Apeldoorn – winkelen, kerk(en) en verzetsheld

Een dagje winkelen in Apeldoorn. In de voorbereiding van ons bezoek aan Apeldoorn had ik even op Google gezocht naar ‘bezienswaardigheden Apeldoorn’ en kreeg het bekende lijstje zoals Paleis het Loo e.a. en verder niets. Dus ging ik er van uit dat in Apeldoorn verder niet veel te zien was. Samen met de echtgenote winkelen dus. Camera’s wel mee natuurlijk.

En “bij toeval” toch wat leuke dingen kunnen vastleggen. Toen we de stad uitreden kwamen we natuurlijk nog een paar prachtige grote kerken tegen… “verkeerde zoekopdracht” zullen we maar denken. Maar een paar leuke foto’s, een pak suikervrije wafels (mét korting) én twee T-shirts rijker ging ik toch weer heel tevreden terug naar de stacaravan!

Winkelcentrum Apeldoorn

Het winkelcentrum kent veel oude panden. Op de panden vind je regelmatig gevelstenen met de bouwdatum. Ook de geveltjes zelf maken duidelijk dat het panden van vaak toch wel meer dan een eeuw oud zijn inmiddels. Mooi om te zien hoe dit toch zo in ere gehouden wordt. Veel groot-winkelbedrijven uiteraard. Maar ook wel wat kleinere, zelfstandige, winkels.

Raadhuis Apeldoorn

Midden in het centrum, aan het Markplein, is het (voormalige) Raadhuis. In vroegere jaren kon je het raadhuis goed zien, zo zag ik op oude foto’s op Google. Nu niet meer want er staan allemaal bomen voor. Dat is dan wel jammer, van één kant, van de andere kant zijn bomen natuurlijk belangrijk. Ik las een stukje over dit Raadhuis wat ik je niet wil onthouden:

“Er werd [voor het Raadhuis] een ontwerpwedstrijd uitgeschreven, maar hier werd nauwelijks op gereageerd. Uiteindelijk werd er gekozen voor het anoniem ingezonden ontwerp ‘Minerva’ van gemeente-opzichter Albert Liese. De geldprijs ging aan zijn neus voorbij, want men vond dat hij als gemeenteambtenaar genoeg geld verdiende. Al met al leverde het ontwerp hem 6 tientjes op. Wel kreeg hij de eer om tot bouwopzichter benoemd te worden. Op 9 februari 1843 kon het in gebruik worden genomen” — MijnGelderland

Op het plein, onder de bomen, heel veel -inmiddels volle- terrassen. Van de corona-maatregelen is niets meer te merken. Ook in de winkels niet meer. Afstand houden doet nagenoeg niemand, mondkapjes hoeven niet meer dus die zie je ook amper meer. En het was druk, rázend druk, in de winkels. We zijn wat dat betreft blij dat we onze (eerste) vaccinatie hebben gehad. Sommige winkels hadden nog wel een deurbeleid en lieten maar kleine groepjes mensen binnen.

OLV ten Hemelopneming (Mariakerk)

Van een afstand zag ik een mooi kerkgebouw. Terwijl mijn vrouw nog wat winkels bezocht,ging ik daar eens een kijkje nemen. De kerk was open, dus uiteraard ook binnen rondgekeken.

De bouw van de kerk begon in 1895 en werd voltooid in 1899. Het is een zogenaamde ‘Waterstaatskerk’, dat is de benaming voor Nederlandse kerkgebouwen die onder toezicht (en soms ook naar ontwerp) van ingenieurs van Rijkswaterstaat werden gebouwd, vaak met financiële steun van de landelijke overheid.

Eindverantwoordelijke in Den Haag waren twee in 1815 opgerichte ministeries voor Eredienst, het Ministerie van Zaken van de Hervormde en andere Erediensten, behalve die der Rooms-Katholieke en het Ministerie van Zaken der Rooms-Katholieke Eredienst — Wikipedia.

Gebouw Leger des Heils

Vanaf het parkeerterrein kwamen we langs een opmerkelijke gevel. Ik kon het niet helemaal thuisbrengen en de zon stond verkeerd. Toen we terug kwamen uit het centrum stond de zon wel goed en heb ik alsnog foto’s gemaakt. De gevelsteen meldt: “Bloed en Vuur” en de “S” (Salvation Army). Het pand is nu niet meer in gebruik door het Leger des Heils maar in gebruik voor onder andere appartementen. Volgens de website van de gemeente Apeldoorn komt er ook (nog) horeca in.

Uitleg van de gevelstenen is hier te vinden.

Korpsleider geweldloze verzetsheld

In de oorlogsjaren had het Korps Apeldoorn een bijzondere geestelijk leider, adjudant Pieter Deurloo (1904-1983), die een ‘geweldsloze verzetsheld’ wordt genoemd. Het Leger des Heils doet niet aan ‘persoonsverering’ maar het Reformatorisch Dagblad heeft er een mooi artikel over geschreven.

Foto’s Centrum Apeldoorn

Bronnen/meer informatie

Deel dit bericht: