Beekbergen: 3000 jaar historie en stoomtreinen

Het Gelderse Beekbergen is een plaats waar al vroeg menselijke bewoning voorkwam en waar dan ook hele oude sporen van terug zijn gevonden.

“In het neolithicum kreeg de Veluwe rond 5.000 v. Chr. zijn eerste permanente bewoners. Die bewoners leefden van de landbouw en brandden oerbossen af om daar akkers te beginnen. Doordat er geen mest werd gebruikt raakten de akkers snel uitgeput en wanneer dat gebeurde trokken de bewoners verder om elders hetzelfde te doen. De uitgeputte en verlaten akkers werden vervolgens heidevelden. Men ging in het gebied zo te werk tot 450 n. Chr. Overblijfselen van die bewoning die in Beekbergen zijn gevonden, zijn twee grafheuvels uit het neolithicum of uit de bronstijd, beide in het bos van Beekbergen, en een urnenveld bij de huidige Achterste Kerkweg uit de periode tussen 1.100 v.Chr. en 12 v.Chr.” (Wikipedia).

Als je door Beekbergen wandelt zie je daar niet zo veel van terug. Het is een dorpje “als elk ander dorp”. Zo rond de 5.000 inwoners. Een lange hoofdweg (dorpsstraat) waarlangs bebouwing is en door loopt naar Lieren. Waar het Museumstation “Beekbergen” is. Een paar winkeltjes, wat mooie woningen en een kerk uit de 15e eeuw.

Terwijl mijn vrouw boodschappen deed bij de Albert Heijn was ik van plan even door het dorp te wandelen richting “het station”. Er van uit gaande dat het Station Beekbergen, ‘aan de dorpsstraat’ in het dorp zelf zou zijn. En op Google Maps op de telefoon leek het vlakbij.. Dat viel een beetje tegen. Aan de rand van het dorp gekomen toch maar weer terug gewandeld om vervolgens samen met de auto naar Lieren te gaan om daar de treinen van Station Beekbergen te fotograferen.

Museumstation Beekbergen

Dé “bezienswaardigheid” in (bij) Beekbergen, wat mij betreft, is dus het Museumstation.

“In het museumstation vindt je een prachtig oud stationsgebouw met een authentiek stationskantoor, een grote draaischijf, een rijdende kolenkraan, waterkolommen, armseinen, handbediende overwegen en nog veel meer wat vroeger op en naast het spoor te zien was” meldt de website van de VSM. Toen wij er waren, was er geen enkele activiteit. Mogelijk in verband met de corona-maatregelen. Maar er was inderdaad genoeg te zien. Ik kon er op mijn gemak rondlopen (afgezien van één gezinnetje was er verder niemand) en foto’s maken. Een stuk of 15 oude locomotieven, een heuse Trabant met aanhangwagen (wel aan een opknapbeurt toe!), het mooie stationsgebouwtje – het is allemaal de moeite waard, ook als er geen rijdende treinen zijn.

Militair Vliegtuig

Terwijl ik op het station aan het fotograferen was kwam er nog een oud vliegtuig over. Het bleek te gaan om een voormalig militair vliegtuig van het Indonesische leger, de OE-FDV nu in eigendom van Pink Aviation.

Bronnen
https://nl.wikipedia.org/wiki/Beekbergen
https://stoomtrein.org
Reviews Tripadvisor

 

Deel dit bericht: