Tsjechië – Tanvald (Liberec), IJzer- en Reuzengebergte

Tsjechië is een land waar ze mij direct naar toe mogen verbannen. Het is al weer negen jaar geleden dat we er zijn geweest en verbleven in Tanvald in het regio Liberec (IJzergebergte). Dat is een deel van het land vooral populair bij wintersporters maar in de zomer is het er ook prachtig. Misschien nog wel veel mooier dan in de winter. De prijzen, toen, voor een huis huren waren erg laag. Naar ik meen zo’n 350 euro per week. Daar heb je in Nederland amper een midweek een stacaravan voor!

We huurden daar een buitenverblijf van een bemiddeld Tsjechisch echtpaar (die door de val van de muur en de afbrokkeling van het communisme een aantal zaken voor een habbekrats in handen hadden weten te krijgen waaronder de woning waar wij in zaten).

Een volledig houten woning (foto boven) van ruim honderd jaar oud tegen een berghelling aan. Fantastisch. ’s Morgens de herten die door je achtertuin lopen (ik heb er foto’s van maar niet goed genoeg voor plaatsing hier). Overdag de hele dag zon. Het IJzergebergte ligt tegen ’t Reuzengebergte aan, eveneens vooral bekend als skigebied. Natuurlijk zijn we daar ook geweest.

Liberec zelf is bekend vanwege de ‘witte tijgers’ in de dierentuin. Onlangs is er een overleden, dat was nog in het nieuws te horen. Toen wij er waren leefden ze nog (zie foto’s).

Klik hier voor een volledig reisverslag en de opgedane indrukken

Hoewel er indertijd ook de nodige kritische noten te kraken waren, het land was toen nog volop in ontwikkeling, kan ik niet anders dan terugkijkend zeggen: ik zou er zo weer heen gaan. ’t Staat op de 2e plaats van meest favoriete landen vooralsnog bij mij (Noorwegen op de 1e plaats). Maar deze ranking kan nog veranderen uiteraard 🙂 want we gaan dit jaar weer naar een “ver land” (voor ons doen) in Europa: Italië. Dat het echter één van de weinige landen is waar ik een fotoboek van heb laten afdrukken zegt denk ik meer dan genoeg!

 

Deel dit bericht: