Koolwitje

Grote Wielen – Rietzangers, Koolwitjes en lantaarntjes

Onderweg naar Leeuwarden, om “logeerkat” Saar met haar bazin (onze oudste dochter) op te halen even een tussenstop bij de Grote Wielen. Voor het laatst bezocht in de herfst van 2015 dus al weer even geleden.

In het voorjaar een prachtig gebied, maar –zie link– uiteraard ook in andere seizoenen. Jammer dat mensen hun honden er los laten rondrennen overigens. Het schrikt de dieren in het gebied regelmatig op. Enfin, dat terzijde. Tijdens het bezoekje aan de Grote Wielen had ik mijn statief meegenomen en daar was ik erg blij om want daardoor krijg je toch net dat beetje extra stabiliteit bij het gebruiken van de zoomlens.

RIETZANGER

Die zoomlens heb ik deze keer dankbaar gebruikt en éigenlijk vind ik het jammer dat het bereik van deze lens niet net nog iets verder lag. Want ik trof er Rietzangers aan.

De reitzangers maken flink kabaal en toen ik ze gelocaliseerd had bleken ze inderdaad niet echt héél schuw, eerst nam ik een paar foto’s net op het randje van het bereik van mijn camera. Daarna ging ik voorzichtig iets dichterbij en ook dat vonden ze (nog) prima. Maar kom je té dicht bij dan vertrekken ze. Om, zodra je zelf weer wegloopt, terug te keren en hun zangpartijen luidkeels voort te zetten.

Er zijn in het gebied ook de nodige zwanen en ganzen. Heel bijzondere foto’s heb ik er niet van kunnen maken maar voor de volledigheid staan ze hieronder wel.

LANTAARNTJE


Het lantaarntje is een juffer met een achterlijf dat van boven zwart en van onderen variabel van kleur is. Meest kenmerkend is het vaak blauw gekleurde achtste segment van het achterlijf (het ‘achterlicht’). Daaraan heeft de soort de naam te danken. Dit deel kan bij niet uitgekleurde exemplaren ook geelgroen, paars of roodachtig zijn. De soort kent behoorlijk wat variatie.
Het lantaarntje is een van de meest algemene libellen van Nederland. Het lantaarntje komt voor langs stromende wateren maar is het meest algemeen bij stilstaande wateren waar ook oevervegetatie aanwezig is. Is ook in tuinen met vijvers aan te treffen. Het lantaarntje vliegt van mei tot september. – Natuur- en Vogelwacht Alblasserwaard

Er zijn nog veel meer Libelle-soorten te zien in de Grote Wielen, maar dit vond ik de mooiste die ik tegenkwam vandaag. Nogmaals, een prachtig gebied waar, zeker nu, veel te zien is. Als je beschikt over een redelijke camera en/of gewoon eens lekker wilt genieten van een mooi ruig watergebied zeker aanbevolen. Volg de borden en rij het strandje voorbij tot je bij dit parkeerterreintje komt (Google Maps). Vlakbij is ook een bushalte (10 meter lopen). Dus ook bereikbaar met het openbaar vervoer!

KERK HARDEGARIJP

Tot slot nog een kerk op de foto.  De Hofkerk in Hurdegaryp (zoals de Friezen dat schrijven). Ik reed er langs onderweg en kon mij niet herinneren dat ik daar een (goede) foto van had. Helaas moest ik ‘m door de donkere lucht wat nabewerken maar dat geeft het dan ook wel weer een leuk effect. De kerk stamt uit 1711 en is nog in gebruik. Een verschil tussen Groningen en Friesland. Ik denk dat Groningen tegenwoordig vooral leegstaande en/of niet- of anderszins in gebruik zijnde kerken kent. In Friesland lijkt dat minder frequent het geval te zijn.

Deel dit bericht: