Graanoogst - Boeren bij Electra

Augustus, de Oogstmaand!

Het is augustus, de boeren zijn aan het oogsten geslagen. Graan, gras, allerlei ander gewas moet weer binnengehaald worden. De oogst gaat voor een aantal gewassen waarschijnlijk flink tegenvallen. Aardappelziekte heeft z’n sporen nagelaten, het weer zat behoorlijk tegen (veel te nat). Toch wordt er weer hard gewerkt door de boeren. De oogst binnenhalen!

Gisteren een vrij willekeurige fietstocht gemaakt (route, Strava). Mij een beetje laten leiden door hoe de wind stond als in: eerst een flink stuk tegenwind en zijwind. Om daarna met de wind in de rug naar huis te kunnen fietsen. Dat is aardig gelukt.

Een jonge meeuw scheert over de stoppels

Onderweg veel buizerds gezien die profiteren van de oogstende boeren, vooral bij de stukken waar graan geoogst werd. Helaas niet gelukt er een mooie foto van te krijgen. Ze vlogen dan wel laag maar ofwel te ver weg ofwel de zon tegen. Jammer, maar het is niet anders.

Ook de meeuwen profiteren goed van de oogstende boeren, er zaten er heel wat op de stoppels!

De Haven van Zoutkamp met de kleurrijke gebouwen en schepen

Bij Zoutkamp besloot ik de camera toch maar even uit de tas te halen en even een tussenstopje te maken. Tot dat moment had ik bijna geen foto’s gemaakt onderweg omdat er “niets” te zien was. Dat wil zeggen, niet iets waarvoor ik wilde stoppen.

Aan het water is goed te zien dat het pittig waaide (volgens de “weer-app” op mijn telefoon 24km/u). Desondanks prachtig fietsweer, vooral vanwege de perfecte temperatuur en lekker zonnetje!

Tussen Zoutkamp en Houwerzijl zag ik nog een fietspad richting Leens. Ik zat nog in dubio of ik daar nog langs zou fietsen maar een blik op de Strava app leerde mij dat ik toch, inclusief nog te fietsen kilometers, al weer aardig richting de veertig kilometer ging dus dat werd ‘m even niet. Misschien een volgende keer. Het pad maakt deel uit van de ‘Ronde van Nederland’, een fietsroute door heel Nederland heen.

Foto’s

Klik op een afbeelding voor groot formaat

De rit ging onder andere via een omweg door- en langs Oldehove, Electra, Lauwerzijl (waar ik voor de afwisseling door het dorpje heen fietste in plaats van er omheen), Zoutkamp (via het Spookbos) richting Houwerzijl om vanaf dat punt weer terug te fietsen langs Electra, Niehove en Heereburen.

Deel dit bericht: