Gelderland heeft een flink aantal prachtige kastelen en landgoederen. Eén ervan is Kasteel Doorwerth. Kasteel Doorwerth is een zogehten ‘waterburcht’ en ligt in de uiterwaarden van de Rijn vlakbij het dorp Doorwerth. Het kasteel is niet bepaald onbekend – zo zijn er sinds 2000 bijvoorbeeld een groot aantal Sinterklaasfilms, van de hand van Martijn van Nellestijn, opgenomen.
Kasteel Doorwerth
“Kasteel Doorwerth is een stoer, middeleeuws kasteel waar je nog kunt beleven hoe er vroeger op een landgoed werd geleefd. Op de stuwwal achter het kasteel ligt een afwisselend heuvellandschap waar je heerlijk kan wandelen en fietsen.” (GLK).
Het kasteel is in 1944 nagenoeg met de grond gelijk gemaakt. Gedurende de septemberdagen van 1944 is er verbeten gestreden tussen Duitse en geallieerde troepen. Zwaar gehavend en aan puin geschoten kwam het uit de strijd tevoorschijn. Wat in een paar dagen tijd werd verwoest, heeft 37 jaar gekost om weer op te bouwen. De geallieerde troepen slaagden er niet in de strijd te winnen en aan het einde van de oorlog, in 1945, strippen de Duitse troepen het kasteel ook nog eens van alles wat ze kunnen gebruiken (lees verder op https://dagvanhetkasteel.nl/de-verwoesting-van-kasteel-doorwerth-in-september-1944/).
Jarenlang is er dus gewerkt aan het restaureren van het kasteel. En dat is prachtig gelukt.
“Het kasteel wordt voor het eerst genoemd in 1260, toen het door de heer van Vianen werd belegerd en in brand gestoken. Dit was vermoedelijk een straf, opgelegd door de graaf van Gelre, om korte metten te maken met de roofzuchtige praktijken van burchtheer Berend van Dorenweerd. Gedurende de daaropvolgende 20 jaar heeft de toenmalige burchtheer (Berend van Dorenweerd of diens zoon, Hendric) de burcht weer hersteld. [..] Het huidige uiterlijk is te danken aan de verbouwingen uit 1560 die zijn verricht in opdracht van Adam Schellaert van Obbendorf, heer van Gürzenich, Schinnen 1565-1602, Geysteren 1591-1602 en Flodorp (ca. 1541 – 8 september 1603) en Walrave van Voorst, vrouwe van Doorwerth. Alleen de verbouwing aan de noordhoek is van latere datum evenals het poortgebouw dat in 1640 ontstond” (Wikipedia).
We zijn niet binnen geweest in het kasteel. Wel hebben we uiteraard het kasteel van buiten uitgebreid bekeken, ook het binnenplein en de moestuin van het kasteel uitgebreid bewonderd. Absoluut de moeite waard. Wil je binnen rondkijken dan kan dat. De entree bedraagt €12 per persoon.
In de omgeving kun je ook fijn wandelen en fietsen en het kasteel is de ’toegangspoort’ tot nog meer moois zoals onder andere diverse landgoederen. Wij hebben het gelaten bij een rondje om het kasteel heen lopen en foto’s maken!
Kerkje op de Heuvel
Het kerkgebouw van de hervormde gemeente Heelsum-Kievitsdel staat in de wijde omgeving bekend als ‘het kerkje op de heuvel’. Het kerkje staat dan ook op een verhoging in het dorp Leersum en je moet als je er te voet heen gaat bij één van de trappen omhoog. Als je met de auto heen rijdt, dan kun je de borden naar de parkeerplaats bij de begraafplaats volgen.
De bouw van het kerkje begon in 1517 en werd in 1519 afgerond. In 2017 werd gevierd dat de kerk vijfhonderd jaar bestond. Van oorsprong was het kerkje uiteraard Rooms-Katholiek. Het werd pas in 1650 een protestantse kerk. Hoewel de reformatie al eerder plaats vond en veel kerken overgingen naar de protestanten bleef dit kerkje lang Rooms-Katholiek omdat het kerkje behoorde tot ‘de Heerlijkheid Doorwerth’ en de heren van Doorwerth Rooms-Katholiek bleven tot dat moment.
Net als het kasteel liep ook het kerkje bij de Slag om Arnhem in 1944 aanzienlijke schade op. Een ingrijpende restauratie was daarom noodzakelijk. De kerk is nog aktief in gebruik. Omdat het kerkje natuurlijk nauw verbonden was aan Kasteel Doorwerth (neem ook een kijkje op de informatieborden bij de kerk over de grafmonumenten) hebben we daar natuurlijk ook rondgekeken en een aantal foto’s gemaakt. Wat ons opviel op de borden is dat er een aantal overledenen op stonden vermeld die vrij jong zijn gestorven maar als beroep was vermeld ‘rentenier’. Kennelijk leefden zij van familiekapitaal. Ook waren diverse overledenen gerelateerd aan de papier-industrie.
Meer informatie/bronnen