Tag: nachtfotografie

Eenden, brandgans, koolmeesje, nachtfotografie in een Winterse sfeer

Het Sneeuwde! Instagram en Facebook liepen weer vol met leuke foto’s van besneeuwde landschappen, kinderen en allerlei andere foto’s. Ik besloot inderdaad ook foto’s te maken de afgelopen week, maar wel van wat specifieke situaties. En daarbij hielp het geluk mij een handje ook nog.

De bovenstaande foto is de meest bijzondere vind ik. Want het is een foto met een verhaal.

Het meisje hierboven zie ik meerdere malen per week bij de Albert Heijn, ze verkoopt een straatkrant. Afkomstig uit Roemenië. Eigenlijk geen “echte” dakloze dus. Maar wel 11 van de 12 maanden per jaar staat ze bij de Albert Heijn. Ver van huis. Enfin, ik was aan het foto’s maken bij de eenden en zeevogels toen ze kwam aanlopen. Ze had een zak brood gehaald bij de Albert Heijn en ging de vogels voeren! Opmerkelijk toch hoe de mensen die weinig hebben daar toch van uitdelen. Zelfs aan de hongerige vogels.

“Deux Chevaux in the Snow”

Daarnaast wat foto’s van de Drachtstervaart, Drachten en foto’s van Noordhorn in de sneeuw tijdens de nacht. Gewapend met statief en een plastic zak om de camera heen.

Winterwelvaart Groningen 2018

Winterwelvaart in Groningen is een jaarlijks terugkerend festijn met prachtig verlichte schepen die via verschillende havenplaatsen richting Groningen varen. In de Hoge der A en Lage der A (twee kanalen) liggen ze dan drie dagen aangemeerd. Naast de schepen zijn er allerlei marktkramen waar je leuke dingen kunt kopen of wat lekkers kunt halen.

Volle Maan, Noordhorn

Twee jaar geleden ging ik ook heen (zie hier het verslag). Maar het was niet erg mooi of helder weer en dat zie je in de foto’s terug. Ik verheugde me dus op een herkansing maar de weersvoorspelling was wederom niet goed.

Vanavond, vlak voor het eten, attendeerde De Vrouw mij er op dat er een prachtige volle maan stond. En warempel, het was mooi helder weer! Als je de maan zó op de foto kunt krijgen moet het met de schepen ook wel lukken dacht ik. Dus een app’je gestuurd naar neef Xander of hij zin had om mee te gaan en een uurtje later zaten we in de auto op weg naar Groningen. Zijn foto’s zijn op zijn eigen site te vinden.

Eén van de mooiste schepen was, volgens een schipper die geïnterviewd werd op RTV Noord deze week, de “Jantje”. Toen ik die tegenkwam daar natuurlijk dan ook een plaatje van gemaakt!

MARKTKRAMEN
De markt mag géén kerstmarkt heten. En dat is het ook absoluut niet. Wel zijn er zoals gezegd veel stands. En de standhouders werkten erg mee met ons. We hadden niet voor niets het statief meegenomen, ze hielden spontaan dingen voor ons stil, zoals de draaiende “braadschotel” zodat we er een mooi plaat van konden maken.

Dit meisje vond het ook prima dat ik een foto maakte (want gewoontegetrouw vraag ik in dit soort situaties eventjes of het oké is als ik een foto maak). Prachtige stand!

MEER FOTO’S
Onderstaand de volledige serie foto’s. Ik heb nagenoeg geen nabewerking gedaan (behalve wat ‘rechtzetten’ en soms iets meer exposure of iets minder schaduw).

Blue Moon (Blauwe Supermaan of Bloedmaan)

Sommige mensen kennen bepaalde termen of waarde toe aan natuurverschijnselen. Eén daarvan is de huidige serie van “bloedmanen”. Wij zien geen rode maan, maar in onder andere de VS wel. Het verschijnsel “Blue Moon” betekent niet anders dan dat er binnen het tijdsbestek van één maand twéé keer een volle maan is. En dat is redelijk bijzonder.

Gelukkig was het vandaag ondanks de bewolking af en toe helder zicht en dus mogelijk een paar foto’s te maken. Geheel op de automatische nachtstand met de Panasonic en de Sony camera geschoten. Better safe than sorry, immers? Dus twee camera’s gebruikt. Beide doen het op hun eigen manier goed.

Een eerdere poging de ‘bloedmaan’ vast te leggen faalde jammerlijk namelijk door de dichte bewolking. Deze keer stond de “blue moon” dichterbij de aarde en was feller (tot 14%) volgens de deskundigen. In elk geval heb ik er van genoten én er plaatjes van kunnen maken. Uiteraard is de blauw getinte stiekem een beetje bewerkt, ..

Klik op de afbeeldingen voor groot formaat.

 

Winterwelvaart Groningen (nachtfotografie)

Dit weekend is het weer Winterwelvaart in Groningen. Mooi met lichtjes versierde (binnenvaart) schepen, zeilboten en motorboten waar je via de Lage en Hoge der A in Groningen langs het kanaal kunt lopen. Ik vind nachtfoto’s één van de mooiste maar ook moeilijkste dingen om te doen.

De Winterwelvaart is een soort van kerstmarkt. Er staan stalletjes waar je wat te eten kunt krijgen, een paar stands met producten. Het is vooral heel gezellig rondom de verlichte boten. En natuurlijk kom je er ook de nodige fotoliefhebbers tegen.

Gewapend met twee camera’s, statief én paraplu ging ik er heen gisteren. Want bij vertrek regende het en ik wilde mijn camera’s daar niet aan wagen. De paraplu was achteraf niet nodig. Het werd droog en bleef droog. Wel is te zien in de foto’s, naar mijn mening, dat het erg grauw in de lucht was.

Desondanks een serie foto’s van de Winterwelvaart die naar mijn mening toch best leuk gelukt zijn. Het geeft mooi de sfeer weer en ik zal zeker een volgende keer, hopelijk met mooier weer, nog eens gaan. Kan het in elk geval iedereen aanraden! Een statief is overigens geen overbodige luxe. Ik zag veel mensen met mobieltjes foto’s maken, of “uit de hand schieten” maar ben bang dat dat meestal niet erg goed wordt omdat je lange sluitertijden nodig hebt. Alhoewel sommige mobiele telefoons echt erg goeie camera’s hebben, dat moet ik wel zeggen, prefereer ik toch de spiegelreflex en de Panasonic Lumix, op statief of reling van de bruggen.

Lopend langs de “A” dwaalde ik een beetje af – elders hoorde ik muziek en dacht dat daar wellicht het verder zou gaan en volgde het kanaal en kwam terecht bij de start van de Santa Run. Een massa mensen in Kerstmanpakken. Het was een vermakelijk gezicht en ze genoten er zichtbaar van. Sommige zelfs met kerstboom op de schouder,.. Helaas zijn de (paar) foto’s die ik daarvan heb gemaakt niet goed genoeg geworden (teveel bewegingsonscherpte). Terug lopend via ondermeer de Kromme Elleboog kwam ik uiteindelijk weer op de Winterwelvaart.

Winterwelvaart, Groningen. Alle foto’s ©2016 ErBeeFoto (Rudy Brinkman)