50 jaar getrouwd – de Friese Meren en Het Bildt

De Friese Meren – rondvaart met de m.p.s. Gandria van Rondvaardij Princenhof – en bezoek aan Het Bildt (Zwarte Haan). 

De schoonouders zijn binnenkort 50 jaar getrouwd en hadden ons in dat kader uitgenodigd (samen met veel andere familie) voor een leuk dagje uit. Ik was gevraagd de camera mee te nemen en heb bijgaande een kleine selectie gemaakt – de meeste foto’s zijn uiteraard gewoon privé.

mps Gandria - foto ©Lisa
De mps Gandria. De fotograaf maakt even kennis met de schipper – foto ©Lisa

De dag begon bij het Van der Valk Hotel in Drachten waar we aftrapten met koffie & taart. Daarna in de bus (Paulusma) richting Eernewoude of, zoals de Friezen zeggen, Earnewâld.

De weersverwachting volgens Weeronline en de app op de telefoon was niet best, maar het viel alleszins mee! De buien vielen vooral toen we in de bus zaten tussen de bestemmingen in. En terwijl in een plaats hemelsbreed nog geen 20 kilometer verder (Dokkum) de straten blank stonden hadden wij dus overwegend mooi weer!

Nationaal Park De Oude Venen

De vaartocht gaat door het Nationaal Park De Oude Venen, een natuurgebied mede ontstaan door afgraving van het veen.

Al in de 12e eeuw werd in de Friese venen turf gewonnen, maar pas in de 16e eeuw werd de turfwinning grootschalig aangepakt. [..] In het gebied rond Eernewoude heeft de vervening vooral in de 18e en 19e eeuw plaatsgevonden volgens de baggermethode. Er ontstonden ongeveer 1,5 meter diepe langgerekte trekgaten, ook wel petgaten (of “petten”) genoemd. Daartussen lagen smalle stroken niet afgegraven veenland, waarop het veen te drogen werd gelegd: de legakkers, ribben of striepen. Door de golfslag werden nogal wat legakkers weggeslagen, waardoor grotere meren werden gevormd. Het vergraven veengebied rondom Earnewâld leende zich niet voor inpoldering.[8] Toen het rond 1900 was afgelopen met de turfwinning kwam waarschijnlijk de huidige naam in gebruik: de verlaten of oude vervening, Oude Venen of Alde Feanen. Het moerassige “onland” werd het terrein van vissers, jagers en rietwerkers.Lees verder op Wikipedia.

Het gebied is erg populair bij dagjesmensen en toeristen en dat is uiteraard niet ten onrechte. Het is er prachtig en er is het nodige te zien!

Sint Jacobiparochie

De bustocht ging vervolgens richting Het Bildt, Sint Jacobiparochie. Onderweg nog wat mooie foto’s gemaakt vanuit de rijdende bus en de chauffeur wist tijdens het rijden veel te vertellen over wat we onderweg allemaal konden zien.

Eindpunt was Zwarte Haan, een buurtschap in Het Bildt. Zwarte Haan wel “het begin van de wereld” genoemd, omdat de Nieuwe Bildtdijk er begint. Voor sommigen voelt het echter meer als het ‘einde van de wereld’, omdat de bewoning daar ophoudt en de zee begint. Je kan er vanaf de dijk het eiland Terschelling zien liggen.

Tot slot gingen we richting Burgum om daar nog even heerlijk te eten en na te genieten.

Deel dit bericht: