Dagpouwoog op Zonnebloem

Visvliet, Surhuizumer Mieden, Peebos, Westerzand en Oosterzand.

Fietsen door Visvliet, Surhuizumer Mieden, Peebos, Wester- en Oosterzand. Onderweg verschillende kerken en molens gefotografeerd. En natuurlijk Aalscholvers, Koeien, Schapen, Zilverreigers en ganzen.

Ik had gezien dat er in Burum, bij de schotels, een open dag was. Dus het leek me wel leuk om daar even een kijkje te nemen. Alleen om drie uur was de laatste rondleiding en er heen fietsend was ik al aardig achter geraakt op schema.

Ik had sowieso al m’n twijfels of ik er eigenlijk wel echt heen wilde omdat je binnen niet mag fotograferen. En de “Grutte Earen” had ik al vaker op de foto gezet.

Rond kwart voor drie was ik in Visvliet aangekomen. En ik besloot niet tegen de klok te gaan fietsen om die rondleiding te kunnen halen maar gewoon lekker in de omgeving te blijven rondfietsen. Dat resulteerde uiteindelijk in een fietstocht van ruim vijftig kilometer.

Aalscholvers op Molen de Zwakkenburger

Molen de Zwakkenburger, tussen Noordhorn en Gaarkeuken, heb ik in het verleden al vaker gefotografeerd maar onder het motto “liever een foto te veel dan te weinig” stopte ik om er een plaatje van te maken. Pas daarna realiseerde ik mij dat er op de wieken twee Aalscholvers zaten. Dus daar moesten natuurlijk ook plaatjes van worden gemaakt.

Vlak bij Eibersburen trof ik in een weiland zeker honderd stuks Grote Canadese Ganzen aan en twee Grote Zilverreigers.

Gereformeerde Kerk van Visvliet

Als je aan de Kerk van Visvliet denkt, denk je al snel aan de mooie, witte, voormalige Hervormde Kerk. Maar er staat nog een kerkje in Visvliet: de Gereformeerde Kerk.

Het is een eenvoudig voormalig schoolgebouw dat in 1933 voor fl.1000,– werd gekocht van de gemeente en in de loop der jaren uitgebreid en aangepast.

Het gebouw werd voorzien van een eenvoudige preekstoel, kerkbanken en een harmonium, terwijl de moederkerk (Burum) een avondmaalsservies schonk. Zo kon het kerkelijk leven een aanvang nemen.” (Gereformeerde Kerken info).

Vervolgens ben ik vanuit Visvliet richting Gerkesklooster en Stroobos gegaan om door te fietsen door onder andere de Surhuizumer Mieden, Peebos (Doezumertocht), Bombay naar Doezum.

Sint Vituskerk Doezum

In de Doezumertocht kom je naast allerlei (water)vogels en vee ook langs een heel mooi oud bruggetje. Ik had ‘m al eens eerder op de foto gezet. De burg is een monument. Gebouwd in 1930, van geklonken ijzer en met een hoge cultuurhistorische waarde – ook vanwege de ligging. Het is daarom een rijksmonument.

Bij de Sint Vituskerk in Doezum heb ik even een korte stop gehouden om er een paar foto’s van te maken.

De Sint Vituskerk is een oude kerk gebouwd van tufsteen. Net als de 11e eeuwse kerk in Zuidhorn. Het gebouw dateert uit de twaalfde eeuw en staat centraal in- en op het hoogste punt van het dorp. In de 16e eeuw, 1808, 1957 en 2010 zijn er verbouwingen en restauratiewerkzaamheden uitgevoerd. Meer details kun je hier lezen.

Witte Kerk van Grootegast

In Grootegast vind je het mooie Witte Kerkje. Witte kerken vind je door het hele land, deze is, samen met die van Niebert die ik bovenaan op mijn kerkenpagina heb staan, en het kerkje van Hoenderlo, zeker een van mijn favorieten.

De Witte Kerk van Grootegast, gebouwd in de 17e eeuw, was vandaag open. Een mooie gelegenheid om de kerk ook van binnen te fotograferen.

Onderweg kwam ik vervolgens tussen Grootegast en Lutjegast nog een prachtige Dagpouwoog tegen die zat te genieten op de zonnebloemen.

Via het molenpad tussen Grootegast en Westerzand weer richting huis, om nog even te stoppen voor een foto van Molen de Eendracht. De stand van het licht was precies goed en de spiegeling in het water maakt de foto in mijn ogen helemaal af.

Onbedoeld uiteindelijk dus een ritje met veel kerken en molens onderweg. Met het prachtige nazomerweer vandaag absoluut een fijne fotofietstocht!

Foto’s en route

De route is te vinden op Strava. Klik op een foto voor groter formaat.

Deel dit bericht: