Tag: Roadtrip

Artimino – Toscane, Italië

Italië, Toscane. Artimino (Prago). Per auto vanuit Nederland door Duitsland (overnachten in Karlsruhe en Freiburg) en Zwitserland. Een prachtig land, een pittige hittegolf genaamd “Lucifer”. Cultuur, Landschap, Eten. Alles wat je wilt zien en beleven en dat in één week. Florence, Pisa, Etrusken (Museum Artimino), prachtige dorpjes als Carmignano en Signa.

Artimino (Prato), Toscane, Italië
Zicht op Artimino (Prato), Toscane

Italië in Augustus was misschien qua temperatuur niet de beste keuze. Zelfs voor Italiaanse begrippen was het bloedheet. De hittegolf kreeg zelfs de luisterrijke naam “Lucifer”. Maar desondanks hadden we een schitterende reis naar Italië en heel mooi verblijf in Artimino (Prato), een borgdorpje in Toscane.

In dit (foto) verslag een foto’s van de diverse plaatsen en een (klein beetje) achtergrond informatie. Want het gaat vooral om de foto’s natuurlijk. En die kun je in zo’n regio blijven maken want alles is mooi (in mijn ogen).

Duitsland, Zwitserland
De reis ging per auto door Duitsland en Zwitserland. Zowel heen- als terugreis verbleven we een nacht in Duitsland, in een IBIS-hotel. Prima (budget) hotels waar je voor rond de 70 euro per kamer/nacht verblijven kunt inclusief ontbijt.

(lees verder onder de foto’s)

Artimino
Ons appartement bevond zich in Artimino, een borgdorp in Toscane (in de provincie Prato). Prato is de kleinste, en jongste, provincie van Toscane. In plaats van schaalvergroting is hier namelijk schaalverkleining toegepast – Prato is ‘afgescheiden’ van Florence (Firenze). Het bestaat uit zeven gemeenten en is slechts 365km2 groot. Artimino ligt in de gemeente Carmignano. Oorspronkelijk was hier een borg gebouwd voor- en door de De’ Medici familie, als buitenhuis voor de jacht. In latere tijd werd het ook een belangrijk wijngebied. Artimino heeft de status van UNESCO Wereld Erfgoed.

Wijngaard, Tussen Artimino en Carmignano

Het plaatsje is alleen te bereiken via smalle weggetjes met flinke hellingspercentage’s. Onze Hyundai i10 met slechts 1Liter motortje moest er flink voor werken (inclusief dakkoffer en vier passagiers)! De ultieme vuurproef zullen we maar zeggen.

(lees verder onder de foto’s)

Museum Artimino
In Artimino is ook een klein museum gevestigd met een interessant stuk geschiedenis over de Etrustken. Het beslaat de periode van de 7e eeuw voor Christus tot de 2e eeuw v.C. Als je in de buurt bent een bezoekje waard. Heel groot is het niet, dus je moet echt liefhebber zijn of er toevallig zijn.

(lees verder onder de foto’s)

Pieve di San Leonardo, Artimino
Combineer het museumbezoek met rondwandelen in het dorpje zelf. Wat ik natuurlijk heel boeiend vond is het bijzondere kerkgebouwtje dat je ziet vanuit het dorp, de “Pieve di San Leonardo”. Oorspronkelijk gebouwd in de 10e eeuw werd het verbouwd in de 12e en 14e eeuw. In het kerkje zijn schilderingen en houten beelden uit de 15e eeuw te vinden volgens de informatie van de website.

Helaas leek het kerkje op dit moment niet toegankelijk en was er dringend onderhoud nodig in mijn ogen. Ik heb er in de vroege avond wat gewandeld en foto’s gemaakt van de buitenkant.

(lees verder onder de foto’s)

Carmignano
De hoofdplaats van de gemeente heb ik min-of-meer bij toeval bezocht. Om een kaart te posten even naar het postkantoor en het dorpje was erg mooi. Het was nog vroeg in de ochtend dus qua temperatuur redelijk vol te houden. Even een wandeling door het dorp en foto’s gemaakt.

(lees verder onder de foto’s)

Florence
Zeg je Toscane, dan zeg je Florence. En Pisa (zie verder) natuurlijk. We gingen met de trein daarheen, op aanraden van de schoonouders en informatie die ik vond op een blog. Want met de auto zo’n stad in schijnt niet bepaald een succes te zijn. Pak je een trein in een plaats buiten de omgeving (in ons geval stapten wij op op station Lastra A Signa) en reis je naar het hoofdstation van Florence (Station Firenze Santa Maria Novella) dan ben je op een paar honderd meter van het oude centrum met bezienswaardigheden als de “Basilica di Santa Maria Novella“. Het was er bloedheet (meer dan 40C) en vreselijk druk (ongelofelijk veel toeristen). Maar toch prachtig om een keer te zien. Veel water drinken en niet te lang gebleven.

(lees verder onder de foto’s)

Pisa
Wie kent niet de ‘scheve toren van Pisa’? Daar zijn we dus niet geweest… Eén van de dochtres was er al eens geweest en volgens haar was er afgezien van de toren niet veel spannends. Op een ‘travelblog’ las ik dat het centrum van Pisa ook heel interessant was. Dus gingen we daar heen. Met de ervaring van Florence in het achterhoofd besloten we laat in de middag te gaan. Rond half vijf in de auto (met de airco aan is dat te doen). Parkeren in Pisa is geen enkel probleem. De site “Discover Tuscany” bevat veel informatie over dit soort zaken. Wij parkeerden in de parkeergarage aan het “Piazza Vittorio Emanuele” (google maps link). Voor slechts twee euro per uur sta je daar veilig en vlak bij het centrum!

Corso Italia, Pisa

Via de “Corso Italia” gingen we richting de rivier de Arno, daar staken we over naar Piazza Garibaldi, eten bij Pizzeria (Bazeel). Een absolute aanrader voor wat betreft kwaliteit, prijs en bediening! Langs de rivier terug langs onder andere de “Santa Maria della Spina”, over de “Via Francesco Crispi” terug richting de parkeergarage. Lang niet alles gezien natuurlijk maar wel een prachtig deel van de stad.

Aan de Corso Italia is ook de “Chiesa di Santa Maria del Carmine”. Een RK Kerk die in mijn ogen (met alle respect uiteraard) enigzins kitsch was, vooral binnen. Ik heb (veel) mooiere kerken gezien. Toch, als je er bent, de moeite waarde om éven binnen te lopen.

(lees verder onder de foto’s)

We waren slechts zeven nachten in Artimino en het was, uiteraard, te kort. Mocht ik in de toekomst weer eens naar Italië gaan, dan acht ik de kans groot dat ik het vliegtuig pak. Per auto is te doen, maar 4 dagen rijden is best veel. In één keer door rijden acht ik onverantwoord namelijk. Zeker in de vakantieperiode. We hadden paar keer file’s en zagen onderweg ook flinke aanrijdingen (vooral in Duitsland). Maar anderzijds hadden we zo ook de gelegenheid iets te zien van Zwitersland waar we een paar tussenstops hebben gemaakt. Al rijdend door Zwitersland kregen we ook een idee voor een volgende vakantie, .. 😉

De trip was overigens geboekt via TUI. Alles was prima in orde, uitstekende service van het hotel (waar je je moet melden bij aankomst en niet bij het dorpje zelf!) qua schoonmaak, handdoekenwissels etc.

Met de Hyundai i10 naar Italië. Ruim 3000 km’s toeren!

De foto’s in dit verslag zijn gemaakt met de Panasonic Lumix en m’n Motorola Smartphone.

Tot slot nog een tip voor wie niet eerder gereisd heeft in Italië: het is handig om voor de tolwegen te beschikken over een credit card. Die worden sowieso overal in Italië geaccepteerd (supermarkten, tolwegen, restaurants, bankautomaten, etc). Scheelt een hoop gedoe!

Noorwegen – Kiel, Oslo, Moelv & Roadtrip

Noorwegen – een land vele malen zo groot als Nederland en met no  niet 1/3e het aantal inwoners. Dat betekent automatisch: een zee van ruimte om je heen. Veel natuurschoon, rust en ruimte. En dus ook veel gelegenheid om heel veel (mooie) foto’s te maken.

Het had lang geduurd maar vorig jaar was het zover: naar Noorwegen, op bezoek bij mijn broer en schoonzus die daar al weer een paar jaar wonen. We gingen met de boot, vanaf Kiel, naar Oslo. Een compleet reisverslag met nog veel meer foto’s, video en achtergrond is te vinden op m’n blog. Ik beperk me hier tot een selectie van foto’s.

Cruise met Colorline

Noorwegen is, tegenwoordig, op meerdere manieren te bereiken. Uiteraard vliegen en varen. Maar ook per auto, via een brug en tunnel verbinding.

Wij gingen dus met de auto naar Kiel, in Duitsland. In ongeveer vier uur tijd rij je daar heen om vervolgens aan boord te rijden aan één van de cruiseschepen. Zodra je aan boord bent, begint de vakantie dan al. Heerlijk. Een mooie hut, aan boord van allerlei dingen te doen. Lekker slapen. En na zo’n 20 uur varen op zo’n drijvend eiland ben je in Oslo.

Daar van boord gekomen de stad op ons gemak verkend (Vikinghus, Akershus Festning, centrum van Oslo). Om vervolgens naar broer & schoonzus te reizen in Moelv. Vanuit Moelv hebben we samen met hen een ‘roadtrip’ gedaan door Noorwegen van 2 dagen. Terug in Moelv vervolgens nog naar het openluchtmuseum van Lillehammer. Vervolgens weer naar Oslo en op de boot naar Kiel terug.

Enfin, teveel om hier allemaal te beschrijven, zie daar voor de uitgebreide reisbeschrijving en video op m’n blog, klik hier.

Het was de kortste vakantie/reis ooit, maar tevens de mooiste en de reis die tot nu toe het meeste indruk op mij heeft gemaakt qua land, omgeving en wat we allemaal hebben gezien en meegemaakt. Mede uiteraard door de uitgekiende planning van broer Thomas & schoonzus Minke die het land al goed kennen en daarom weten wat er écht gezien moet worden!