Tag: natuurverschijnselen

De Bloedmaan of ‘Wolfmaan’ – Volledige maansverduistering

Wie vanochtend na een uur of half 7 opstond heeft het (grotendeels) gemist: de “Superbloedmaan”, “Wolfmaan” oftewel: een volledige maansverduistering. Maar wel een spectaculaire. Het beloofde helder weer te worden, de avond tevoren was het ook al een prachtige heldere volle maan. Dus de wekker gezet op 05:00 om op tijd het verschijnsel vast te kunnen leggen.

Afgezien van een enkele krantenbezorger en hele vroege forens, was er nog niemand op de straten van Noordhorn te bekennen. Ik kan het de inwoners van ons dorp ook totaal niet kwalijk nemen dat ze lekker in hun warme bed bleven want het was koud: -6C. Maar ze hebben wel wat gemist! In onze eigen straat had ik te veel last van het licht van de lantaarnpalen en kreeg ik de foto’s niet mooi scherp.

Dus besloot ik ter hoogte van de begraafplaats aan de Noorderweg een poging te wagen maar ook daar kreeg ik de foto’s niet zoals ik wilde hebben. Dus verder gewandeld over de Noorderweg richting Oldehove om net iets buiten het dorp in de volslagen duisternis mijn foto’s te maken.

De foto’s zijn gemaakt met mijn Sony Cybershot – en ondanks het feit dat dit echt een hele goede camera is, in mijn beleving, had ook deze het er best wel moeilijk mee. Aangezien het aardedonker was waar ik dus uiteindelijk mijn foto’s nam ik ze op één van de beschikbare voorgeprogrammeerde instellingen: “Vuurwerk” was na enig experimenteren een werkbare.

De camera had het er dus wel lastig mee maar op statief en met de zelfontspanner (zodat ik geen verstoring veroorzaakte) lukte het uiteindelijk toch. Ook nog eens tijdens het hoogtepunt van de verduistering, tussen 06:00 – 06:15. Whats App begon af te gaan net terwijl ik zo’n beetje klaar was: neef Xander (die had ik kunnen zien aankomen uiteraard) was ook aan het foto’s maken. En we waren natuurlijk niet de enige in het land.

In het Noorden had je goed zicht, dat bewijzen de foto’s op de site van Het Dagblad van het Noorden en Instagram wel. Waarbij mij wel opvalt dat er op met name Instagram veel “getructe” foto’s verschenen. Dat vind ik dan persoonlijk wel weer wat minder. De waarheid is mooi genoeg!

EERDERE BLOEDMAAN
Eerder al was ik, in januari vorig jaar voor de “Blue Moon” en in juli voor de vorige ‘bloedmaan‘ (in Park Lauwersmeer) er op uit getrokken. Maar de serie van vanochtend zijn toch, naar mijn mening, de mooiste geworden. Al was de ‘shoot’ in Lauwersmeer natuurlijk ook gewoon een hele leuke happening!

FOTO’S
Klik op de foto’s voor een vergroting

Maansverduistering Lauwersmeer (bloedmaan)

In de avond van 27 juli 2018 was de ‘bloedmaan’ weer te bewonderen. Ruimschoots op tijd en met het vooruitzicht op een heldere avond, ben ik naar het Nationaal Park Lauwersmeer gegaan om het vast te leggen. Dat viel helaas niet mee, want er was toch meer bewolking dan ik had gehoopt.

Maar, desondanks een paar redelijke foto’s kunnen maken. En omdat ik mooi vroeg was nog een paar ‘bonus plaatjes’ van de zonsondergang en de sfeer vastgelegd aan het water.

We waren niet de enige die in het Nationaal Park Lauwersmeer foto’s wilden maken. Grappig genoeg stonden heel veel mensen verkeerd opgesteld met de camera’s. Ook gingen heel veel kijkers al rond half 11 ‘s avonds weer weg terwijl de ‘bloedmaan’ op zijn mooist was tussen ca. elf uur en kwart over 11. Rond half 12 vertrokken wij (ik was alleen gegaan, maar er haakte later familie aan 🙂 )

Na de verduistering was er ‘s nachts rond half 2 nog een enorm heldere volle maan te bewonderen, zelfs zo helder dat ik het “zonnevlekken”-effect kreeg in foto’s.

 

Blue Moon (Blauwe Supermaan of Bloedmaan)

Sommige mensen kennen bepaalde termen of waarde toe aan natuurverschijnselen. Eén daarvan is de huidige serie van “bloedmanen”. Wij zien geen rode maan, maar in onder andere de VS wel. Het verschijnsel “Blue Moon” betekent niet anders dan dat er binnen het tijdsbestek van één maand twéé keer een volle maan is. En dat is redelijk bijzonder.

Gelukkig was het vandaag ondanks de bewolking af en toe helder zicht en dus mogelijk een paar foto’s te maken. Geheel op de automatische nachtstand met de Panasonic en de Sony camera geschoten. Better safe than sorry, immers? Dus twee camera’s gebruikt. Beide doen het op hun eigen manier goed.

Een eerdere poging de ‘bloedmaan’ vast te leggen faalde jammerlijk namelijk door de dichte bewolking. Deze keer stond de “blue moon” dichterbij de aarde en was feller (tot 14%) volgens de deskundigen. In elk geval heb ik er van genoten én er plaatjes van kunnen maken. Uiteraard is de blauw getinte stiekem een beetje bewerkt, ..

Klik op de afbeeldingen voor groot formaat.