Landgoed Vennebroek (Paddenstoelen)

Paddenstoelen zoeken op Landgoed Vennebroek Paterswolde

Paddenstoelen zoeken is op Landgoed Vennebroek niet erg lastig. Je struikelt er rond deze tijd van ‘t jaar bijna over! Het Landgoed Vennebroek Paterswolde staat er om bekend namelijk.

Volgens Natuurmonumenten kun je er in het najaar tot wel 200 soorten paddenstoelen vinden. Zoveel soorten paddenstoelen hebben wij er niet gezien maar er was geen gebrek aan paddenstoelen in grote variëteit!

Nadat je door de toegangspoort gaat kom je, via een grote laan omzoomd met bomen, bij de vijver waar Huis Vennebroek aan staat. Je kunt er omheen lopen tot voor het huis. Aan de noordkant van het landgoed ligt Villa Weltevreden.

Bij het Huis Vennebroek vind je ook nog een koetshuis. In de toren van het koetshuis is de klok van de Big Ben nagemaakt. Een andere bijzonderheid is de tamme kastanje vlakbij Huis Vennebroek. De boom is ongeveer 350 jaar oud en heeft een omtrek van 4,7 meter volgens Wikipedia. We hebben ‘m even bewonderd uiteraard.

Vliegenzwam

Vroeger gingen we met de kinderen in de herfst vaak naar het bos bij Norg om daar de bekende ‘rood met witte stippen’ paddenstoelen (vliegenzwam) te zoeken. Die kom je op Landgoed Vennebroek ook veel tegen. Ook hier natuurlijk gezinnen met kinderen op zoek naar de beroemde ‘rood met witte stippen’.

We zagen onder andere de aardappelbovist, parasolzwam, porseleinzwam en nog anderen die ik niet kon thuisbrengen qua soort.

Vogelkijkhut

Er is ook een vogelkijkhut op het terrein. De vogels, op dit moment vooral ganzen, bleven wat uit de buurt – logisch, zoals gezegd er liepen de nodige gezinnen met kinderen en dat gaf wat gerucht.

Langs de rand van het water kon ik wel een paar leuke plaatjes maken van de ganzen. Vooral de Grote Canadese Gans en de Grauwe Ganzen waren goed vertegenwoordigd. Ook aan eenden geen gebrek hier. Wat meer bijzondere vogels heb ik niet kunnen vastleggen, al schijnen die er wel te zijn.

Op het water bij de vogelkijkhut dreven fotogeniek wat blaadjes rond. Altijd leuk voor een plaatje, vooral als het water zo glad is dat het wel een spiegel lijkt!

Parkeren Landgoed Vennebroek

Parkeren en vogelkijkhut Landgoed Vennebroek

Zoals gezegd, de routeplanner stuurt je, in ons geval, de verkeerde kant op. Parkeren, zie kaartje, moet langs de Hoofdweg. Ik heb voor het gemak de vogelkijkhut ook even op het kaartje aangegeven.

Foto’s Landgoed Vennebroek

 

Deel dit bericht: