Kleine Vos

Kolibrievlinder en Kleine Vos

Een Kolibrievlinder en flink wat Kleine Vosjes in de tuin. De Kolibrievlinder is, volgens de Vlinderstichting, “zeer algemeen” maar ik zie ze niet erg vaak. Zelfs zo weinig dat ik er nooit eerder, voor zover ik mij kan herinneren, een foto van gemaakt heb.

De kolibrievlinder (ook olifantsvlinder genoemd) is te herkennen aan de grijze tot bruine voorvleugels met twee van elkaar af gelegen donkerbruine, dunne en enigszins grillige strepen aan de bovenzijde. De achtervleugels hebben een oranje kleur aan de bovenzijde. De spanwijdte (of vlucht) van de vleugels is ongeveer 5 centimeterWikipedia.

Vanmorgen dus gelukt om er een foto van te maken. Bij toeval eigenlijk, want toen ik thuis kwam vanochtend zag ik heel veel Kleine Vossen. Zeker een stuk of vijf à zes dus snel naar binnen om de camera te halen.

Terwijl ik ze op de foto aan het zetten was kwam opeens de Kolibrievlinder ‘in beeld vliegen’. Hoewel mijn camera voor zulke snelle, wendbare, diertjes niet zó geschikt is, is het toch gelukt er twee foto’s van te maken.

Ook de Kleine Vos is een “zeer algemene” vlinder volgens de Vlinderstichting, maar recent plaatsten ze een bericht op hun Instagram-account waarin werd gezegd: “Is de kleine vos aan het terug krabbelen? Het lijkt erop dat ze nu flink tevoorschijn komen en ook in het zuiden worden ze regelmatig gezien. Dat zou heel mooi zijn!” wat toch de indruk wekt dat het niet zo goed gaat met deze vlindersoort. In elk geval zie ik ze, samen met de ‘Admiraal-vlinder’ regelmatig op en rond onze Rode Valeriaan.

Tot slot nog een Koolmeesfoto (onderstaand). Ze doen zich nog regelmatig te goed aan de (laatste) pinda’s in de tuin. En ook (logeer)kat Saar is weer eens van de partij!

FOTO’S

Klik op een afbeelding voor vergroting.

Deel dit bericht: