Foto zonder toestemming overnemen

Wat te doen als een website zonder je van te voren te informeren en zonder toestemming je foto overneemt? Juridisch gezien zit zo’n website helemaal fout. Als het dan ook nog eens een website van een commerciële uitgever betreft wordt het een beetje pijnlijk.

Helemaal als die uitgever bij het aanmelden van persberichten in de voorwaarden heel helder en duidelijk stelt dat ze alleen foto’s bij persberichten geleverd accepteren als je zelf rechthebbende bent én je verantwoordelijk stellen voor eventuele (gevolg)schade als dat niet zo is.

Het overkwam mij – één van mijn foto’s werd gebruikt door een service waar alle grote regionale dagbladen, een regionale RTV-zender e.a. gebruik van maken.

Deze foto is door mij gemaakt in 2017, tijdens de Oranjemarkt in Zuidhorn (klik hier voor het origineel). Zoals duidelijk vermeld is op die website (in mijn beheer, onderdeel van mijn bedrijf) rusten er rechten op de foto’s (“Alle foto’s ©2017 Zuidhorn.Nu” staat er boven).

Je kunt een schadevergoeding claimen als fotograaf. Lees bijvoorbeeld hier of hier. Mediabedrijven hebben een onderzoeksplicht.

Ik had geen zin in gedoe. Het is een foto genomen op een evenement in Zuidhorn, door mij, maar anderzijds is het een mooie promotie voor onze gemeente en de activiteiten. Daarnaast maak ik zelf ook gebruik van deze service als in: we melden er regelmatig dingen op aan die ze dan altijd plaatsen.

Daarom heb ik als enige “eis” gesteld dat mijn naam er bij vermeld werd en wil ik het verder niet op de spits drijven. Vandaar ook dat ik de naam van de site weggehaald heb.  Daarnaast geloof ik ook niet dat ze heel doelbewust dit hebben gedaan – ze krijgen de berichten aangeleverd van mensen die immers aangeven dat zij de rechten op de foto hebben én, ingeval dat niet zo is, betreffende mediabedrijf vrijwaren voor schadeclaims.

Met andere woorden: als ik een claim indien, wordt dat een hoop gedoe. Want wie is de verantwoordelijke, de uitgever die de foto overneemt of de aanleveraar? In dit geval wil ik de betreffende organisatie, die op vrijwilligers draait en waarschijnlijk** de foto heeft aangeleverd, geen financiële schade toebrengen puur en alleen om dat ik “in mijn recht” zou staan.

Persoonlijk vind ik naamsvermelding -in dit geval- voldoende. Daar hebben zij inmiddels aan voldaan. Anderzijds vind ik, en daarom heb ik hen er ook op aangesproken uiteraard, dat mediabedrijven daadwerkelijk aan hun onderzoeksplicht moeten voldoen. En, .. foto’s “googelen” en gebruiken voor je website? Dat kan écht niet meer. Er zijn genoeg alternatieven, kijk hier maar eens (en anders betaal je maar een paar tientjes voor overname, toch?).

___
** Ik wacht nog op antwoord hieromtrent op dit moment

Deel dit bericht: