Tag: maan

Zonsondergang Waddenzee

Waddenzee Haven Lauwersoog bij zonsondergang

Het was de laatste en meteen ook de warmste dag van de maand juli. Veel mensen lagen vandaag te puffen aan het strand. Wij besloten vanavond en ‘naar de Waddenzee’ te gaan, bij de haven van Lauwersoog. Lekker even afkoelen na een dag werken in plaats van bakken in de zon, maar wel genieten van de óndergaande zon.

De zonsondergang was absoluut de moeite waard. Een redelijk warme avond, weinig bewolking en niet onbelangrijk: het was er heerlijk rustig. Een paar gezinnen, wat andere (hobby)fotografen, een stelletje dat een ‘zwangerschaps-shoot’ deed. Dat was het wel zo’n beetje qua drukte.

Vlak voor we het havengebied inliepen troffen we een groepje putters (distelvinken) aan. Een prachtig gezicht! Helaas moesten we er toch langs en gingen ze er uiteindelijk vandoor (maar toen we gepasseerd waren kwamen ze weer terug).

Er kwamen diverse zeilboten voorbij gevaren en ook een aantal gingen de haven in, net als de reddingsboot. Ook de veerboten van Wagenborg lagen in de haven. Omdat je meestal vanuit een andere hoek de haven ziet, een mooie gelegenheid het allemaal goed vast te leggen. De avondzon maakt het, in mijn ogen, allemaal ook nog eens een beetje extra mooi. Zachtere tinten en toch licht genoeg.

De visdieven waren erg aanwezig, scheren, net als de zwaluwen, relatief dicht langs je en maken daarbij nogal wat geluid. Gelukkig bleef er ook af en toe een binnen bereik van mijn camera zitten zodat ik de kans kreeg ze vast te leggen.

Pas toen de zon volledig “in de zee gezonken” was, gingen we weer richting huis. Ondertussen was de maan al goed zichtbaar. Een prachtig avondje, heerlijk afgekoeld en genoten van al het moois bij de Waddenzee!

Foto’s Waddenzee

Klik op één van de foto’s voor vergroting.

Foto’s Volle Maan

De volle maan was de afgelopen dagen zeer goed zichtbaar. Vooral vrijdagavond, helaas zaten we in de auto op het moment dat het het allermooist was. Toch na thuiskomst er snel nog even op uit gegaan. En gisteravond de ‘herkansing’ inclusief statief. Maar helaas veel bewolking. Toch leverde het mooie (sfeer)plaatjes op allemaal.

Van de “Bert Swart-brug”, bij het van Starkenborghkanaal, heb ik er veel meer gemaakt dan hier geplaatst alleen dat zou veel “meer van hetzelfde” zijn. De belichting is weinig aan veranderd, al lijkt het misschien behoorlijk bewerkt. De camera had het er moeilijk mee en ik heb de foto’s zelfs iets donkerder(!) moeten maken. De maan was simpelweg superfel!

Terwijl ik gisteravond bij een donker plekje in Zuidhorn foto’s maakte (om zo weinig mogelijk omgevingslicht te hebben) fietse een gezin voorbij. Moeder zei tegen de kinderen “kijk, díe meneer maakt écht mooie foto’s”.. ik hoop, mochten ze het zien wat ik er van gemaakt heb, ze niet teleur te stellen 🙂

De Bloedmaan of ‘Wolfmaan’ – Volledige maansverduistering

Wie vanochtend na een uur of half 7 opstond heeft het (grotendeels) gemist: de “Superbloedmaan”, “Wolfmaan” oftewel: een volledige maansverduistering. Maar wel een spectaculaire. Het beloofde helder weer te worden, de avond tevoren was het ook al een prachtige heldere volle maan. Dus de wekker gezet op 05:00 om op tijd het verschijnsel vast te kunnen leggen.

Afgezien van een enkele krantenbezorger en hele vroege forens, was er nog niemand op de straten van Noordhorn te bekennen. Ik kan het de inwoners van ons dorp ook totaal niet kwalijk nemen dat ze lekker in hun warme bed bleven want het was koud: -6C. Maar ze hebben wel wat gemist! In onze eigen straat had ik te veel last van het licht van de lantaarnpalen en kreeg ik de foto’s niet mooi scherp.

Dus besloot ik ter hoogte van de begraafplaats aan de Noorderweg een poging te wagen maar ook daar kreeg ik de foto’s niet zoals ik wilde hebben. Dus verder gewandeld over de Noorderweg richting Oldehove om net iets buiten het dorp in de volslagen duisternis mijn foto’s te maken.

De foto’s zijn gemaakt met mijn Sony Cybershot – en ondanks het feit dat dit echt een hele goede camera is, in mijn beleving, had ook deze het er best wel moeilijk mee. Aangezien het aardedonker was waar ik dus uiteindelijk mijn foto’s nam ik ze op één van de beschikbare voorgeprogrammeerde instellingen: “Vuurwerk” was na enig experimenteren een werkbare.

De camera had het er dus wel lastig mee maar op statief en met de zelfontspanner (zodat ik geen verstoring veroorzaakte) lukte het uiteindelijk toch. Ook nog eens tijdens het hoogtepunt van de verduistering, tussen 06:00 – 06:15. Whats App begon af te gaan net terwijl ik zo’n beetje klaar was: neef Xander (die had ik kunnen zien aankomen uiteraard) was ook aan het foto’s maken. En we waren natuurlijk niet de enige in het land.

In het Noorden had je goed zicht, dat bewijzen de foto’s op de site van Het Dagblad van het Noorden en Instagram wel. Waarbij mij wel opvalt dat er op met name Instagram veel “getructe” foto’s verschenen. Dat vind ik dan persoonlijk wel weer wat minder. De waarheid is mooi genoeg!

EERDERE BLOEDMAAN
Eerder al was ik, in januari vorig jaar voor de “Blue Moon” en in juli voor de vorige ‘bloedmaan‘ (in Park Lauwersmeer) er op uit getrokken. Maar de serie van vanochtend zijn toch, naar mijn mening, de mooiste geworden. Al was de ‘shoot’ in Lauwersmeer natuurlijk ook gewoon een hele leuke happening!

FOTO’S
Klik op de foto’s voor een vergroting