De Poffert, Groningen (Gemeente Zuidhorn)

De Poffert is een gehucht in de Nederlandse provincie Groningen. Het telt ongeveer 15 huizen, 3 boerderijen en een kleine scheepswerf – aldus Wikipedia. De scheepswerf maakt De Poffert een leuk plekje om af en toe eens foto’s te nemen want er liggen mooi boten in het kanaaltje.

Wikipedia meldt verder nog het volgende (onder andere). Het gehucht heeft als bijzonderheid dat het in drie gemeenten ligt. Dit komt doordat het op de kruising ligt van drie waterwegen, waar deze drie gemeenten bij elkaar komen. Deze waterwegen zijn het Hoendiep, de Zuidwending (vanuit het noorden; oude scheiding tussen Vredewold en Middag) en de Gave (vanuit het zuiden, ook Munnikesloot; naar de monniken uit Aduard die hierlangs naar Terheijl voeren). Het Hoendiep werd in 1597 langs De Poffert gegraven en werd in 1654 voltooid. Bij De Poffert lag vroeger een veerpont. In de 19e eeuw werd er een draaibrug geplaatst (de Oostwolmer Draai), die in 1923 (en in 2009 opnieuw) werd vervangen door een klapbrug. Het grootste deel van de bebouwing valt onder de gemeente Zuidhorn (onder Den Horn), een aantal huizen liggen in de gemeente Leek (onder Oostwold) en 1 huis (scheepswerf ‘De Poffert’) vormt onderdeel van de gemeente Groningen (onder Hoogkerk).

Voor wat betreft de foto’s: die zijn genomen in de late namiddag/vroege avond, net na zes uur ’s avonds. Met tegenlicht af en toe. Dat geeft wat zonnevlekken maar ik vind dat persoonlijk wel mooi.

Meer informatie ook op PlaatsenGids, klik hier.

Deel dit bericht: