Kunstmatige intelligentie AI Generated pictures of Cows in the Netherlands

Kunstmatige intelligentie: Foto’s maken met AI

Kun je foto’s maken met AI (Kunstmatige intelligentie)? Ik heb een profiel op YouPic en kwam steeds vaker foto’s tegen die simpelweg té goed waren. Ongelofelijk perfecte modellen, omgeving té perfect. De kunstmatige intelligentie heeft ook fotowebsites als YouPic veroverd.

Ik heb al een tijdje een account bij ChatGPT dat ik gebruik voor kleine stukjes scripting en om bijvoorbeeld artikelen te optimaliseren (taalcorrecties, SEO verbetering voor commerciële websites). Het scheelt gewoon enorm veel tijd als je dergelijk taken aan een machine kunt uitbesteden.

Dat er met kunstmatige intelligentie veel mogelijk is was mij al heel lang bekend (want ik werk in de ICT). De eerste “denkende” (..) computerprogramma’s waren er al enkele decennia. Bijvoorbeeld schaakcomputers.

Dat je er ook afbeeldingen en video mee kunt maken wist ik dan ook en had ik ook wel eens wat mee gespeeld.

Kunstmatige Intelligentie is de laatste jaren een buzzwoord geworden maar het is er dus al geruime tijd. Het heeft nu vooral een vlucht genomen omdat de nieuwe generatie in staat is artikelen te schrijven, scripties, afbeeldingen en video te maken, computersoftware te schrijven en nog veel meer creatieve processen uit handen kan nemen.

Dat spreekt mensen aan maar het voedt ook de angst (voor het onbekende) bij veel mensen. In het onderwijs bijvoorbeeld weten docenten totaal niet hoe ze hier mee om moeten gaan. Maar docenten en IT is sowieso al een moeizame combinatie 😉

Foto’s maken met AI – Auteursrechten?

Afbeeldingen maken met AI is niet hetzelfde als foto’s maken met AI. Je maakt geen foto’s. Je vertelt aan het AI-systeem wat er gegenereerd moet worden.

Dat is een proces dat van de maker nauwelijks of geen creativiteit vraagt. Als je daarmee afbeeldingen maakt kun je dat dan ook niet als een foto betitelen.

Een foto maken of door de computer op basis van je omschrijving een perfect plaatje laten aanmaken is toch echt een wereld van verschil. Een foto maken vraagt kennis en kunde, creativiteit, omstandigheden moeten goed zijn. Voor het laten genereren van een afbeelding heb je maar beperkte kennis en kunde nodig.

(Voorbeeld van ‘modelfotografie’ met kunstmatige intelligentie)

Bij modelfotografie komt daar dan ook nog eens kennis en kunde van de fotograaf én model bij om een ‘goede plaat’ af te leveren. Dat is waar bij sites als YouPic vooral de plaatjesmakerij een grote vlucht neemt. Ze willen het perfecte model, de perfecte pose, het perfecte licht. Met AI is dat stukken eenvoudiger te realiseren, zoals je aan mijn bovenstaande voorbeeld kunt zien. Maar, is deze afbeelding wel zo perfect? Kijk eens goed naar de molen.. één van de wieken ontbreekt!

Toch kan het heel handig zijn om afbeeldingen te maken met kunstmatige intelligentie. Bijvoorbeeld om afbeeldingen te maken voor je blog of website die ‘rechtenvrij’ zijn.

Een interessante vraag die vervolgens gesteld kan worden: wie heeft de auteursrechten op de afbeelding die is gemaakt door de AI-systemen?

Daar zullen nog wel de nodige discussies en rechtszaken over gevoerd gaan worden in de toekomst. Lees bijvoorbeeld Martine Baxx haar stuk hierover of zie Charlotte’s Law.

In elk geval kun je afbeeldingen die je zelf, door de aI-software, laat maken vrij gebruiken. Zoveel staat wel vast. Want je doet zelf een zekere “inspanning” om de afbeelding door de software te laten produceren. En dus ben je, in principe, de houder van het auteursrecht.

Realistische afbeeldingen met Kunstmatige intelligentie

Met de AI-tools kun je dus hele realistische afbeeldingen maken. Zo gaf ik de software diverse opdrachten om afbeeldingen te maken waarvan de output, in mijn ogen, er uitzien als echte foto’s.

Ik kies er, als ik er plaatjes mee maak, daarom in principe bewust voor om ‘presets’ of ‘filters’ te gebruiken waardoor het duidelijk is dat er sprake is van niet-realistische afbeeldingen. Voor dit artikel echter, om mijn punt te maken, heb ik ook voor realistische filters gekozen. Zoals je ziet is het dan toch echt vrij lastig om te onderkennen of het om AI gaat of dat het echte foto’s zijn.

(Afb. Kathedraal van Keulen, Dld)

De afbeeldingen zijn bedriegelijk echt. Zo gaf ik de AI-software de opdracht een ‘drone foto’ te maken van de Kathedraal van Keulen, met de brug er bij in beeld gebracht, tegen de avond met ondergaande zon. Daarna deed ik nog wat nabewerking. Wie kan zeggen of zien dat dit geen échte foto is?

Have I Been Trained?

Dat fotografen zich zorgen hierover maken (immers: “broodroof”) begrijp ik wel. Anderzijds gaat er in mijn ogen niets boven de echte artistieke foto’s van échte fotografen. Wat fotografen verder stoort is dat de AI-software, net als bij tekstschrijvers, gebruik heeft gemaakt van foto’s en afbeeldingen die ze ‘scrapen’ van internet. Onderliggend kan er dus inbreuk zijn gemaakt op auteursrechten zonder dat je het weet.

Via Have I Been Trained kun je achterhalen of je foto’s of andere kunst (schilderijen bijvoorbeeld) zijn misbruikt daarvoor. Ook zijn er sites waar je foto’s kunt uploaden om te checken of het echte foto’s zijn of foto’s gemaakt met kunstmatige intelligentie.

Voorbeelden Foto’s gemaakt met AI

Alle onderstaande afbeeldingen heb ik dus met een AI-tool gemaakt. Wie goed kijkt ziet overigens dat een computer ook niet foutloos is. Zo willen vooral molens nog wel eens wieken in een vreemde stand of zelfs teveel wieken hebben.

Deel dit bericht: