Schotse Hooglanders Johan Smitpark Zuidhorn

De Schotse Hooglanders zijn in het Johan Smitpark in Zuidhorn vaste gasten. In de winterperiode zijn ze er niet, maar elk voorjaar worden ze weer gebracht om in het park lekker rond te lopen en te grazen.

Een hooglander-kalf

Afgelopen vrijdag, 15 juni, ben ik ’s avonds even door het park gefietst en kwam ze tegen. Het is een behoorlijke groep en er zijn ook kalveren. Wat mij verbaast is dat mensen er zo vlak langs fietsen en lopen. Zelfs hun kinderen laten zij op minder dan een meter afstand er langs gaan.

De Gemeente Zuidhorn is in haar voorlichting duidelijk genoeg: Veiligheid van de bezoekers van het park staat voorop. Daarom selecteren we alleen dieren die afstand houden tot het publiek. Stoor de kudde niet, vooral nu er jonge kalven zijn. Verder gelden de volgende veiligheidsregels: voer de dieren niet, aai de dieren niet, houd afstand, jaag de dieren niet op, houd honden aan de lijn, laat geen afval in het park achter. (Facebook, Gemeente Zuidhorn).

Het blijven nu eenmaal dieren. Afstand houden is dus geboden. Ook op Wikipedia valt te lezen: Hooglanders zijn geschikt om in natuurgebieden jaarrond als grote grazer te worden ingezet. De dieren zijn in Nederland dan ook veelvuldig te zien in natuur- en recreatiegebieden. Ze hebben weinig zorg nodig en zijn zelden agressief, maar bij een onverwachte confrontatie wordt terughoudend gedrag aanbevolen. Als ruim afstand wordt gehouden zullen de dieren in de regel niet verontrust raken door menselijke aanwezigheid – Wikipedia

Ga er dus rustig heen met de camera om foto’s te maken maar heb respect voor de dieren. Want als ze achter je aan komen dan verlies je de wedstrijd zeker weten…

FOTO’S
Ik heb eerder al een keer van een andere groep foto’s gemaakt (die zijn onder andere hier te vinden). Deze zijn van de huidige groep (of “kudde”) Hooglanders.

Deel dit bericht: