Tulpenfestival Noordoostpolder 2023

Tulpenfestival Noordoostpolder 2023 en de Haven van Urk

Het Tulpenfestival in de Noordoostpolder wordt elk jaar druk bezocht. Dat is niet zo vreemd want wat is er nou Hollandser dan Tulpen? Samen met neef Xander en nicht Zahra bezocht ik dit jaar het Tulpenfestival in de Noordoostpolder.

Niet alleen Nederlanders komen er naar kijken. Zo kwamen we onderweg bijvoorbeeld ook mensen tegen uit Zweden die de route met hun camper aan het rijden waren.

Een paar jaar geleden was ik met Lisa de route van het Tulpenfestival Noordoostpolder gaan rijden. En de Tulpenroute in het Groninger hogeland heb ik in 2021 samen met mijn vrouw gereden en in 2017 alleen.

(ik hou er van juist de ‘afwijkingen’ vast te leggen)

Nu dus voor de vierde keer een tulpenroute rijden. Elke keer is het toch weer anders. Het licht is anders, de routes zijn elk jaar verschillend en de mensen waarmee je gaat en dus andere invalshoeken.

Tulpenfestival Noordoostpolder

De route door de Noordoostpolder is qua karakter ook heel anders. Het vlakke polderlandschap verschilt enorm met het Groninger Hogeland waar natuurlijk veel meer historie is en je in de dorpen veel mooie kerkjes en dergelijke ziet.

Daarnaast had Xander zijn drone meegenomen, wat natuurlijk ook hele spectaculaire beelden levert. Ik vermoed dat op zijn site of youtube kanaal vast nog wel beelden van zullen verschijnen.

We begonnen de route vanaf Creil. De app van het Tulpenfestival liet ons in het begin wel in de steek, maar na meerdere pogingen konden we ongeveer zien waar we langs moesten en daarnaast staan er langs de route bordjes.

Tulpensoortentuin van Henk van Driel
De app geeft gesproken achtergrondcommentaar en extra informatie over de regio, zoals over de onderduikers, de arbeiders die zich vestigden en over de Tulpensoortentuin van kweker Henk van Driel. Deze kweker heeft 1900(!!) soorten tulpen en je mag ze allemaal bekijken. Wat veel mensen dan ook doen.

(De Tulpentuinsoortentuin met 1900 soorten tulpen)

De meeste velden stonden mooi in bloei, sommige waren al verdwenen, andere moesten nog in bloei komen. Maar de route is 99 kilometer dus er is meer dan voldoende aanbod, ook de komende dagen nog. Op de website https://tulpenfestival.nl/ vind je meer informatie over de dagen dat je er heen kunt en de routes (auto en fiets).

Bij Emmeloord maakten we nog even een pitstop bij Cafetaria Wassenberg voor een frietje. Een aanrader, lekker bakje friet! Goed heet, niet te zout, makkelijk parkeren en er was buiten ruimte om even te zitten.

Haven van Urk

Na een groot aantal velden te hebben gezien besloten we dat we naar de haven van Urk zouden gaan om daarna naar huis terug te rijden.

In de haven liggen gigantisch veel zeiljachten en luxe boten. Er ligt in die haven voor tientallen miljoenen aan boten schatten we in. We waren nog getuige van een (bijna)botsing tussen drie er van overigens. Gelukkig voor de eigenaren hadden hun schepen stootkussens…

Neef Xander liet zijn drone nog een keer opstijgen (hij is gecertificeerd om met drone’s te vliegen en het was toegestaan in de haven) om luchtfoto’s te maken en een filmpje waarbij hij vanaf het IJsselmeer naar de vuurtoren van Urk vloog.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Xander Brinkman (@xanderbrinkman)

Ik heb de ruwe beelden er van gezien en het zag er schitterend uit. Bovenstaande nog een filmpje van Instagram waarbij hij vanuit de Haven richting zee vliegt.

Foto’s Tulpenfestival Noordoostpolder 2023

(Klik op een foto voor groot formaat)

Deel dit bericht: