Tag: Kasteel Olt Stoutenburght

Vijfduizend Bezoekers per maand!

Hartelijk dank voor uw bezoek. Thank you for visiting. Merci pour votre visite. あなたの訪問をありがとう. आपकी यात्रा के लिए धन्यवादGracias por tu visita. Obrigado pela sua visita.

De Verenigde Staten (USA), Japan, Canada, Brazilië, Spanje, Indonesië, Noorwegen, Polen, Frankrijk en natuurlijk Duitsland en Nederland. Om maar eens een paar landen te noemen waar (veel) bezoekers op deze site vandaan komen.

Bezoekers vandaag – Visitors today

Toen ik met dit fotoblog begon, deed ik dat omdat ik graag wat meer nadruk op mijn fotografie hobby wilde leggen en dat op mijn ‘gewone’ blog niet heel erg vond passen. Dat is immers geen fotografie site maar gaat over “van alles en nog wat”.

Groot is mijn verbazing als ik de laatste tijd naar de statistieken kijk. Op dit moment komen er zo’n vijfduizend (5.000!) bezoekers per maand op deze website. Ik vind het natuurlijk fantastisch dat jullie hier allemaal een kijkje nemen!

POPULAIRE BERICHTEN

De meest populaire berichten zijn het bericht over het Rijtuigmuseum in Leek, Gratis fotobewerking met Linux, Windows en OSX en het bericht over Kasteel Olt Stoutenburght bij de Blesse.

Hervormde Kerk Grootegast

De meest populaire pagina met foto’s is mijn “kerkenverzameling“. Op dit moment staan er meer dan honderd foto’s op met kerken uit mijn regio en verder weg uiteraard.

 

Kasteel Olt Stoutenburght, Blesdijke (De Blesse)

In 1990 begon Gregorius (Gerry) Halman met het bouwwerk naast zijn woning. Olt Stoutenburght heet zijn levenswerk dat maximaal 27 meter hoog mag worden. Het is vernoemd naar Toutenburgh, de middeleeuwse kasteelkazerne in het Land van Vollenhove rond 1500 waarvan enkel nog een kleine ruïne rest. Het kasteel wordt gebouwd van oude bouwmaterialen zoals bakstenen. Halman laat zich onder meer inspireren door de Romaanse bouwkunst.

De Stoutenburght of Olt Stoutenburght in Blesdijke (Friesland) is een fantasiekasteel. Het is op dit moment nog in aanbouw. Het was, zoals hij zelf vertelde, zijn droom een kasteel te maken en toen het kon is hij in 1990 daar mee begonnen. Gregorius Halman alias Gregorius van Stoutenburgh heeft daarbij handig gebruik gemaakt van de geografische ligging van zijn perceel – door de onderliggende kleilaag (uit de IJstijd) is een fundering niet nodig.

Bouwer en Kasteelheer Halman heeft voorheen in de kledingverhuur gezeten. In het kasteel vind je regelmatig mannequin poppen (paspoppen) terug. Soms in nogal obscure toestand maar ook wel met een zekere humoristische of zelfs wat wrange, tragi-komische, knipoog.

Het kasteel heeft meerdere verdiepingen inclusief een ondergronds keldergedeelte. ik bezocht het kasteel vandaag in het kader van een bedrijfsuitje. Het kasteel is, beperkt, beschikbaar voor feestjes (op beperkte schaal) en is ook een trouwlocatie (tekst gaat verder onder deze galerij).

Klik op een foto voor een vergroting

Het kasteel is met ontzettend oog voor detail gemaakt. Het is nagenoeg onvoorstelbaar dat iemand zonder bouwkundige achtergrond dit hele kasteel nagenoeg eigenhandig heeft gebouwd (en er nog steeds aan bouwt). Hier staat een regelrechte bezienswaardigheid voor de komende honderden jaren als je het mij vraagt!

Zorgboerderij

’s Middags bevatte het bedrijfsprogramma een doe-middag met allerlei activiteiten op het erf van een zorgboerderij. De foto’s van de activiteiten zijn uiteraard alleen voor de collega’s bedoeld, maar na een speurtocht door het bos was het team waar ik in zat als eerste geëindigd en dus had ik wat tijd een paar dieren te fotograferen.

Aan alles is te zien dat de dieren op zorgboerderij uitstekende verzorging genieten. De vogels in de prachtige volière waren toen ik ze voorzichtig en rustig benaderde totaal niet bang en bleven rustig zitten. Met m’n Panasonic (flink inzoomen) kon ik door het gaas heen een paar leuke plaatjes van ze maken.

Meer informatie over het kasteel: Dorpsbelangen Blesdijke