Olympus Zuiko 50mm 1:1.8 OM

Een tijdje geleden heb ik via Marktplaats een Olympus Zuiko 50mm 1:1.8 OM lens op de kop getikt. Een fameus lensje en vooral aangeraden voor portretfoto’s op veel sites én, waar ik ‘m voor wil gebruiken, concertfoto’s — hopelijk gaat dat goed uitpakken, ik ben erg benieuwd.

Enige nadeel van deze lenzen, met een vast brandpunt en dus eenvoudige techniek, is dat er geen variant (meer) is gemaakt voor digitale camera’s. Dus moet je ook een verloopring er bij zien te krijgen. Chinese leveranciers “to the rescue”! Via DealExtreme vond ik een leverancier die voor $11 inclusief verzending een goede verloopring in de aanbieding had zodat ik deze lens, bedoeld voor de pré-digitale tijd, op mijn digitale (Olympus) camera kon gebruiken. Vandaag arriveerde de ring. In Nederland betaal je overigens rond de 69 euro voor zo’n ring en dan komen daar de verzendkosten nog bij.

Ik heb vandaag snel een paar testfoto’s gemaakt met de lens/verloopring. Onderstaande een paar voorbeelden er van. Ben direct al enthousiast!

Prachtig hoe de waslijn hier ‘vervaagt’ en de knijpers ongelofelijk scherp in beeld zijn!

Ongelofelijk mooi ‘scherpte-/diepte effect’. 

Nog een keer de ‘scherpte-/diepte’

Zelfportretje, in de gang van onze woning genomen vrij donker zonder extra licht. 

De totale kosten waren voor mij dus minder dan € 30,– voor een leuke lens en een verloopring. Ik ben er super mee ingenomen, zo krijgt mijn Olympus E-410 voor de zoveelste keer een “2e leven”. Ik blijf het een fantastische camera vinden ondanks zijn ‘beperkingen’ als je ’t vergelijkt met de huidige generatie spiegelreflex. Vooral het aantal megapixels wordt door sommigen als ”veel te laag” beschouwd maar zeg nou zelf, 10 megapixel is toch ruim zat? Alhoewel m’n compact camera van de Medion(!)  tegenwoordig al 16Mp heeft.

Scherpstelling met de Zuiko 50mm

Overigens, aangezien dit een lens is van vóór de digitale revolutie, moet je scherpstellen met de hand doen. Dat heeft nadelen, maar ook voordelen. Je kan leuk spelen en wordt niet overruled door de elektronica. De “automatische stand” op de camera werkt niet met deze lens.

Olympus Zuiko 50mm 1:1.8 OM – foto gemaakt met de Medion Compact Camera

 

Deel dit bericht: