Psathyrella

Beemdooievaarsbek, Stormmeeuwen, Turkse Tortels en Paddenstoelen

Met slecht weer op komst en een stralend blauwe lucht nog snel ‘even een rondje om het dorp’. Gewoontegetrouw de camera mee. Het is herfst en de foto’s van paddenstoelen vliegen je om de oren op sociale media. Natuurlijk ontkom ik er ook niet aan af en toe een paddenstoel op de foto te zetten. En soms gaan we er ook speciaal op uit om dat te doen.

Beemdooievaarsbek

Ik was er vandaag niet op uit om iets bijzonders te vinden maar liep er bij toeval tegenaan. Althans, volgens waarneming.nl en plantenvanhier.nl een beemdooievaarsbek, een zeldzame inheemse plant.

Beemdooievaarsbek is een overblijvende vaste plant uit de ooievaarsbekfamilie (Geraniaceae). De botanische naam Geranium is afgeleid van het Griekse woord geranos, wat kraanvogel betekent en betrekking heeft op de vrucht van de plant die lijkt op de snavel van een kraanvogel. Het is een zeer aantrekkelijke borderplant, rijkbloeiend met intens blauwe bloemen. De plant kan 30 tot 90 cm hoog worden. De prachtige grote geaderde bloemen van 1,5 tot 3 cm staan vaak per twee bijeen en zijn helderblauw tot lilablauw van kleur. Het is een zomerbloeier, waarvan de bloei valt in de maanden juni en juli. Als je de plant direct na de bloei snoeit loopt deze opnieuw uit voor herbloei in het najaar. (plantenvanhier.nl)

Altijd leuk om daar, bij toeval, een plaatje van te maken. De foto name ik meer omdat ik het wel een fotogeniek plantje vond en niet omdat ik het herkende als een zeldzaamheid.

Turkse Tortel en Stormmeeuwen

De doelstelling vandaag was om even de benen te strekken en vandaar ‘een rondje om het dorp’. En zo ontdek je dan dat ook rondom ons dorp er veel te zien is.

Vandaag kwam ik in nog geen uurtje wandelen dus de beemdooievaarsbek, Turkse Tortel, Stormmeeuw, Psathyrella, Stormmeeuwen, Langsteelfranjehoed paddenstoel en een torenvalkje tegen (helaas geen foto) in en langs de rand van het dorp.

Bij meeuwen gaat mijn herkenning van de verschillende soorten niet zoveer. Een kokmeeuw herken ik natuurlijk nog wel als ‘anders’ maar de verschillende andere soorten zo direct herkennen? Daar heb ik gelukkig waarneming.nl voor!

De stormmeeuw broedt sinds 1908 in Nederland. Op de waddeneilanden en langs de Hollandse en Zeeuwse kust is de vogel het hele jaar door te zien, in het binnenland vrijwel alleen in de winter. Volgens SOVON daalde in de periode 1990-2020 het aantal broedparen significant met iets minder dan 5% per jaar. Rond 2007 broedden er nog ongeveer 6600 paar in Nederland en in 2020 nog 2600-3000 paar.” (Wikipedia)

In Vlaanderen staat de Stormmeeuw op de rode lijst, in Nederland niet.

De Turkse Tortel is eigenlijk een ‘exoot’, de vogelbescherming meldt er over: “In 1900 broedde de Turkse tortel alleen in Klein-Azië. Tot aan de jaren ’30 verspreidde deze soort zich over de Balkan en tegen het einde van de Tweede Wereldoorlog had de Turkse tortel het grootste deel van Europa aan zijn areaal toegevoegd. In 1950 werd het eerste Nederlandse broedgeval gemeld, inmiddels heeft de soort geheel Europa veroverd, met uitzondering van IJsland.

Foto’s

Klik op een foto voor groot formaat

Deel dit bericht: