Tag: Roden

Herfst op Landgoed Mensinge in Roden

Paddestoelen, honden, vogeltjes, paddestoelen, zwammen, paddestoelen,.. mooi licht. Het is herfst! Maar de temperatuur is nog steeds alsof het zomer is. Dus lekker naar het bos vandaag. Samen met de vrouw een flink stuk wandelen op Landgoed Mensinge.

In de zomer was ik ook al op Mensinge geweest en heb daar toen een mooie serie kunnen schieten van de ooievaars. Wat mij toen ook opviel, viel ons vandaag ook weer op: het bos is wat “doods”.

MOOI MAAR  “DOODS” BOS
Je hoort er helaas niet zo veel vogels, veel bomen liggen omver. Ik heb gehoor dat er van sommigen kritiek is op de manier van beheer die Staatsbosbeheer doet op dit landgoed. Of dit wel of niet goed gedaan wordt kan ik niet vaststellen natuurlijk. Op het gebied van natuurbeheer lopen meningen altijd behoorlijk uiteen.

Misschien is het ook wel de aanwezigheid van de honden die de vogels verjaagt. Ze gingen nogal tekeer bij het water. Of de sportvelden vlakbij waar het publiek luidruchtig aanwezig was. Verderop in het bos hoorden we wel weer de vogels zingen en was het rustiger.

Het is wel een mooi bos, dat zeker. En langs de rand van het bos trof ik opeens dit vogeltje aan. Het leek mij een Nachtegaaltje te zijn, maar zeker weten doe ik het niet. Het klopt met de plaats waar ik het diertje tegenkwam (qua voedselaanbod en leefomgeving) en uiterlijk lijkt er sprekend op.

Thuis gekomen liep ik nog even langs de plek waar de Ransuil zich gisteren ophield en tot mijn vreugde was hij (of zij) er weer (of nog).

MEER FOTO’S
Meer foto’s bijgaand. Klik op een foto voor een vergroting.

 

Ooievaarsnest Landgoed Mensinge Roden

Vandaag een (kort) bezoekje gebracht aan Landgoed Mensinge of beter Havezate Mensinge. Een prachtig oud landgoed vlak bij Roden dat zeer goed bewaard is gebleven.  

Eigenlijk was het doel het Mensingerbos, maar daar was weinig leven te bespeuren – afgezien van de relatief grote hoeveelheid (loslopende) honden. Want dat mag daar. Vandaar nog even langs Landgoed Mensinge.

In het bos heb ik bijzonder weinig foto’s gemaakt, maar op het Landgoed Mensinge trof ik het erg. Want: een ooievaarsnest op de schoorsteen van het hoofdgebouw.

HAVEZATE
Een havezate (of havezathe of havesate) is een versterkt huis (burcht), hofstede, hof of hoeve. Oorspronkelijk was het een benaming voor een grote boerderij met land. In de 17e eeuw was de havezate een riddermatig goed. Het bezit hiervan was een voorwaarde voor lidmaatschap van een ridderschap. Havezaten kwamen voor in het graafschap Zutphen (in de 13e eeuw circa 40), in Overijssel (circa 122) en Drenthe (circa 18). – Wikipedia.

Havezate Mensinge is in die zin erg bijzonder omdat het tot 1985 particulier bewoond was en de laatste decennia nagenoeg ongewijzigd is gebleven. Daarom geeft de inrichting een goed idee hoe men vroeger woonde. Helaas was ik te laat om binnen te kijken, dus dat gaan we later nog een keer doen. Meer over de geschiedenis is hier te lezen.

OOIEVAARS

Dat dieren zich niet laten vertellen hoe ze zich moeten gedragen blijkt maar weer eens bij de ooievaars op de schoorsteen van Mensinge! Even verderop staat namelijk een keurig kant en klaar “ooievaarsnest”, maar deze is vacant. De ooievaars prefereren de schoorsteen!

Een plek waar ze natuurlijk wel veel bekijks trekken maar dat schijnt ze niet echt veel te kunnen deren. Ik was niet de enige die foto’s maakte – veel mensen liepen langs en schoten snel even een plaatje (met de smartphone). Maar ik was wel blij dat ik de Sony Cybershot met “superzoom” bij mij had uiteraard!

KERK RODEN

Na het bezoek nog even langs de Catharinakerk gereden, vlak bij het Landgoed Mensinge, bij het centrum van Roden. De Catharinakerk wordt voor het eerst genoemd in 1139 en gaat dus al aardig richting de respectabele leeftijd van 900 jaar. De kerk heeft een herenbank uit de 18e eeuw met het wapen van de landschapssecretaris Coenraad Wolter Ellents en zijn echtgenote Gesina Oldenhuis, de bewoners van de naastgelegen havezate Mensinge.

FOTO’S
Klik op een foto voor groot formaat