Drachten, Friesland

Sinds kort werk ik in Drachten. En in de middagpauze’s maak ik dan mijn onvermijdelijke rondjes waarbij de compactcamera vaak in de jaszak zit. Een kleine (eerste) impressie van wat er zoal in Drachten is te zien.

Sowieso zijn er een aantal opmerkelijke, nieuwe, gebouwen. Bijvoorbeeld de Theater De Lawei maar ook de Graancirkel (hierboven) is het noemen waard. Een nieuw gebouw aan het Raadhuisplein in oude stijl. Voor zover ik heb kunnen nagaan geïnspireerd door het oude gemeentehuis van Smallingerland.

Ook heel opvallend is de Doopsgezinde Kerk. Zoals gewoonlijk niet in de vorm van een kerk alhoewel wel herkenbaar als zodanig. Ben er een tijdje terug nog naar binnen gelopen toen er een boekenmarkt was maar dat was qua foto niet erg interessant.

Ook interessant is natuurlijk de Vaart midden in het centrum. De bedoeling was dat het toerisme zou bevorderen/aantrekken. Of men daar in is geslaagd betwijfel ik, ik zie er tot nu toe weinig boten of toeristen op het water. Wel langs de kant op de terrasjes maar echt bruisend is het niet. Wel mooi. Absoluut.

De Lawei ligt aan het Kiryat Onoplein waar ook een grote Albert Heijn is. Daar loop ik regelmatig even heen om een boodschapje te doen en dan kom ik ook langs het water wat behoort bij De Welle. Daar zitten vaak grote groepen eenden én .. nijlganzen.

De nijlgans leeft voornamelijk op het land, hoewel hij goed kan zwemmen. In het broedseizoen verdedigt hij een territorium, soms zelfs agressief, maar ook onderling zijn ze weinig verdraagzaam. Die agressiviteit is trouwens het handelsmerk van deze ganzen. Ze passen brute kracht toe om het nest van een andere vogel in te pikken – waarvan vooral grauwe ganzen, maar ook roofvogels, kraaien, eenden en dergelijke, slachtoffer zijn – en om de kleintjes van andere eendachtigen te verdrinken“.
(Wikipedia).

Niet het meest gezellige dier dus maar wel mooi om te zien. En hoewel ze een beetje schuw zijn was er één toch heel nieuwsgierig en kwam vlak bij mij om te kijken wat ik aan ’t doen was met m’n camera. Dus die ging natuurlijk direct op de foto.

Deel dit bericht: