Tureluur

Weidevogels kijken – Tureluur, Blauwe Reiger en Scholeksters

Fietsend via de Beswerdpolder richting Aduarderdiep trof ik het vandaag enorm: een Tureluur, Blauwe Reiger, Grutto’s, Scholeksters en Kieviten. En dat allemaal op een plek!

Tureluur

Vooral de Tureluur was een voltreffer. Terwijl ik mijn uiterste best stond te doen de Grutto’s op de foto te zetten, wat niet echt lukte, streek er op nog geen tien meter van mij vandaan een Tureluur neer (foto boven) die op z’n dooie gemak wormen uit de grond begon te trekken. De Tureluur trok zich van mij totaal niets aan en ik kon een hele serie foto’s van ‘m schieten.

Blauwe Reiger

Onderweg kwam ik veel blauwe reigers tegen, maar de meeste hadden mij eerder in de gaten dan ik hen en gingen er vandoor als ik aan kwam fietsen. Terwijl ik foto’s stond te maken viel mij deze reiger op – die net als de Tureluur zich weinig van mij aantrok.

Dat Blauwe Reigers schuw zijn is niet verwonderlijk. Ze zijn veel bejaagd en werden ook gegeten.

Er werd in het verleden zelfs af en toe flinke ruzie en zelfs oorlog gemaakt over Blauwe Reiger’s: “In 1298 werd een twist gemeld tussen erfgenamen van Floris V over het bezit van een reigerkolonie in Amstelland. [..] Karel Voous verhaalt van een reigerkolonie bij Burg Morstein in Württemberg, die in 1586 het voorwerp was van een oorlog tussen de Freiherr van Crailsheim en de Markgraaf van Amsbach. Hij beschrijft ook een feestmaal dat Hendrik VIII van Engeland in 1532 aanrichtte, waar 440 reigers werden geserveerd.” (Wikipedia)

De plek waar ik de foto’s maakte (zie markeringen op de kaart) was de afgelopen jaren qua vogels niet zo veel te zien. Eerder heb ik er wel eens een mooie foto’s van Grutto’s gemaakt. Maar door de bouwactiviteiten werden ze denk ik afgeschrikt. Die lijken nu achter de rug en de weidevogels zijn weer teruggekeerd!

Een niet al te lange route vandaag (want: veel tijd aan de foto’s besteed). Maar wel de moeite waard! Tot slot, bijna thuis, kwam ik nog een ezeltje tegen in Noordhorn. Ook altijd leuk om even een plaatje van te schieten.

Foto’s Tureluur, Blauwe Reiger, Witte Kwikstaart

(klik op een afbeelding voor groot formaat)

Deel dit bericht: