Sluisfabriek Drachten (voormalige Sluis machinefabriek)

De Sluisfabriek Drachten (voormalige Sluis machinefabriek)

In verband met mijn werk was ik recent in de Sluisfabriek Drachten. Dat is de voormalige Sluis Machinefabriek. Een bedrijf dat helaas failliet is gegaan na een lange historie van innovatie en productie van machines die wereldwijd afgezet werden.

Een tijd geleden was ik ook in de fabriek wegens het afstuderen van neef Xander. Hij hield er een expositie van zijn fotowerk. Foto’s van beide gelegenheden heb ik hier gecombineerd. De meeste foto’s zijn gemaakt met mijn Motorola Moto G20 smartphone.

Historie Sluis Machinefabriek

De Sluisfabriek (voorheen NV Sluis Machinefabriek) is een voormalig fabriekscomplex aan de Tussendiepen in de Friese plaats Drachten. Het heeft een bijzondere plaats in de geschiedenis van de na-oorlogse industriële ontwikkeling van Drachten en staat daarom op de lijst van gemeentelijke monumenten in Smallingerland (lees verder op » Wikipedia).

Wasruimte personeel Sluisfabriek

Bij het bezoek aan zo’n voormalige fabriek krijg je details te horen die natuurlijk niet op sites als Wikipedia staan. Zoals de verhalen overde IBM prikklokken die er hangen maar ook dat er bijvoorbeeld achter een glazen wand boven de werkvloer toezicht werd gehouden.

Als er dan vrijdags op kantoor, contant, werd uitbetaald werd er salaris ingehouden van personeel waarvan geconstateerd was dat ze te laat waren, te lang pauzeerden of “omlummelden” in de ogen van de opzichters die hen zaten te bespieden.

Wat ik mij dan afvraag: wie hield toezicht op de opzichters? Werden zij wel eens gekort op hun loon? Best bizar om te bedenken hoe in de afgelopen decennia met het “gewone werkvolk” werd omgegaan.

Op dit moment ben ik bezig met de historie van ons dorp en in het bijzonder onze buurt. Daar kom je dit soort zaken ook steeds maar weer tegen. De “hoge heren” die de arbeiders uitknepen. Juist zij dit het geld het hardste nodig hadden werden altijd “gepakt” op die manier.

Als ik die verhalen hoor verbaast het mij niet dat het communisme en socialisme zo sterk groeide begin 20e eeuw.

Maar daarover later wellicht meer op mijn reguliere blog.

Foto’s Sluisfabriek Drachten

Deel dit bericht: