Test: vier programma’s voor fotobewerking vergeleken

Wie foto’s maakt, wil ze meestal ook bewerken. In deze vergelijking kijk ik naar vier programma’s, waarvan ik er twee meestal gebruik voor het bewerken van foto’s.

De originele foto die ik in deze test bewerk als voorbeeld is de onderstaande.

prinsenhof-2016-10-1-origineel

In de vergelijking kijk ik vooral naar wat ik persoonlijk prettig vind werken en naar de resultaten die ik er mee kan behalen. Dit is dus wel gekleurd door persoonlijke voorkeuren en smaak. Op één na zijn alle programma’s gratis.

Zoner

Zoner heeft in mijn ogen een paar nadelen:
– het wil je Facebook of Google accounts gegevens gebruiken
– andere optie is via email. Met andere woorden: die dien je af te staan…

De laatste optie is beter want dan kan je een email adres gebruiken dat niet belangrijk is.
Immers: het is niet verstandig om je inloggegevens voor Facebook of Google weg te geven aan een bedrijf dat je niet kent!

Er wordt vervolgens een gebruikers account aangemaakt.
Zoner is ’trial software’, je mag het korte tijd gratis gebruiken.
Vreemd is dat de “groene balk” op de website (SSL Certificaat) aangeeft dat het bedrijf uit de VS is, maar de software licentie geeft aan dat het Tjechish is.

Deze nadelen kost ze punten bij mij.
Dat het een full functional trial is, is weer een pré.

Na opstarten krijg je een ‘rondleiding’ door de software.

– Editing
Via de QE kan je snel aanpassingen doen. Het programma is redelijk intuïtief.
De sliders zijn wat klein en daardoor is het effect al snel te overdreven.
Precisie bereik je met de pijltjes neer/omhoog klikken of met de muis door het scrollwiel te gebruiken.
Witbalans, Belichting (Exposure), Kleur en Toon kun je bewerken.
De wjizigingen zijn direct te zien op een preview scherm waar je op in kunt zoomen.
Er zijn heel veel mooie en goede standaard filters beschikbaar.

– Prijs: $95.–
Het programma is een tijdje gratis te gebruiken. Daarna moet je betalen.
Het pakket kost $95.- maar daar krijg je ook gratis lidmaatschap bij voor de website waar je je foto’s kunt plaatsen (online gallery).

Op dit moment heb ik het er niet voor over, maar je kunt er wel prachtige bewerkingen mee doen.
Voor een dergelijk pakket zijn de mogelijkheden erg groot en ik heb nog maar een topje van de ijsberg gezien in m’n korte test!

Rating: 4,5/5
Download: https://www.zonerama.com/

Voorbeeld foto

prinsenhof-2016-10-2-zoner

FastStone Image Viewer

Wat ooit begon als een programma om foto’s te bekijken en wat bare bones aanpassingen te doen is nu inmiddels een volwaardig fotobewerkingsprogramma. Jaren geleden gebruikte ik het veel. Toen de WindowsXP computer weg ging, ging Faststone ook de deur uit. Eigenlijk zonder er over na te denken want ik deed niet veel met foto’s op dat moment.

– Editing
Via de editor kun je foto’s aanpassen op allerlei gebieden; belichting, schaduw, frames er om heen. Het programma is voor wie er voor ’t eerst mee begint iets minder intuïtief.
Wat ik heel fijn vind aan het programma is het gebruik van sneltoetsen. Ben je daar een keer een beetje aan gewend, dan gebruik je ze steeds vaker!

Wat ook heel fijn is, is dat je altijd “full screen” een foto bewerkt. Niet een kleine preview, maar gewoon lekker op de volledige foto. Sliders zjin wat groter voor bewerking, je kunt nummeriek aanpassen, met de pijltjes op/neer en de scroll-knop van de muis.

Het is minder uitgebreid maar wat ik dan wel weer heel fijn vind is dat je laatste aanpassing (“filter”) bewaard blijft. Bewerk je dus een serie foto’s uit dezelfde sessie dan kan je ze snel allemaal op, bijvoorbeeld, dezelfde belichting aanpassen. Ik gebruik het erg vaak en vooral ook (ook vroeger al) vanwege de uitstekende batch-bewerking optie.

Ps, laat je door de eenvoudige website niet voor de gek houden, het is een uitstekend programma!

– Prijs: Gratis

Het mooie van dit programma? Het kost werkelijk niets. Helemaal gratis. Het krijgt daarom de hoogste rating in m’n vergelijking.

Rating: 5/5
Download: http://www.faststone.org/

Voorbeeld foto

prinsenhof-2016-10-3-faststone

Windows Photo Gallery

– Editing
Windows Photo Gallery is een “bare bones” programma’tje dat je gratis krijgt bij Windows7 (als ik mij goed herinner bij het Windows Live pack). Ik gebruik het regelmatig om even een snelle opknapbeurt te geven. Even wat schaduw weghalen, de belichting wat aanpassen. Het werkt snel en eenvoudig. Het kost niets. Het is super intuïtief en eenvoudig in gebruik. Daarnaast heb je een groot oppervlak qua foto preview (zie screencaptures). Het doet wat het moet doen en dat voor een prijs die ons Nederlanders aanstaat: gratis. Daar is het wel mee gezegd.

Prijs: Gratis.

Rating: 3,5/5
Download: onderdeel Windows7

Voorbeeld foto/interface

prinsenhof-2016-10-5-gallery

PAINT.NET

Paint.NET is ooit begonnen als project van een student om “een verbeterde paint te maken”. En het heeft nog steeds een beetje de look en feel van het oude vertrouwde “Paint”. Het kan echter veel meer! Ik gebruik het vaak om snel even een screencapture in te plakken en bewerken. Foto’s bewerken doe ik er niet zo veel mee, maar het kan ook dat prima.

Het vraagt iets meer kennis van de gebruiker over waar hij of zij mee bezig is echter, zowel op computervaardigheid als idee wat je aan ’t doen bent met foto’s. En daar gaan de meeste hobby-gebruikers denk ik nat. Maar het loont simpelweg om er toch een keer een regenachtige zondagmiddag aan te besteden en het programma te leren kennen.

Het heeft een aantal eenvoudige tools voor gecompliceerde taken. Transparant maken, foto’s samenvoegen. Het gaat, als je een keer weet hoe het moet, super eenvoudig. Daarnaast biedt het een aantal handige opties voor selectie en bewerking.

Hoewel prima voor fotobewerking vind ik het vooral super voor het bewerken van afbeeldingen voor websites. Een van de opties die ik onmisbaar vind is het vrij roteren van foto’s. Ook heeft het een plugin beschikbaar voor het bewerken van PSD bestanden. Onmisbaar dus voor iemand die ook maar een beetje serieus met webdesign bezig is. Vooral vanwege de brede inzetbaarheid en ‘onmisbaarheid’ voor mij als webdesigner een maximale rating.

– Prijs: Gratis

Rating: 4,5/5
Download: http://www.getpaint.net/

Voorbeeld foto

prinsenhof-2016-10-4-paint

De Winnaar

De “winnaar” is dus FastStone voor mij. Maar Zoner en Paint.NET zijn beide stevige concurrenten.
FastStone is vooral de winnaar omdat het gratis is. Zou er een prijskaartje van $50 of meer aan hangen, dan was Zoner duidelijk de beste kandidaat.

Deel dit bericht: