Tag: Reizen

Zeeuws-Vlaanderen, Brugge en Gent

Wat gebeurt er als je mij een kleine week los laat in Zeeuws-Vlaanderen, Zeeland, vlak aan de grens met de Belgische provincies West-Vlaanderen en Oost-Vlaanderen? Juist! Ik kwam na vijf dagen Zeeland thuis met meer dan 250 foto’s.. 🙂

Die foto’s ga ik hier allemaal niet plaatsen natuurlijk. Ik heb een selectie gemaakt van de foto’s van de diverse bezienswaardigheden, straatbeelden en enkele foto’s om- en rond het huisje waar we verbleven.

Ook ga ik deze keer niet alles uitgebreid beschrijven. Niet alleen ontbreekt het me aan de tijd er voor maar er zijn genoeg websites die alle bezienswaardigheden van Zeeland en België beschrijven. Want dat is wat we veel gedaan hebben in Zeeuws-Vlaanderen. Stadjes bezoeken, bezienswaardigheden bekijken, kerken en gebouwen zien en fotograferen.

SINT KRUIS
We verbleven in een huisje in het dit jaar 800 jarige Sint Kruis, vlak aan de Belgische grens. Het vakantiehuis is eigendom van mw. Specht en dhr. Taalman. Een heel mooi, en ontzettend ruim, vakantiehuis dat van alle gemakken is voorzien, sympathieke verhuurders die alles gewoon prima voor elkaar hebben.

Om het huis veel ruimte (en vlinders in de tuin, daar werd ik ook weer blij van natuurlijk want mooie gelegenheid foto’s te maken van ze). En dat allemaal voor een heel redelijke prijs ook nog eens. Voor alle details kun je de website bezoeken. Klik hier. Aanbevolen!

Kerk Sint Kruis
Kerk van Sint Kruis

Sint Kruis zelf heeft niet veel vertier te bieden, maar de (wijde) omtrek uiteraard wel. Ideaal voor als je met de auto dagtrips plant of bijvoorbeeld de fietsen mee kunt nemen of gaat huren.

De kerk, hierboven, bijgenaamd de “Peperbusse” is wel een echte bezienswaardigheid uiteraard. Maar als ik de deur uit liep van het huisje was er ook al weer veel te zien; de aardappeloogst in volle gang, de katten van de eigenaars, de vlinders, de libelle’s. Ik heb denk ik wel 20 vlinderfoto’s gemaakt, ik moet me hier helaas beperken 🙂

AARDENBURG
Het is onze gewoonte om vaak in het begin van de vakantie even in de omgeving rond te kijken. De eerste avond van aankomst zijn we daarom naar Aardenburg gegaan. Eén van de kerken was er (nog) open en we konden er op ons gemak rondkijken.


Wat ik bijzonder interessant vond was het kerkje van de doopsgezinden. Wij kennen in het Noorden natuurlijk de “Vermaningen” ook. Alleen zijn die altijd heel eenvoudig, en hebben géén toren. Vaak ook verstopt een beetje tussen de bebouwing (want: dat moest indertijd). De “vermaning” in Aardenburg is wel zichtbaar en mét toren. Die is overigens, zo las ik, later aangebouwd.

BRUGGE (BELGIË)
Op de eerste echte ‘vakantiedag’ gingen we naar het Belgische Brugge om daar eens rond te kijken. Op Google Maps de bezienswaardigheden die we wilden zien gemarkeerd en de Parkeergarage waar we heen wilden c.q. als startpunt hadden genomen voor onze looproute door de stad.

Foto boven: de Belfort van Brugge

De parkeergarage was vol (pas aangegeven vlak voor de deur, zoals het hoort in België blijkbaar..) dus een andere gekozen op de navigatie. Helaas liep daardoor de looproute wel in het honderd maar we hebben uiteindelijk alles gezien wat we wilden zien.

Je kunt in Brugge overigens paardenritjes boeken en/of een rondvaart, maar wij zijn gewoon te voet gegaan.

MIDDELBURG
Op Woensdag gingen we naar Middelburg. De oudste dochter zou namelijk in Goes arriveren met de trein om een nachtje te blijven slapen bij ons.

Als we dan toch op het voormalige Walcheren moesten zijn was het niet meer dan logisch dat we de hoofdstad van Zeeland gingen aandoen om haar daarna van het station te halen. Dus, Middelburg bezocht. Een absoluut prachtige stad. Helaas zat het weer niet zo mee voor foto’s, het bleef bewolkt tot het einde van de middag. Desondanks toch de nodige foto’s gemaakt van onder andere het Stadhuis, de Lange Jan en natuurlijk de Abdij en de jachthaven.

GENT (BELGIË)
Op donderdag zou er eigenlijk een dagje strand worden gedaan, maar de weersverwachting gaf geen aanleiding daarvoor (had achteraf wel gekund, ..) dus werd het een dagje Gent (BE) doen.

Samen met de jongste en oudste dochter richting deze mooie stad in België. Wel wat “verrommeld” her en der, en er wordt ook veel (groot) onderhoud gepleegd. Desondanks is er genoeg fraais te zien natuurlijk!

We hadden geparkeerd bij het Sint Pietersplein waar je een flinke (ondergrondse) parkeergarage hebt. Van daaruit is het ongeveer 800 meter lopen en dan sta je midden in het oude centrum. Met de prachtige en imposante Sint-Niklaaskerk, de Belfort van Gent en de Sint-Baafskathedraal. Die overigens meer dan duizend(!) jaar oud is.

WATERLANDKERKJE
Op vrijdag bracht ik de oudste dochter weer richting Goes. Terugreis even een ‘pitsstop’ gemaakt in Waterlandkerkje. Zo’n naam kan ik toch niet voorbij rijden? En terecht. Een heel mooi kerkje. Waar overigens net een bruiloft gaande leek te zijn.

SLUIS EN CADZAND
Op de laatste vakantiedag, een echte stranddag, kozen vrouw en dochter er voor toch het strand op te zoeken. Ik ging die dag naar Sluis en in Cadzand schoot ik ook nog een paar foto’s.

Molen Cadzand

Met name natuurlijk de molen en de Mariakerk (13e eeuw) trekken de aandacht in Cadzand.

In Sluis vind je eveneens een prachtige molen, maar ook een Belfort. Minder impossant dan die in Gent uiteraard maar toch; hij ziet er heel fraai uit! Ook de Johannes de Doperkerk is erg mooi en je mag er gewoon naar binnen lopen. Wel wat eenvoudiger dan de pracht en praal die we in de Belgische kerken én de kerk van Aardenburg aantroffen. Ondanks het feit dat de kerk van 1927 is, is het toch onmiskenbaar een RKK Kerk.

Na een tijdje was ik uitgekeken in Sluis zelf en ging wat rondwandelen – en min of meer bij toeval ging ik in de richting van de Brugse Poort. Een ruïne van de oorspronkelijke poort gedateerd op voor 1437 (toen werd de poort namelijk verwoest).

Bij de poort trof ik nog een paar Amerikaanse toeristen aan. Toevallig had ik mij een béétje ingelezen in de bezienswaardigheden van- en rond Sluis en kon hun vragen beantwoorden (ze wilden graag weten wat dit voor een ruïne was). En een leuk gesprekje met ze voeren. Al snel ging het over de media, Trump (die ze absoluut niet mochten) en over hun verdere reisplannen. Na het gesprekje gingen ze enthousiast filmen en herhaalden daarbij als commentaar bij de video wat ik ze had verteld.

Zo ben je een Groninger op vakantie, het volgende moment ben je een “tourist guide” 🙂

Vakantiefoto’s van toen: Callantsoog

Callantsoog, Noord-Holland, is één van de mooie streken in ons land. Zon, Zee, Strand. Daar moet je zijn in de zomer! In 2007 besloten wij er ook heen te gaan voor een vakantie met de kinderen.

Digitale Fotografie was ook toen al een liefhebberij van mij. Sterker nog: al veel eerder! Ik gebruikte toen een Fuji Finepix S3300.

Die camera had al een behoorlijk optisch zoombereik (26x). Daarnaast had de camera “maar liefst” 3.2 megapixel. Dat klinkt in deze tijd belachelijk weinig, maar toch kun je daar al wel probleemloos een foto mee afdrukken op a4-formaat.

De camera is lang mee gegaan. Op den duur begon de camera kuren te krijgen. Dus weggelegd en de Olympus gekocht – een flinke stap vooruit. Na jaren pakte ik de Finepix uit de kast en wilde ‘m weggooien. Deed er zekerheidshalve batterijen in om te testen en kijk nou! Hij deed het weer!

Een paar keer mee gehad naar concerten om zwart-wit mee te schieten en toen verkocht aan iemand die zo’n camera zocht. Wat mij opvalt is de kleuren van de foto’s. Ik vind ze erg fijn.

Terug naar Callantsoog. We zijn er twee week geweest. Ik heb er redelijk veel foto’s gemaakt, maar de meeste zijn “familiekiekjes” die ik hier dus niet ga delen. Bijgaande een aantal foto’s die een aardige indruk geven van Callantsoog (in 2007).

Artimino – Toscane, Italië

Italië, Toscane. Artimino (Prago). Per auto vanuit Nederland door Duitsland (overnachten in Karlsruhe en Freiburg) en Zwitserland. Een prachtig land, een pittige hittegolf genaamd “Lucifer”. Cultuur, Landschap, Eten. Alles wat je wilt zien en beleven en dat in één week. Florence, Pisa, Etrusken (Museum Artimino), prachtige dorpjes als Carmignano en Signa.

Artimino (Prato), Toscane, Italië
Zicht op Artimino (Prato), Toscane

Italië in Augustus was misschien qua temperatuur niet de beste keuze. Zelfs voor Italiaanse begrippen was het bloedheet. De hittegolf kreeg zelfs de luisterrijke naam “Lucifer”. Maar desondanks hadden we een schitterende reis naar Italië en heel mooi verblijf in Artimino (Prato), een borgdorpje in Toscane.

In dit (foto) verslag een foto’s van de diverse plaatsen en een (klein beetje) achtergrond informatie. Want het gaat vooral om de foto’s natuurlijk. En die kun je in zo’n regio blijven maken want alles is mooi (in mijn ogen).

Duitsland, Zwitserland
De reis ging per auto door Duitsland en Zwitserland. Zowel heen- als terugreis verbleven we een nacht in Duitsland, in een IBIS-hotel. Prima (budget) hotels waar je voor rond de 70 euro per kamer/nacht verblijven kunt inclusief ontbijt.

(lees verder onder de foto’s)

Artimino
Ons appartement bevond zich in Artimino, een borgdorp in Toscane (in de provincie Prato). Prato is de kleinste, en jongste, provincie van Toscane. In plaats van schaalvergroting is hier namelijk schaalverkleining toegepast – Prato is ‘afgescheiden’ van Florence (Firenze). Het bestaat uit zeven gemeenten en is slechts 365km2 groot. Artimino ligt in de gemeente Carmignano. Oorspronkelijk was hier een borg gebouwd voor- en door de De’ Medici familie, als buitenhuis voor de jacht. In latere tijd werd het ook een belangrijk wijngebied. Artimino heeft de status van UNESCO Wereld Erfgoed.

Wijngaard, Tussen Artimino en Carmignano

Het plaatsje is alleen te bereiken via smalle weggetjes met flinke hellingspercentage’s. Onze Hyundai i10 met slechts 1Liter motortje moest er flink voor werken (inclusief dakkoffer en vier passagiers)! De ultieme vuurproef zullen we maar zeggen.

(lees verder onder de foto’s)

Museum Artimino
In Artimino is ook een klein museum gevestigd met een interessant stuk geschiedenis over de Etrustken. Het beslaat de periode van de 7e eeuw voor Christus tot de 2e eeuw v.C. Als je in de buurt bent een bezoekje waard. Heel groot is het niet, dus je moet echt liefhebber zijn of er toevallig zijn.

(lees verder onder de foto’s)

Pieve di San Leonardo, Artimino
Combineer het museumbezoek met rondwandelen in het dorpje zelf. Wat ik natuurlijk heel boeiend vond is het bijzondere kerkgebouwtje dat je ziet vanuit het dorp, de “Pieve di San Leonardo”. Oorspronkelijk gebouwd in de 10e eeuw werd het verbouwd in de 12e en 14e eeuw. In het kerkje zijn schilderingen en houten beelden uit de 15e eeuw te vinden volgens de informatie van de website.

Helaas leek het kerkje op dit moment niet toegankelijk en was er dringend onderhoud nodig in mijn ogen. Ik heb er in de vroege avond wat gewandeld en foto’s gemaakt van de buitenkant.

(lees verder onder de foto’s)

Carmignano
De hoofdplaats van de gemeente heb ik min-of-meer bij toeval bezocht. Om een kaart te posten even naar het postkantoor en het dorpje was erg mooi. Het was nog vroeg in de ochtend dus qua temperatuur redelijk vol te houden. Even een wandeling door het dorp en foto’s gemaakt.

(lees verder onder de foto’s)

Florence
Zeg je Toscane, dan zeg je Florence. En Pisa (zie verder) natuurlijk. We gingen met de trein daarheen, op aanraden van de schoonouders en informatie die ik vond op een blog. Want met de auto zo’n stad in schijnt niet bepaald een succes te zijn. Pak je een trein in een plaats buiten de omgeving (in ons geval stapten wij op op station Lastra A Signa) en reis je naar het hoofdstation van Florence (Station Firenze Santa Maria Novella) dan ben je op een paar honderd meter van het oude centrum met bezienswaardigheden als de “Basilica di Santa Maria Novella“. Het was er bloedheet (meer dan 40C) en vreselijk druk (ongelofelijk veel toeristen). Maar toch prachtig om een keer te zien. Veel water drinken en niet te lang gebleven.

(lees verder onder de foto’s)

Pisa
Wie kent niet de ‘scheve toren van Pisa’? Daar zijn we dus niet geweest… Eén van de dochtres was er al eens geweest en volgens haar was er afgezien van de toren niet veel spannends. Op een ‘travelblog’ las ik dat het centrum van Pisa ook heel interessant was. Dus gingen we daar heen. Met de ervaring van Florence in het achterhoofd besloten we laat in de middag te gaan. Rond half vijf in de auto (met de airco aan is dat te doen). Parkeren in Pisa is geen enkel probleem. De site “Discover Tuscany” bevat veel informatie over dit soort zaken. Wij parkeerden in de parkeergarage aan het “Piazza Vittorio Emanuele” (google maps link). Voor slechts twee euro per uur sta je daar veilig en vlak bij het centrum!

Corso Italia, Pisa

Via de “Corso Italia” gingen we richting de rivier de Arno, daar staken we over naar Piazza Garibaldi, eten bij Pizzeria (Bazeel). Een absolute aanrader voor wat betreft kwaliteit, prijs en bediening! Langs de rivier terug langs onder andere de “Santa Maria della Spina”, over de “Via Francesco Crispi” terug richting de parkeergarage. Lang niet alles gezien natuurlijk maar wel een prachtig deel van de stad.

Aan de Corso Italia is ook de “Chiesa di Santa Maria del Carmine”. Een RK Kerk die in mijn ogen (met alle respect uiteraard) enigzins kitsch was, vooral binnen. Ik heb (veel) mooiere kerken gezien. Toch, als je er bent, de moeite waarde om éven binnen te lopen.

(lees verder onder de foto’s)

We waren slechts zeven nachten in Artimino en het was, uiteraard, te kort. Mocht ik in de toekomst weer eens naar Italië gaan, dan acht ik de kans groot dat ik het vliegtuig pak. Per auto is te doen, maar 4 dagen rijden is best veel. In één keer door rijden acht ik onverantwoord namelijk. Zeker in de vakantieperiode. We hadden paar keer file’s en zagen onderweg ook flinke aanrijdingen (vooral in Duitsland). Maar anderzijds hadden we zo ook de gelegenheid iets te zien van Zwitersland waar we een paar tussenstops hebben gemaakt. Al rijdend door Zwitersland kregen we ook een idee voor een volgende vakantie, .. 😉

De trip was overigens geboekt via TUI. Alles was prima in orde, uitstekende service van het hotel (waar je je moet melden bij aankomst en niet bij het dorpje zelf!) qua schoonmaak, handdoekenwissels etc.

Met de Hyundai i10 naar Italië. Ruim 3000 km’s toeren!

De foto’s in dit verslag zijn gemaakt met de Panasonic Lumix en m’n Motorola Smartphone.

Tot slot nog een tip voor wie niet eerder gereisd heeft in Italië: het is handig om voor de tolwegen te beschikken over een credit card. Die worden sowieso overal in Italië geaccepteerd (supermarkten, tolwegen, restaurants, bankautomaten, etc). Scheelt een hoop gedoe!

Oliemolen De Passiebloem, Zwolle

Aangezien ik gisteren in Zwolle was, en iets te vroeg was vertrokken, maakte ik nog even een kleine omweg. De weg af bij Havelte om er in het plaatsje wat foto’s te maken en in Zwolle nog even langs Molen De Passiebloem. Dat leverde een paar aardige plaatjes op in de vroege avond naar mijn mening. 

Van de molen heb ik meerdere geschoten, altijd lastig kiezen. Het gaat me namelijk niet alleen om de fotografie maar ook om het object zelf natuurlijk.

Alle informatie over deze bijzondere molen, oorspronkelijk gebouwd in 1776, is te vinden op de website. Havelte behoeft denk ik weinig toelichting voor de meeste mensen.

 

Frankfurt Am Main – de Altstadt van Frankfurt

De Altstadt Frankfurt is de oude binnenstad van Frankfurt Am Main. Al weer vijf jaar geleden bezochten we een paar dagen deze prachtige stad, in verband met een beursbezoek. De foto’s van toen had ik gelukkig in HQ-formaat opgeslagen op mijn NAS.

Indertijd vond ik foto’s maken erg leuk maar wist ik nog niet echt wat ik deed. Gelukkig had ik toen al wel mijn Olympus E-410 en nu ik wat meer weet van nabewerken ben ik blij dat ik alles in origineel formaat en onbewerkt heb opgeslagen. Veel foto’s waren namelijk erg donker, niet erg goed uitgesneden e.d. maar d’r valt, als je het origineel bewaard, altijd nog wel wat van te maken.

De vakantieperiode komt weer aan en ik ga de komende tijd wat foto’s van eerdere vakanties plaatsen. Dit jaar gaat de reis overigens naar Italië, en voor dat we daar heen gaan wil ik eerst wat andere landen en plaatsen nog op de site zetten.