Ooievaars (Pasop - Mienscheer)
Ooievaars (Pasop - Mienscheer)

Rondje ‘t Mienscheer met Ooievaars, tientallen Grote Zilverreigers en Zwanen

Het was eindelijk weer eens droog. Dus snel op de fiets voor een rondje langs Pasop, ‘t Mienscheer en langs Enumatil weer terug via Zuidhorn. Onderweg tientallen Grote Zilverreigers, Ooievaars, Knobbelzwanen, torenvalken, aalscholvers en veel schapen.

Bij de kruising Pasop en ‘t Mienscheer kwam ik ook nog drie reeën tegen. Heb er een foto van gemaakt voor waarneming.nl maar dit is niet meer dan een ‘bewijsfoto’. Het is het plaatsen hier niet waard. Ook kwam ik nog twee torenvalken tegen, maar zij zagen mij eerder dan ik hen en ze gingen er helaas vandoor.

Geschubde inktzwam

Bij Enumatil zag ik nog een enorm grote geschubde inktzwam langs de weg. De foto’s waren achteraf niet helemaal scherp, de beste er van plaats ik toch maar.

De geschubde inktzwam (Coprinus comatus) is een van de meest voorkomende van de honderd soorten inktzwammen (Coprinus) die in België en Nederland voorkomen. De geschubde inktzwam is een nematofage (nematoden etende) schimmel. (Wikipedia)

Deze paddenstoel is, mits nog niet verkleurd, eetbaar maar ik zou het persoonlijk er nooit op wagen want er is ook een variant die er op lijkt en giftig is.

Grote Zilverreigers

Langs de Zuiderweg (maps) kwam ik zeker 35 tot 40 Grote Zilverreigers tegen. Langs de sloten, in de weilanden. Samen met nog een paar gewone reigers.

Tijdens het fotograferen kreeg ik gezelschap van een prachtige Stabij. Het hondje bleef nog een tijdje met mij mee lopen en nieuwsgierig kijken als ik weer stopte om foto’s te maken. Op zeker moment was hij er opeens weer vandoor. Zo’n twee kilometer verder kwam ik m’n tijdelijke maatje weer tegen. Hij zat op het erf van een boerderij waar hij kennelijk woonde.

Een foto van ‘m maken lukte helaas niet want zoals bekend zijn Stabij’tjes hondjes die hun eigen gang gaan. Dus even aaien vond ‘ie prima, maar blijven staan of zitten voor een foto? Nee, daar kwam niets van in.

Knobbelzwanen

Bij Zuidhorn zaten, bij de Klinckemalaan, in het weiland welgeteld tien zwanen te grazen. Door de schaduw en de lichtval van de zon lijken de foto’s in het donker genomen met flitslicht, dit is uiteraard niet het geval.

Foto’s ‘t Mienscheer

Een mooi, en gelukkig droog, ritje (zie Strava voor de route) van 22 kilometer. Klik op een afbeelding voor een vergroting.

Deel dit bericht: