Tag: paddestoelen

Herfst op Landgoed Mensinge in Roden

Paddestoelen, honden, vogeltjes, paddestoelen, zwammen, paddestoelen,.. mooi licht. Het is herfst! Maar de temperatuur is nog steeds alsof het zomer is. Dus lekker naar het bos vandaag. Samen met de vrouw een flink stuk wandelen op Landgoed Mensinge.

In de zomer was ik ook al op Mensinge geweest en heb daar toen een mooie serie kunnen schieten van de ooievaars. Wat mij toen ook opviel, viel ons vandaag ook weer op: het bos is wat “doods”.

MOOI MAAR  “DOODS” BOS
Je hoort er helaas niet zo veel vogels, veel bomen liggen omver. Ik heb gehoor dat er van sommigen kritiek is op de manier van beheer die Staatsbosbeheer doet op dit landgoed. Of dit wel of niet goed gedaan wordt kan ik niet vaststellen natuurlijk. Op het gebied van natuurbeheer lopen meningen altijd behoorlijk uiteen.

Misschien is het ook wel de aanwezigheid van de honden die de vogels verjaagt. Ze gingen nogal tekeer bij het water. Of de sportvelden vlakbij waar het publiek luidruchtig aanwezig was. Verderop in het bos hoorden we wel weer de vogels zingen en was het rustiger.

Het is wel een mooi bos, dat zeker. En langs de rand van het bos trof ik opeens dit vogeltje aan. Het leek mij een Nachtegaaltje te zijn, maar zeker weten doe ik het niet. Het klopt met de plaats waar ik het diertje tegenkwam (qua voedselaanbod en leefomgeving) en uiterlijk lijkt er sprekend op.

Thuis gekomen liep ik nog even langs de plek waar de Ransuil zich gisteren ophield en tot mijn vreugde was hij (of zij) er weer (of nog).

MEER FOTO’S
Meer foto’s bijgaand. Klik op een foto voor een vergroting.

 

Bos Langelo – Paddestoelen, hersftlicht- en kleuren

Het is volgens mij al weer zo’n tien jaar geleden dat ik voor ’t laatst in het bosgebied bij Norg (Langelo) was. De meningen verschillen er enigzins over maar het laatst gedocumenteerde bezoek was toen in elk geval.  Wat interessant is, is om te zien – naast de prachtige natuur die je er tegenkomt uiteraard – hoe de digitale fototechniek in tien jaar tijd met sprongen vooruit is gegaan.

Een iPhone of Android toestelletje “schaamt” zich bijna voor de foto’s die we toen maakten. Hoewel uiteraard ook best goed, haalt het het zeker niet bij de kwaliteit van nu. En al helemaal niet als je het afzet tegen de huidige generaties digitale camera’s.

Het blijft altijd mooi, de herst. De kleuren, de paddestoelen en veel soorten en maten, de geur, de sfeer. Er waren dan ook heel wat mensen die er op uit getrokken waren. En terecht. Binnen zitten kan altijd nog!

Je moet soms wel wat moeite doen voor een leuk plaatje – zoals het bovenstaande snapshotje van mijn dochter aantoont.. Alles voor een goed plaatje, nietwaar?

Het licht in de herst is ook altijd mooi. Mooi van kleur, zachter dan in de zomer. En de kleuren van de natuur zijn zoals gezegd prachtig. De temperatuur was ook nog eens erg aangenaam. Een prachtige herfstdag dus. Onderstaand de volledige serie van vanmiddag.

Klik op een foto voor vergroting