Ploegen met Paarden (en klassieke tractoren) bij Borg Verhildersum

Ploegen met Paarden (en klassieke tractoren) bij Borg Verhildersum

In het verleden was er geen andere optie: ploegen met paarden. Dat was hoe de boeren het land bewerkten. Met de paarden eggen en ploegen. Het wordt gedaan bij Borg Verhildersum.

Aangezien het heel mooi weer beloofde te worden besloot ik op de fiets naar Borg Verhildersum af te reizen voor het Ploegen met Paarden. Vroeg op, de handschoentjes toch maar aan (geen overbodige luxe). Onderweg naar Leens waren er een paar mooie gelegenheden om foto’s te maken maar ik was ‘a man with a mission’. Want het Ploegen met Paarden begon al om tien uur ‘s ochtends. En ik wist niet tot hoe laat ze zouden doorgaan. Dus: op tijd zijn!

Ploegen met Paarden (en klassieke tractoren) bij Borg Verhildersum

Ploegen met Paarden

Niet alleen met paarden werd geploegd. Er waren ook een aantal mooie klassieke tractoren die aan het ploegen waren. Het zou eigenlijk al een week eerder gebeuren maar dat werd, omdat het te nat was, op de valreep afgezegd.

Gelukkig had ik toen toevallig de website ‘s ochtends nog even gecheckt voor het adres en zag dat het was afgeblazen. Vandaag ging het wel door. En het was zeker de moeite waard om naar Leens te fietsen!

Route

Bij Leens aangekomen nam ik eerst een verkeerde afslag maar Google maps bracht mij snel terug op de juiste route. Terugreis wilde ik langs het Warfhuisterloopdiep richting Warfhuizen fietsen maar werd geconfronteerd met een brug die afgesloten was. Daarom moest er via Wehe Den Hoorn omgefietst worden.

Borg Verhildersum

Als je zó dicht bij de Borg zelf bent dan moet je daar natuurlijk ook nog even langs. Even snel wat plaatjes gemaakt.

t Marnehoes Wehe Den Hoorn

Daardoor kwam ik wel langs ’t Marnehoes in Wehe Den Hoorn. Ik kan mij niet herinneren deze kerk ooit eerder te hebben gefotografeerd en natuurlijk moesten daar foto’s van gemaakt worden voor de ‘kerkencollectie’!

Achteraf las ik op de website van ‘t Marnehoes dat er een verbinding is tussen deze kerk en Borg Verhildersum:

De kerk deed tot 1975 dienst als Nederlands-hervormde kerk. In 1656 is de toren verhoogd, in 1880 is de kerk buitenom gepleisterd, in 1965 opnieuw ingericht en in 1985 is het interieur gerestaureerd. ’t Marnehoes valt onder de Stichting Oud Groninger Kerken. De geschiedenis van de kerk is verbonden met de familie Tjarda van Starkenborgh, een van oorsprong Friese familie.

Begin 16e eeuw vestigde een lid van deze familie, Barthold, zich in De Ommelanden. De borg Verhildersum in Leens kwam in 1586 in familiebezit door het huwelijk van zijn kleinzoon Ludolf met Hidde Onsta. De kleinzoon van deze man, ook een Ludolf, was heer en collator van Wehe. Hij gaf in 1656 opdracht voor de verhoging van de toren en reparatie van de kerk. [..] De laatste Tjarda van Starkenborgh was van 1829-1839 burgemeester van Leens en woonde op de later afgebroken borg Borgweer.

Via Warfhuizen, Roode Haan, Saaksum verder terug. Tussen Saaksum en Oldehove kwam ik langs Oldehoofsche Kanaal nog deze mooie aalscholver tegen.

Video Ploegen met Paarden

Van het ploegen met paarden heb ik niet alleen foto’s gemaakt maar ook een kleine video van 2 minuutjes.

Foto’s Ploegen met Paarden

Klik op een foto voor groter formaat. Ik heb mij moeten beperken, ik had meer dan 100 foto’s gemaakt, bijgaande is daarom een beperkte selectie.

 

Deel dit bericht: