Ree (Lutjegast - Westerzand)

Ree bij Westerzand, het Westerkwartier

Reeën in het Westerkwartier van Groningen zijn er wel, je ziet ze alleen niet zo vaak. Een paar jaar geleden kwam ik er aan het eind van de middag nog een paar tegen bij Kommerzijl. Deze week kwam ik er nogal onverwacht een tegen.

Ik herinner mij goed dat ik als kind ze ‘s avonds ook wel eens zag in de schemering. Wij woonden letterlijk ‘aan het weiland’ en je zag ze dan wel eens voorbij komen. En herten en reeën komen steeds meer voor. Ze hebben het hier goed, geen natuurlijke vijanden. De enige ‘vijand’ is de mens. Steeds vaker lees je berichten dat de ‘wildbeheerders’ vinden dat er veel te veel zijn en dat ze er hoognodig een paar honderd(!) moeten afschieten. Als excuus wordt altijd aangevoerd “de verkeersveiligheid”. Zoals bijvoorbeeld in Friesland.

“Reeën horen bij de beschermde diersoorten, dus het afschieten van reeën is geen jagen, benadrukt Wisselink. Het is wildstandbeheer, waarvoor speciale toestemming van de provincie is vereist.” (Trouw).

Maar die toestemming wordt als je het mij vraagt wel érg makkelijk gegeven. Want “aanrijdingen met reeën” als excuus aanvoeren is in mijn ogen geen wildstandbeheer. Als dat wel een goede reden is, vraag ik mij af hoe dat straks zal gaan als er (nog meer) wolven in Nederland gaan komen. Wordt dat dan ook als excuus aangevoerd om de wolven af te schieten?

Ik ben geen deskundige op dit gebied. Maar vraag mij echt af of het wel nodig is dat we zoveel herten en reeën afschieten. Het riekt toch vaak naar plezierjacht en economisch voordeel boven de natuur.

Oke, van de zeepkist af..

Ree bij Westerzand

Afgelopen dinsdag was het weer prachtig fietsweer en besloot ik ‘s avonds nog even een mooi rondje te gaan maken. Totaal op de bonnefooi besloot ik te gaan fietsen. Eerst richting Gaarkeuken, vervolgens richting Sebaldeburen en ik overwoog halverwege af te slaan richting Oosterzand en Niekerk.

Onderweg was ik, omdat ik regelmatig stop om foto’s te maken, al twee keer ingehaald door een stel op een ‘duo-fiets’ en omdat ik hen niet voor de 3e keer weer wilde inhalen besloot ik, toen zij afsloegen richting Oosterzand, af te slaan richting Westerzand. Terwijl ik daar rondfietste zag ik opeens iets bewegen langs de rand van het weiland. Een Ree! Voorzichtig gestopt om het dier niet op te schrikken en half verscholen achter de bomen kreeg ik een paar goede kansen op een mooie foto.

Putters en Rietgors

Vervolgens afgeslagen om via het Molenpad te gaan richting Grootegast. Daar waren echt flinke aantallen Putters en Rietgorsjes te zien! Helaas slechts één foto van een rietgors en ook nog een slechte foto. Ik plaats ‘m toch even (voor de vogelliefhebbers), het is namelijk een vrouwtje (die kun je op afstand makkelijk voor mussen aanzien) en ik heb er zeker vijf stuks gezien!

Er waren helaas meer fietsers en ze gingen er vandoor toen die langskwamen. Dus geen gelegenheid een echt goede foto te krijgen.

Via Sebaldeburen richting Oldekerk, langs de klokkenstoel waar ik vier jaar geleden voor het laatst langs was gekomen. Richting Niekerk en dan een beetje er omheen gefietst via een weg (“Oude Wijk”) die ik niet eerder gefietst had. Mooi stil en landelijk!

Vervolgens weer richting Zuidhorn, Noordhorn. Onderweg daarheen nog een loslopende geit, een mooi plaatje van wat koeien bij een oude tractor en een Ooievaar tegengekomen. En tot slot kreeg ik nog een mooie zonsondergang te zien!

De gevolgde route is hieronder en via Strava terug te vinden.

Deel dit bericht: