Tag: Stad

Winterwelvaart 2019 en Forum Groningen

Sinds kort is in Groningen het nieuwe Forum open. Een markant gebouw waarin naast de Openbare Bibliotheek ook filmzalen en eet- en drinkgelegenheid gevestigd is.

Hoewel de opening nogal een spektakel beloofde zijn we daar toen niet heen geweest: véél te veel mensen bij elkaar ons inziens en we besloten daarom op een later moment een keer te gaan kijken. Dat hebben we gecombineerd met een bezoekje aan de Winterwelvaart – of eigenlijk andersom. In tegenstelling tot eerdere edities van Winterwelvaart, die ik ’s avonds bezocht, deze keer overdag gegaan. Hoewel aan het einde van de middag natuurlijk al vroeg de schemering begon want 21 december is immers “de kortste dag”?

Het Forum

De bouw van het Forum heeft acht(!) jaar geduurd en honderd miljoen euro gekost. Reken je de kosten voor de parkeergarage en de fietsenstalling mee, dan kom je op het astronomische bedrag van ca €150 miljoen.. Een totaal bezopen bedrag voor een dergelijk gebouw natuurlijk. Ja, het is mooi. Ja, het is markant. Maar anderzijds zul je nooit deze investering terug verdienen en in een tijd van voedselbanken, pensioenkortingen en andere moeilijke onderwerpen denk ik dat dit gemeenschapsgeld beter en verstandiger besteed had kunnen worden.

Want met die honderdvijftig miljoen is het niet bekeken natuurlijk. Er is ook nog zoiets als beheer en exploitatie de komende decennia. En de huurder die een groot deel van de vloeroppervlakte in gebruik heeft, de Bibliotheek, is ook een gesubsidieerde instelling. Maar, enfin. Het staat er en wij wilden het met eigen ogen zien. Sterker nog: we hebben plannen het als het mooier weer is nog een keer te bezoeken want: het uitzicht. Da’s ook de enige reden voor ons om er weer heen te gaan.

Het Forum heeft overigens een hele opvallende schuine wand “naar buiten” hellend. Een heel apart gezicht (zie de foto’s). Wat ons opviel is dat het dus zo’n geldverslindend project was, met zo’n opvallende architectuur en dat het dan vervolgens toch ergens enigzins ‘verstopt’ is.

In de Martinikerk was nog een koor kerstliederen aan het zingen. Na het bezoek aan het Forum daar ook nog even naar binnen gewandeld. Helaas waren ze net met hun laatste lied bezig toen wij binnen kwamen maar het klonk mooi en het is natuurlijk een prachtig gebouw.

Winterwelvaart 2019

Winterwelvaart is een evenement waar ik graag heen ga. Na twee keer ’s avonds te zijn gegaan waren we nu in de middag present en ook dan is het erg leuk. De avond heeft iets meer charme wellicht, nu konden we echter de boten wel beter zien.

 

We hadden geparkeerd in de parkeergarage aan de Ossenmarkt, zo konden we mooi ‘een rondje lopen’: eerst langs het Forum, vervolgens richting Winterwelvaart, via onder andere de mooie Zwanestraat. Daarna, langs het water (Lage der A en Hoge der A) en de Winterwelvaart, terug richting parkeerkeergarage. Waar we voor krap aan vier uurtjes parkeren €14,40 mochten aftikken…

Naast foto’s van de Winterwelvaart ook nog een paar andere plaatjes geschoten tijdens dit bezoekje aan Groningen want er was genoeg te zien “in de Stad”: de ijsbaan, onder andere, en de mooi verlichte winkelstraten.

Wederom heel erg leuk en het leek iets groter te zijn dan voorgaande edities. Veel stands ook met leuke producten en erg gezellig. De koffie en hete cacao van “Dikke Bertha” was uitstekend, het was totaal niet koud en ook nog eens redelijk helder weer.

Tot slot natuurlijk even een ‘selfie’ op de Visserbrug.

 

Oliemolen De Passiebloem, Zwolle

Aangezien ik gisteren in Zwolle was, en iets te vroeg was vertrokken, maakte ik nog even een kleine omweg. De weg af bij Havelte om er in het plaatsje wat foto’s te maken en in Zwolle nog even langs Molen De Passiebloem. Dat leverde een paar aardige plaatjes op in de vroege avond naar mijn mening. 

Van de molen heb ik meerdere geschoten, altijd lastig kiezen. Het gaat me namelijk niet alleen om de fotografie maar ook om het object zelf natuurlijk.

Alle informatie over deze bijzondere molen, oorspronkelijk gebouwd in 1776, is te vinden op de website. Havelte behoeft denk ik weinig toelichting voor de meeste mensen.

 

Drachten, Friesland

Sinds kort werk ik in Drachten. En in de middagpauze’s maak ik dan mijn onvermijdelijke rondjes waarbij de compactcamera vaak in de jaszak zit. Een kleine (eerste) impressie van wat er zoal in Drachten is te zien.

Sowieso zijn er een aantal opmerkelijke, nieuwe, gebouwen. Bijvoorbeeld de Theater De Lawei maar ook de Graancirkel (hierboven) is het noemen waard. Een nieuw gebouw aan het Raadhuisplein in oude stijl. Voor zover ik heb kunnen nagaan geïnspireerd door het oude gemeentehuis van Smallingerland.

Ook heel opvallend is de Doopsgezinde Kerk. Zoals gewoonlijk niet in de vorm van een kerk alhoewel wel herkenbaar als zodanig. Ben er een tijdje terug nog naar binnen gelopen toen er een boekenmarkt was maar dat was qua foto niet erg interessant.

Ook interessant is natuurlijk de Vaart midden in het centrum. De bedoeling was dat het toerisme zou bevorderen/aantrekken. Of men daar in is geslaagd betwijfel ik, ik zie er tot nu toe weinig boten of toeristen op het water. Wel langs de kant op de terrasjes maar echt bruisend is het niet. Wel mooi. Absoluut.

De Lawei ligt aan het Kiryat Onoplein waar ook een grote Albert Heijn is. Daar loop ik regelmatig even heen om een boodschapje te doen en dan kom ik ook langs het water wat behoort bij De Welle. Daar zitten vaak grote groepen eenden én .. nijlganzen.

De nijlgans leeft voornamelijk op het land, hoewel hij goed kan zwemmen. In het broedseizoen verdedigt hij een territorium, soms zelfs agressief, maar ook onderling zijn ze weinig verdraagzaam. Die agressiviteit is trouwens het handelsmerk van deze ganzen. Ze passen brute kracht toe om het nest van een andere vogel in te pikken – waarvan vooral grauwe ganzen, maar ook roofvogels, kraaien, eenden en dergelijke, slachtoffer zijn – en om de kleintjes van andere eendachtigen te verdrinken“.
(Wikipedia).

Niet het meest gezellige dier dus maar wel mooi om te zien. En hoewel ze een beetje schuw zijn was er één toch heel nieuwsgierig en kwam vlak bij mij om te kijken wat ik aan ’t doen was met m’n camera. Dus die ging natuurlijk direct op de foto.