Kitesurfen (Lauwersmeer - Waddenzee)

Vogels en kitesurfers kijken bij het Lauwersmeer

Vogels bij het Jaap Deensgat en Kitesurfers kijken bij het Lauwersmeer. En even een rondje door de haven van Lauwersoog. Met een hele harde wind was het vogels kijken niet zo’n succes. Sommige van de kitesurfers, die ik eigenlijk toevallig tegenkwam, waren qua acties en behendigheid behoorlijk spectaculair om te zien.

De dag begon vanmorgen met een bijzondere kerkdienst, een huwelijksinzegening. Daar heb ik wel een paar foto’s gemaakt (de officiële fotograaf was overigens neef Xander). Maar die plaats ik hier niet. Die zijn voor het bruidspaar.

Korrewegwijk Groningen 03

Ook had ik nog een paar foto’s gemaakt in de straat waar de kerk gevestigd is (Korreweg, Groningen). Die kan ik hier uiteraard wel plaatsen sterker nog, éindelijk weer een paar foto’s van “de stad”!

In de tuin..

Putter of Distelvink

Het was een weekend waarin ik heel wat te fotograferen had en veel was eigenlijk door toeval.

Zo zag ik zaterdagavond opeens een paar puttertjes in de achtertuin. De camera lag binnen handbereik dus snel een paar plaatjes schieten (door het keukenraam). We hebben ze vaker rond het huis maar het is toch altijd weer mooi ze terug te zien na een lange tijd van afwezigheid.

Putters hebben een specifiek dieet: “Putters eten voornamelijk rijpe en onrijpe zaden van planten als distels, teunisbloemen, zonnebloemen en paardenbloemen. In de winter ook veel zaad van els en lariks. Eet daarnaast ook insecten en bezoekt af en toe voedertafels. Jonge putters krijgen vooral insecten van hun ouders, omdat deze de voor de groei noodzakelijke eiwitten bevatten.” (Vogelbescherming).

Een klein beetje een ‘verrommelde‘ tuin met wat “onkruid” en paardenbloemen langs de rand en die gewoon een tijdje laten staan is een uitnodiging aan Putters om langs te komen. Dat gras dus niet altijd elke zaterdag millimeteren en al helemaal niet je tuin “verstenen”! Dat jaagt al het leven uit je tuin.

Jaap Deensgat

Het plan was vandaag naar de vogelkijkhut te gaan bij Jaap Deensgat. Door de harde wind waren de Gele kwikstaarten, Rietgors, Kleine Karekietjes en Buizerds die ik tegenwam niet op de foto te zetten; ze waren te snel weg, door de wind zat er te veel beweging in het riet. Jammer, maar toch een mooie plek om heen te gaan en altijd wat te zien en te horen.

Rietgors Jaap Deensgat

(Rietgors, Jaap Deensgat, 2021)

Wat ik er wel héél veel tegenkwam waren ganzen. Grauwe Ganzen en Brandganzen. Hónderden ganzen zitten er op dit moment. De grauwe ganzen hadden al de nodige kuikens.

Kitesurfers kijken

Ik besloot na een tijdje verder te gaan, richting de Haven van Lauwersoog. Maar de toegang naar de parkeerplaats stond behoorlijk vol en het bordje gaf ook “Vol” aan. Dus reed ik eerst verder, even de grens naar Friesland passeren en “op de dijk” kijken.

Kitesurfen (Lauwersmeer - Waddenzee)

Bij de zeedijk heb je bij Lauwersoog Waddenzee (Hoek van de bant) een officiële kitesurflocatie.

Van verre zag ik de kitesurfers al druk bezig op de dijk en er waren ook de nodige mensen aan het kijken ondanks de flink harde wind (natuurlijk voor de kitesurfers een perfecte wind).

 

Naast foto’s heb ik ook even een (heel) kort filmpje geschoten. Dom! Gefilmd met mijn smartphone. Pas later besefte ik mij dat ik met mijn Canon PowerShot prachtige filmbeelden had kunnen maken!

Het zit er een beetje ingebakken bij mij om de smartphone als videocamera te gebruiken. En dat is niet altijd de beste oplossing. Desondanks geeft het toch een leuk beeld, denk ik.

En nu heb ik natuurlijk een reden om er nog eens heen te gaan 😀

Je hoort in de video overigens goed hoe hard de wind tekeer ging en het is op sommige foto’s ook goed terug te zien!

Haven Lauwersoog

Na bezoekje aan de Zeedijk de auto gedraaid en weer richting huis .. maar, tóch nog even kijken of ik nu wel in de haven terecht kon. En ja, er was plek. Voor wie er nog nooit is geweest en eens wil kijken: volg de borden P3 en/of P4 en je kunt er gratis 2,5 uur parkeren (blauwe zone).

KNRM Haven Lauwersoog
KNRM Haven Lauwersoog

De Haven van Lauwersoog kom ik al vanaf mijn kindertijd en ik blijf het mooi vinden er af en toe even langs te gaan. Vooral in de zomer kan het er ’s avonds ook erg mooi zijn.

Foto’s

(Klik op een foto voor groot formaat)

Deel dit bericht: