Klein Koolwitje 02 © Rudy Brinkman

Insecten, Bloemen en Kikkers in de Tuin

De zomer is weer voorbij. Vannacht gaan we de wintertijd zelfs al weer in. Een laatste collectie van foto’s van insecten, bloemen én een fraaie Bruine Kikker, uit onze tuin.

Niet alle bloemen op de foto’s zijn wild want uiteraard hebben wij, net als anderen, een grotendeels gecultiveerde tuin. Maar, we laten het op sommige punten ook wat z’n gang gaan. Met als gevolg dat het aantal soorten insecten, waaronder vlinders, lijkt toe te nemen. In aantal was het aantal vlinders deze zomer maar beperkt, zoals ik eerder ook al vaststelde.

Buxusmot

In de tuin kom je soms grappige dingen tegen. Zoals een verdwaalde korenaar. Maar ook minder grappige, ondanks dat ze heel mooi zijn, dieren. Zoals in het bijzonder de buxusmot.

Toen ik die tegenkwam wist ik dat dit wel eens het einde van onze heg (die er al was toen we het huis kochten) kon zijn. En inderdaad, die is inmiddels compleet kapot gemaakt door ze en waarschijnlijk niet te redden.

Je kunt proberen de buxusmot te bestrijden maar per saldo is dat, naar ik begreep, onbegonnen werk. Daar komt bij dat ik niet met gif los wil gaan in onze tuin; je weet niet wat het aanricht bij het bodem- en insectenleven, de vogels én huisdieren van andere mensen. Want de heg ligt aan de weg, er komen veel honden en katten langs. Dus niet met gif aan de slag (het was daarnaast waarschijnlijk toch al te laat).

Bruine Kikker

In de tuin, en soms in de schuur, komen we wel eens kikkers tegen. We vroegen ons af hoe dat nou toch kon want we hebben geen vijver in de tuin en aanwonende buren ook niet. En we wisten niet beter dan dat kikkers in of rond het water leven,..

Terwijl ik een rozenstruik aan het snoeien was, zag ik opeens er weer een en ook van een stevig formaat. Snel even de camera gehaald en via waarneming.nl kwam ik er achter dat het hier, ondanks dat ‘ie groen is, gaat om een ‘bruine kikker’.

Buiten het voortplantingsseizoen (enkele weken voor een mannetje, een enkele nacht voor vrouwtjes) leven bruine kikkers op het land. Een deel van de populatie overwintert op land, een deel in het water. Deze laatst genoemde groep trekt in het najaar naar het water. Bij milde temperaturen kunnen bruine kikkers tot en met december gevonden worden.” (Ravon)

Dat verklaart dus waarom we ze tegenkomen in de tuin! Het zijn, grotendeels, ‘landdieren’!

De bruine kikker heeft een zeer ruime habitatkeuze en dringt ook door tot in stad en dorp. [..] ze eten vooral slakken, kevers en insectenlarven. De larven voeden zich na het uitkomen met restanten van het eigen kikkerdril, en daarna met allerlei kleine organismen, zoals algen en ander plantaardig materiaal.” (Ravon)

En gezien hun voorkeur voor slakken, kevers en insectenlarven beschouw ik het voorkomen van de kikkers in onze tuin als een gunstig signaal. En altijd prettig dat zij, met name, de slakken voor ons opruimen!

De kikkers hebben vlakbij voldoende water, in het hertenkamp. Waar ik natuurlijk ook wel eens een plaatje maak van de herten en de eenden. Jamm dat de overheid heeft besloten dat hertenkampen moeten verdwijnen. Daar ben ik het nu eens echt niet mee eens; de dieren zijn in gevangenschap geboren, worden uitstekend verzorgd, hebben voldoende ruimte.

Ja, het is niet hun ‘natuurlijke omgeving’. Anderzijds hebben herten en reeën in hun “natuurlijke omgeving” het hier ook niet erg makkelijk – vooral niet omdat er nog flink veel afschot is af en toe. En, als we het over ‘natuurlijke omgeving’ hebben: het damhert is, van oorsprong, in principe een exoot (sinds de ijstijd kwam het hier niet meer voor). Immers, de Romeinen brachten de soort met zich mee en verspreidden het dier door het Romeinse Rijk.

Schaakbordlieveheersbeestje in de moestuin

Insecten in de moestuin

Ik heb (twee) “mini-moestuinen” maar dit jaar was dat een regelrechte mislukking. Veel gewassen kwamen niet op, het was te droog, dan weer te nat.

Mogelijk dat er iets mis was met de (grotendeels) nieuwe tuingrond die ik had gekocht? In één van de bakken nestelde zich ook een flinke mierenkolonie – wellicht dat dat mede een oorzaak was dat daarin nauwelijks nog iets wilde groeien?

Maar wat er wel opkwam (stokbonen, andijvie, wortels, prei) trok wel van alles aan. Zoals Schaakbordlieveheersbeestjes, die bladluis eten.

Grote Groene Sabelsprinkhaan

Andere insecten rond het huis

Ook hadden we een kolonie Duitse Wespen. Die hebben we mooi laten zitten, ze zaten op een plaats waar we geen last van ze hadden. Libelles kwamen voorbij, een Grote Groene Sabelsprinkhaan, een bruine sprinkhaan, akkerhommels, en, voor het eerst, een kleine vuurvlinder.

De geaderde koolwitjes en, vooral, kleine koolwitjes waren veel aanwezig in augustus en begin september. Hopelijk volgend jaar ook weer meer vlinders van andere soorten!

Foto’s Insecten, bloemen en kikkers

Een aantal van de foto’s kunnen in eerdere berichten voorbij zijn gekomen maar de meeste niet. Klik op een foto voor groot formaat.

Deel dit bericht: