Zwarte Farao’s uit Nubië in Drents Museum, Assen

Wie of wat waren eigenlijk de ‘Zwarte Farao’s”? En de Nubiërs? In het Drents Museum is op dit moment een expositie gewijd aan ze met prachtige stukken in een mooie opstelling en uiteraard inclusief goede, informatieve, teksten.

Precies een jaar geleden waren mijn vrouw en ik in Leiden, voor de Nineveh-expositie. We hebben er toen een weekendje weg van gemaakt, maar Assen ligt voor ons “om de hoek”. Eigenlijk (echt) toevallig dat het precies dezelfde datum was. Het kwam zo uit qua planning. Dochter Judith en ik gingen naar de expositie over Nubië, de echtgenote ging winkelen. De middag werd afgesloten met lekker eten bij De Poort van Assen. Een aanrader mag ik wel zeggen!

Naast de expositie over Nubië bezochten we ook nog een aantal andere exposities in het Drents Museum (zie onder het gedeelte van Nubië) zoals de expositie over Egbert Streuer. Een prachtig eerbetoon aan deze coureur.

NUBIË
Farao’s uit Egypte kennen we allemaal. Maar dat ten zuiden van Egypte – in het Nijlgebied van het huidige Soedan – koningen en farao’s woonden die de macht van de Egyptenaren evenaarden, is minder bekend. De archeologische tentoonstelling Nubië – Land van de Zwarte Farao’s geeft een nieuwe kijk op de oudheid van Nubië. Lange tijd werd Nubië vooral neergezet als een kolonie van Egypte. Het Drents Museum presenteert Nubië als een Afrikaanse grootmacht met een rijke cultuur. Ruim 300 objecten uit de Nubische collectie van het Museum of Fine Arts, Boston leggen die cultuur bloot en onthullen het mysterie van het oude Nubië.. – Website Drents Museum.

De expositie beslaat één (grote) ruimte en zoals gezegd: prachtige stukken, mooi gedaan. Dochter Judith, die studeert voor Docent Geschiedenis, op dit moment, kon mij regelmatig extra informatie verstrekken als ik niet helemaal wist wat er in de vitrine te zien was 🙂

We zagen er verschillende dingen die wij nooit eerder in dergelijke exposities hebben gezien. Het is ook verbazend hoe goed het een en ander geconserveerd is gebleven. Door de ruime opstelling konden we, ondanks dat er vrij veel bezoekers waren, alles goed bekijken en dat hebben we dan ook gedaan uiteraard. Fotograferen was ook geen probleem en men vraagt ook wanneer je het deelt op Instagram e.d. het Drents Museum te ’taggen’. Kijk eens aan! Een Museum die snapt hoe sociale media werkt!

De verschillende periode’s in de geschiedenis van Nubië waren goed te volgen in de opstelling. Kortom, we vonden het een zeer interessante expositie en ik kan het iedereen aanraden er eens te gaan kijken. Voor de prijs hoef je het niet te laten (15 euro p.p)! De expositie duurt nog tot 5 mei 2019.

Meer informatie op de website van het Drents Museum.

FOTO’S NUBIË
Klik op een foto voor groter formaat.

Omdat er meer te zien is in het Drents Museum zijn we vervolgens naar de andere exposities geweest om ‘daar even door heen te wandelen’.

EGBERT STREUER

Wie kent, zeker van mijn generatie en ouder, Egbert Streuer niet? De wereldberoemde zijspanracer die de ene (wereld)titel na de andere haalde. Ontwerper van een eigen motorblok. En Drent.  In een wat kleinere ruimte is een mooie expositie van Streuer die twee maal de TT in Assen won en drie keer wereldkampioen werd. De expositie is meer dan terecht, hij verdient dit zeker.

OVERIGE EXPOSITIES
Daarnaast waren er nog andere exposities, één over Hedendaags Realisme (vaste expositie) die we snel hebben gelaten voor wat het was, en één over Archeologie (vaste expositie). Veel informatie over vondsten uit de regio en mooie stukken tentoongesteld. Er is nóg meer te zien, maar dat hebben wij verder gelaten voor wat het was.

GEBOUW DRENTS MUSEUM
Daarnaast is het gebouw, grotendeels, erg interessant (vind ik), het voormalig klooster Maria in Campis waar ook het Provinciehuis onderdeel van uitmaakte. Dus ook daarvan heb ik wat foto’s gemaakt.

Na de expositie gingen we naar het centrum (letterlijk om de hoek!) en daarna samen nog even ‘op de bonnefooi’ ergens uit eten. Assen heeft een vrij groot centrum (natuurlijk moest Warenhuis v.d. Veen even aangedaan worden). En net als in elke stad.. ook hier veel duiven!

FOTO’S OVERIGE EXPOSITIES

 

Deel dit bericht: