Tag: Zuiko 50mm

Rondom Noordhorn op een zomeravond

Op het platteland leven heeft zo zijn aantrekkelijke kanten. De rust, de ruimte en dicht(er) bij de natuur. Ook als dat gecultiveerde natuur is. Soms zijn er van die half verwilderde delen die echt heel mooi zijn en mooie of interessante foto’s kunnen opleveren.

Zo ook bij de pas aangelegde tunnel door Noordhorn heen (erg jammer, dwars door een dorp heen een tunnel aanleggen!). Er om heen is van alles gaan groeien en bloeien in de opgebrachte en omgewoelde grond.

Ik hoop dat de Gemeente Zuidhorn dat zo laat. Even de bosmaaier er overheen als ’t uitgebloeid is en klaar. Geen “keurige perkjes” aanleggen maar lekker laten verwilderen. In elk geval is het nu zo en het levert zo ’s avonds met een ondergaande zon prachtige beelden op. Maar ook de wijde blik aan de rand van het dorp met de zon die half achter de wolken zit is natuurlijk prachtig.

Ik heb een poging gedaan er een paar mooie plaatjes van te maken. De foto’s zijn gemaakt met mijn Panasonic (de “avondrood” luchten) en de Olympus camera in combinatie met de Zuiko 50mm lens met vast brandpunt.

 

Neil Young Festival, Zuidhorn

Het jaarlijkse Neil Young Festival Zuidhorn is een ‘fandag’ voor Neil Young liefhebbers. Twaalf uur lang muziek van Neil Young (en bands waarin hij zat) uitgevoerd door top Neil Young tribute acts.

Foto gemaakt met Olympus E-410 met Zuiko 50mm

Ik was niet de hele dag aanwezig maar wel grote delen van de dag. Heb er de nieuwe (gebruikte) Zuiko-lens goed kunnen benutten en ben ontzettend ingenomen met deze aanschaf! Precies wat ik er van hoopte qua resultaten (bijgaande een aantal foto’s). Flink lichtsterk, mooi scherpe foto’s. Het scherpstellen was af en toe even lastig (ze staan nooit stil hè, die muzikanten) mede omdat ik erg last van vermoeide ogen had vandaag en het dus soms niet helemaal goed zag ook.

Desondanks een leuke serie overgehouden er aan. Op m’n Google Foto’s staan alle foto’s, in het bijzonder voor organisatie, deelnemers en bezoekers daar beschikbaar gesteld.

Ik ben zelf geen groot Neil Young fan, heb maar één album van ‘m (Harvest, uiteraard) maar desondanks kon ik zeer genieten van de kwaliteit van deze tribute acts. Dikke pluim voor de organisatie, op alle vlakken was het prima in orde!

De meeste foto’s zijn gemaakt met de Olympus met Zuiko 50mm lens, een aantal met de Panasonic. Alle foto’s zijn op ISO800 en hoger geschoten.

 

Meer foto’s:
Fotoverslag op www.zuidhorn.nu
Foto’s Google Albums

 

 

Olympus Zuiko 50mm 1:1.8 OM

Een tijdje geleden heb ik via Marktplaats een Olympus Zuiko 50mm 1:1.8 OM lens op de kop getikt. Een fameus lensje en vooral aangeraden voor portretfoto’s op veel sites én, waar ik ‘m voor wil gebruiken, concertfoto’s — hopelijk gaat dat goed uitpakken, ik ben erg benieuwd.

Enige nadeel van deze lenzen, met een vast brandpunt en dus eenvoudige techniek, is dat er geen variant (meer) is gemaakt voor digitale camera’s. Dus moet je ook een verloopring er bij zien te krijgen. Chinese leveranciers “to the rescue”! Via DealExtreme vond ik een leverancier die voor $11 inclusief verzending een goede verloopring in de aanbieding had zodat ik deze lens, bedoeld voor de pré-digitale tijd, op mijn digitale (Olympus) camera kon gebruiken. Vandaag arriveerde de ring. In Nederland betaal je overigens rond de 69 euro voor zo’n ring en dan komen daar de verzendkosten nog bij.

Ik heb vandaag snel een paar testfoto’s gemaakt met de lens/verloopring. Onderstaande een paar voorbeelden er van. Ben direct al enthousiast!

Prachtig hoe de waslijn hier ‘vervaagt’ en de knijpers ongelofelijk scherp in beeld zijn!

Ongelofelijk mooi ‘scherpte-/diepte effect’. 

Nog een keer de ‘scherpte-/diepte’

Zelfportretje, in de gang van onze woning genomen vrij donker zonder extra licht. 

De totale kosten waren voor mij dus minder dan € 30,– voor een leuke lens en een verloopring. Ik ben er super mee ingenomen, zo krijgt mijn Olympus E-410 voor de zoveelste keer een “2e leven”. Ik blijf het een fantastische camera vinden ondanks zijn ‘beperkingen’ als je ’t vergelijkt met de huidige generatie spiegelreflex. Vooral het aantal megapixels wordt door sommigen als ”veel te laag” beschouwd maar zeg nou zelf, 10 megapixel is toch ruim zat? Alhoewel m’n compact camera van de Medion(!)  tegenwoordig al 16Mp heeft.

Scherpstelling met de Zuiko 50mm

Overigens, aangezien dit een lens is van vóór de digitale revolutie, moet je scherpstellen met de hand doen. Dat heeft nadelen, maar ook voordelen. Je kan leuk spelen en wordt niet overruled door de elektronica. De “automatische stand” op de camera werkt niet met deze lens.

Olympus Zuiko 50mm 1:1.8 OM – foto gemaakt met de Medion Compact Camera