Creatieve kinderen - Noorderriet (NAM)
Creatieve kinderen - Noorderriet (NAM)

Herfst in NAM Park de Noorderriet Grijpskerk – Kommerzijl

Het NAM Park de Noorderriet tussen Grijpskerk en Kommerzijl. Op een bankje kwam ik een paar leuke creaties tegen, waarschijnlijk door kinderen gemaakt. Daar moest natuurlijk een foto van worden gemaakt.

Blinde Bij – niet blind en ook geen bij maar een zweefvlieg!

Bij toeval een foto van een zeldzame plant, volgens waarneming.nl, namelijk schaduwkruiskruid. En een toch wel, mijns inziens, leuke foto van een Blinde Bij die zijn pootjes aan het schoonlikken was, je kunt als je goed kijkt het korte tongetje zien!

Alle (zweef}vliegensoorten hebben een korte tong. Zij bezoeken bloemen waar de nectar niet te diep zit zoals composieten en schermbloemen. De Blinde bij vliegt het hele jaar door en is een zeer algemene soort. Dit soort lijkt tevens veel op een honingbij maar kan dus niet steken. (De Mens en de Natuur)

Ik kom regelmatig in de Noorderriet, vaak het NAM Park genoemd. Vaak op de fiets, maar zo af en toe ook om te wandelen. Het was vandaag wederom onverwacht mooi weer. En dus een mooie gelegenheid even te wandelen in de Noorderriet.

Schaduwkruiskruid

De foto van het schaduwkruiskruid had ik bijna verwijderd van de camera omdat ik het niet erg bijzonder vond maar was toch nieuwsgierig wat voor plant het was. Onder het motto “maar even uploaden bij waarneming.nl om te kijken hoe het heet” de foto bewaard. En tot mijn verrassing dus een zeldzame plant. Dat had ik even niet verwacht!

Late guldenroede

Uitgebloeid heeft de, normaliter gele, Late guldenroede ook iets charmants.

Afgezien van de blinde bijen en vliegen (Graphomya maculata) vlogen er ook aardig wat ‘strontvliegen’ rond. De vliegen en andere insecten zijn zo laat in het seizoen makkelijker vast te leggen, ze zijn minder actief omdat het inmiddels kouder wordt.

De libelles die af en toe rondvlogen kon ik, net als de vogels, niet voor de lens krijgen. Maar alles bij elkaar toch wel weer een setje leuke foto’s!

Foto’s de Noorderriet

(klik op afbeelding voor groter formaat)

Deel dit bericht: