Grauwe Gans Electra

1e Fietsritje 2022 – Grauwe Ganzen, Grote Zilverreiger, Aalscholver en Veldleeuwerik

Het eerste fietsritje voor 2022 zit er weer op! Nog net op ‘oudejaarsdag’ (want morgen ben ik jarig). Een prachtige dag om te fietsen en onderweg kwam ik onder andere een Grote Zilverreiger, Aalscholver en Veldleeuwerik tegen.

Veldleeuwerik

De ontmoeting met de Veldleeuwerik was alleen op gehoor. Gezien heb ik ‘m niet jammer genoeg – onderstaande foto komt uit het ‘public domain’ (via Pixabay).

Bij Electra was ik foto’s aan het maken van een paar grauwe ganzen, iemand fietste mij voorbij en even verder stond hij langs de kant van de weg. “Hoort u dat! Een veldleeuwerik!”.

Veldleeuwerik foto © Public Domain
Veldleeuwerik foto © Public Domain, Pixabay

Thuis gekomen heb ik het gezang even gechekt op de site van de Vogelbescherming en inderdaad, het was een Veldleeuwerik. Jammer genoeg een vogel die het in Nederland niet goed meer doet, de populatie is in de laatste 50 jaar met 95% afgenomen. Op de Hoge Veluwe hebben we ze het afgelopen jaar tijdens de vakantie wel veel gezien en in het Lauwersmeergebied zie je ze ook regelmatig.

Grote Zilverreiger

De route ging vandaag langs onder andere Noorderburen, Niehove, Electra, Zuurdijk, Roodehaan,.  Saaksum, Ezinge en de Piloersemaborg. Onderweg kwam ik onder andere een Aalscholver, Grote Zilverreiger, Blauwe Reiger, Veldleeuwerik, Grauwe Gans, Meerkoet en dus de Veldleeuwerik tegen.

Grote Zilverreiger, Noordhorn

De Zilverreiger kwam ik op nog geen 500 meter vanaf de rand van Noordhorn tegen, nog even een kleine toegift dus na ruim 30 kilometer fietsen en hoewel ik toch al aardig wat foto’s van zilverreigers heb kon ik deze kans natuurlijk niet voorbij laten gaan. Want: mooi dichtbij, goed licht. En hij (of zij) bleef mooi zitten ook nog! Ze komen in onze regio vrij veel voor, althans ik zie ze vaak maar volgens de site van de Vogelbescherming zijn de aantallen in Nederland niet heel hoog. Het is ook geen vogel die hier oorspronkelijk voorkwam.

Het was voor Februari heerlijk fietsweer. Zeer weinig wind, mooi helder en zonnig. Eindelijk weer gelegenheid voor een mooie fotofietstocht door het Westerkwartier! Na de natte wintermaanden eindelijk weer op de pedalen. De route is hieronder en op Strava te vinden.

Foto’s

Klik op een afbeelding voor groot formaat

Deel dit bericht: