Landgoed Pábema

Open Monumentendag 2022 Landgoed Pábema Zuidhorn

Tijdens de jaarlijkse Open Monumentendag zijn veel (particuliere) monumenten open voor bezoekers. Dit jaar besloot ik tijdens Open Monumentendag het Landgoed Pábema bij Zuidhorn te bezoeken en dat te combineren met een fietstochtje.

Op de website van de Open Monumentendag viel onder andere te lezen dat op dit landgoed een neoclassicistische tuin ligt rond een kop-hals-rompboerderij van begin 19e eeuw.

Je komt aan via de achterkant/stal bij de boerderij waar ruim parkeergelegenheid is

Landgoed Pábema

Via een toegangspad, tussen in driehoeken gesnoeide lindehagen, komt men via de brug in de binnentuin en fruitboomgaard binnen de gracht. Buiten de gracht, de overtuin, is een bloementuin, tuinmuur en -kas, moestuin en slingerperk met witte tulpen en pioenrozen. Een tweede fruitboomgaard bevat alleen appel- en perenrassen die al in de catalogus van Johann Hermann Knoop uit 1766 worden beschreven. Aan de westzijde staat een duivenslagpoort en aan de oostzijde is een grote waterpartij aangelegd met moerascipressen op twee eilandjes.”

Op de website van het landgoed zelf valt te lezen:

Het is een rijksmonument en door de huidige bewoners weer teruggebracht in oude staat. In 2009 heeft de tuin en de bijbehorende landerijen een landgoedstatus gekregen.”

Het landgoed is nu een B&B. De tuin en de boerderij is werkelijk prachtig. De appelbomen die ik zag zaten goed vol!Hier is overduidelijk veel tijd, energie en liefde in gestoken!

Als je een mooie rustige plek in de provincie zoekt om te overnachten zou ik dit zeker aanraden, zelfs zonder de gastenverblijven te hebben gezien want wie met zó veel zorg alles buitenom doet zal dat zéker ook binnen doen!

Groene Kikker – niet te bepalen (via/volgens waarneming.nl) welke soort het precies is omdat de soorten ook onderlng kruisen.

Na het Landgoed Pábema te hebben bekeken nog even een klein rondje gefietst, via Enumatil, Den Horn en Zuidhornweer richting huis.

Onderweg kwam ik veel grote Zilverreigers tegen. Ik denk zeker 20 stuks, verspreid over de route. Bij de Zuiderweg, vlakbij Landgoed Pábema zat een groep van zo’n 13 à  14 Grote Zilverreigers.

Fietsen richting Winsum en een ‘Rondje na het werk’

Recent ben ik nog een fietstocht gaan maken langs onder andere Oostum, Wetsinge, Winsum en Garrnwerd – zo’n 35 kilometer maar helaas maar drie(!) foto’s gemaakt.

Huiszwaluwen bij Nieuwklap

Het is niet bepaald mijn gewoonte om weinig foto’s te maken natuurlijk maar ik had problemen met de fiets (uitval electrische systeem) en d’r was onderweg “niet zo veel te zien” als in: geen plaatjes gemaakt omdat ik niets tegenkwam waar ik al geen foto’s van had…

Rondje na het werk (Nieuwklap)
Zolang het nieuw weer is probeer ik er maximaal van te profiteren dus als het éven kan ga ik na het werk op de fiets.

De voormalige Zaal Balk in Zuidhorn is afgebroken en het oude Restaurant Balk is compleet gestript en wordt nu weer (fraai!) opgebouwd. Ik denk dat het een prachtige woning gaat worden.

Foto’s Open Monumentendag 2022 e.a.

Deel dit bericht: