Fietstocht langs Nieuwklap – bijen, baltsende futen en broedende meerkoet

Een mooie fietstocht langs Nieuwklap, samen met mijn vrouw. Onderweg zagen we onder andere op het van Starkenborghkanaal baltsende futen. Een prachtig gezicht helaas net te laat om de meest spectaculaire scenes vast te leggen omdat we nog te ver weg waren.

Nieuwklap is een gehucht in de gemeenten Westerkwartier en Groningen in de Nederlandse provincie Groningen. Het ligt aan de Friesestraatweg, de oude hoofdverbinding tussen Groningen en Leeuwarden, op de plek waar deze het Aduarderdiep kruist en bestaat uit een aantal huizen aan weerszijden van het Aduarderdiep. Het westelijk deel valt onder Aduard en hoort bij de gemeente Westerkwartier. Het oostelijk deel valt onder Groningen. (Wikipedia)

Richting Nieuwklap ligt, vanaf Aduard, een mooi breed fietspad. Onder het viaduct door ga je richting Nieuwbrug en vandaar kun je op de T-splitsing richting Den Horn of Hoogkerk – Groningen.

We hadden op Google Maps het tochtje gepland vooraf en fietsten via Den Horn weer richting Zuidhorn. Richting Den Horn troffen we nog een paar meerkoeten aan, waarvan een in de sloot langs de weg op het nest zat.

Thuis trof ik op de oprit heel veel bijen aan op de paardenbloemen op de oprit. Volgens waarneming.nl waren het honingbijen. Ik heb een beetje mijn twijfels maar het zou kunnen. Wij laten de paardenbloemen altijd gewoon groeien want paardenbloemen zijn in trek bij Vlinders, Bijen, Insecten en bij Putters. Die hebben we dan ook regelmatig in onze (niet zo strakke) tuin.

Rietzanger, Aduarderdiep bij Nieuwklap in de buurt

Verder kwamen we nog kuifeenden, torenvalk, eenden, rietzangers, witte kwikstaarten en een ekster tegen.

Foto’s Fietstocht langs Nieuwklap

Klik op een foto voor groot formaat. De route is ook op Strava te vinden. Ik plaats foto’s vanaf nu in WEBP-formaat. Dat geeft een nog iets betere compressie van foto’s, zonder kwaliteitsverlies, en hogere laadsnelheid. WEBP is door Google ontwikkeld.

Deel dit bericht: