PKN Kraggenburg

Kerken Noordoostpolder, Oldehove Leeuwarden

In de Noordoostpolder zul je niet heel veel oude kerken vinden omdat het gebied honderd jaar geleden nog onder de zeespiegel, en dus onder het water, lag. Na de inpoldering werd dat natuurlijk anders en kwamen er dorpen én kerken.

PKN Kraggenburg
PKN Kraggenburg

Afgelopen zondag reden we de Tulpenroute 2018 en kwamen we ook door wat dorpjes heen waar ik af en toe wat kerken op de foto heb gezet. Voor de collectie uiteraard. Want ook al zijn het relatief nieuwe gebouwen, er staan er zeker een paar hele mooie tussen! Dat is ook wat ik zo mooi vind aan kerkgebouwen: er is er geen één hetzelfde!

OLDEHOVE LEEUWARDEN

Afgelopen dinsdag moest ik voor het werk in Leeuwarden zijn. En alhoewel ik er al eens eerder een foto van had gemaakt zat het dinsdag erg mee. We liepen langs een kant van de Oldehove die ik erg mooi vond; weerspiegeling in het water en heel mooi licht. Tja, dan moet de collega die mee was natuurlijk éven op mij wachten. Deze foto is gemaakt met mijn smartphone overigens. En de eerlijkheid gebied te zeggen dat er een klein beetje een filtertje overheen is gegaan. Maar dat zal duidelijk zijn.

De Oldehove is een vrijstaande toren. Het bijbehorende kerkgebouw bestaat niet meer. De toren is natuurlijk vooral beroemd vanwege zijn scheve stand (door verzakking, al tijdens de bouw).

De kerken in de Noordoostpolder die ik op de foto heb gezet zijn

– Creil (PKN)
– Marknesse (Katholieke Kerk)
– Kraggenburg (PKN, Hervormde Kerk)
– Rutten (PKN)

(klik op foto voor groot formaat)

 

Deel dit bericht: