Buizerd, Den Ham (Gr)
Buizerd, Den Ham (Gr)

Blauwe Kiekendief, Buizerds en Torenvalken

Een Blauwe Kiekendief stond nog op mijn verlanglijstje. En tot mij verbazing kwam ik er vandaag zomaar een tegen! Net als een groot aantal Buizerds (met zekerheid acht stuks gezien) en Torenvalken (vier stuks gezien).

Hoewel een koude dag en toch meer wind dan ik had gehoopt was het licht zodanig dat de camera in de tas ging en “het stalen ros” uit de schuur werd gehaald. Het was al weer even geleden dat ik ging ‘fotofietsen’ dus als de gelegenheid daar is dan moet je natuurlijk die niet laten liggen. En dat werd beloond, ik kwam voor het eerst ooit een Blauwe Kiekendief tegen.

Blauwe Kiekendief

“De blauwe kiekendief is een beschermde inheemse vogelsoort. Net als alle andere vogels die van nature in het wild in Nederland voorkomen [..] Opvallend in alle kleden is de witte stuit die in vlucht een duidelijk onderscheid met de bruine kiekendief vormt. Op het menu staan kleine zoogdieren en konijnen. Maar ook kleine vogels worden af en toe verschalkt.” (Vogelbescherming).

De Blauwe Kiekendief viel mij op door, uiteraard, de kleur en de manier waarop hij laag over het weiland vloog op zoek naar een prooi. Hoewel volgens waarneming.nl een algemeen voorkomende soort is het op mijn lijstje waarnemingen de éérste.

Sinds 2000 is het aantal Blauwe Kiekendieven in Europa afgenomen volgens de Vogelbescherming, vooral in Rusland dat het belangrijkste land is voor de soort. Bedreigingen voor de Blauwe Kiekendief zijn vooral intensivering van de landbouw, bebossing van open land en het verdwijnen van moerassen en hoogvenen. Daarnaast wordt de vogel ook in veel landen afgeschoten.

De blauwe kiekendief staat op de Rode Lijst van Nederlandse broedvogels. Rode Lijsten bevatten soorten die bedreigd worden of kwetsbaar zijn.

De foto’s zijn niet de beste die er zijn maar ik wilde de kans niet voorbij laten gaan deze Blauwe Kiekendief (m) vast te leggen.

Buizerd

De Buizerd kom ik veel vaker tegen. Maar vandaag zag ik ze bij Den Ham (Gr) opvallend veel. Vlak na de ontmoeting met de Blauwe Kiekendief zag ik een op nog geen 15 meter van mij vandaan. Terwijl ik behoedzaam de camera in gereedheid bracht kwam er helaas met hoge snelheid een auto voorbij. Waardoor de Buizerd er vandoor ging en even verderop in een boom ging ziten. Pas toen zag ik dat er in de boom nóg twee stuks zaten! Later tijdens de fietstocht kwam ik, terugreis, aan de andere kant van Den Ham nog twee tegen. Elk zaten ze op een paal in het weiland.

In het Aduarderdiep zag ik nog een groot aantal kuifeendjes. Daar geen foto’s meer van gemaakt. Wel van een fuut die op z’n gemak aan het ronddobberen was en ook redelijk dichtbij kwam, wat natuurlijk de kwaliteit van de foto behoorlijk ten goed komt!

Foto’s Blauwe Kiekendief, Buizerd en Fuut

(klik op een afbeelding voor groter formaat, de route is via Strava te bekijken)

Deel dit bericht: