De Bloedmaan of ‘Wolfmaan’ – Volledige maansverduistering

Wie vanochtend na een uur of half 7 opstond heeft het (grotendeels) gemist: de “Superbloedmaan”, “Wolfmaan” oftewel: een volledige maansverduistering. Maar wel een spectaculaire. Het beloofde helder weer te worden, de avond tevoren was het ook al een prachtige heldere volle maan. Dus de wekker gezet op 05:00 om op tijd het verschijnsel vast te kunnen leggen.

Afgezien van een enkele krantenbezorger en hele vroege forens, was er nog niemand op de straten van Noordhorn te bekennen. Ik kan het de inwoners van ons dorp ook totaal niet kwalijk nemen dat ze lekker in hun warme bed bleven want het was koud: -6C. Maar ze hebben wel wat gemist! In onze eigen straat had ik te veel last van het licht van de lantaarnpalen en kreeg ik de foto’s niet mooi scherp.

Dus besloot ik ter hoogte van de begraafplaats aan de Noorderweg een poging te wagen maar ook daar kreeg ik de foto’s niet zoals ik wilde hebben. Dus verder gewandeld over de Noorderweg richting Oldehove om net iets buiten het dorp in de volslagen duisternis mijn foto’s te maken.

De foto’s zijn gemaakt met mijn Sony Cybershot – en ondanks het feit dat dit echt een hele goede camera is, in mijn beleving, had ook deze het er best wel moeilijk mee. Aangezien het aardedonker was waar ik dus uiteindelijk mijn foto’s nam ik ze op één van de beschikbare voorgeprogrammeerde instellingen: “Vuurwerk” was na enig experimenteren een werkbare.

De camera had het er dus wel lastig mee maar op statief en met de zelfontspanner (zodat ik geen verstoring veroorzaakte) lukte het uiteindelijk toch. Ook nog eens tijdens het hoogtepunt van de verduistering, tussen 06:00 – 06:15. Whats App begon af te gaan net terwijl ik zo’n beetje klaar was: neef Xander (die had ik kunnen zien aankomen uiteraard) was ook aan het foto’s maken. En we waren natuurlijk niet de enige in het land.

In het Noorden had je goed zicht, dat bewijzen de foto’s op de site van Het Dagblad van het Noorden en Instagram wel. Waarbij mij wel opvalt dat er op met name Instagram veel “getructe” foto’s verschenen. Dat vind ik dan persoonlijk wel weer wat minder. De waarheid is mooi genoeg!

EERDERE BLOEDMAAN
Eerder al was ik, in januari vorig jaar voor de “Blue Moon” en in juli voor de vorige ‘bloedmaan‘ (in Park Lauwersmeer) er op uit getrokken. Maar de serie van vanochtend zijn toch, naar mijn mening, de mooiste geworden. Al was de ‘shoot’ in Lauwersmeer natuurlijk ook gewoon een hele leuke happening!

FOTO’S
Klik op de foto’s voor een vergroting

Deel dit bericht: