Vierhuizen, Oostmahorn en Anjum – ’t hûnehok en smokkelaars

Een tijdje geleden wist een bekende op Facebook mij te melden dat onder de toren van de kerk van Harkstede een ‘gevangenis’ was. En opeens schoot mij te binnen dat onder de toren van de kerk van Anjum ook zo’n fenomeen zat. Bijgenaamd ’t hûnehok oftwel “het hondehok”.

Niet dat ik ‘m ooit zelf gezien had, maar ik had er over gelezen. In een serie boeken die ik in m’n jeugd verslond.

Het Hondehok

De naam “het hondehok” komt hier van: in de vroege eeuwen sloot men loslopende honden op onder de kerktoren van Anjum. Op zeker moment ontstond er behoefte aan een cel waar men (tijdelijk) landlopers, dronkaards of ander gespuis kon opsluiten. En ach, die konden best in ’t Hûnehok nietwaar? En zo werd een hondehok een plek waar men arrestanten opsloot…  In Friesland zijn er meerdere plaatsen, kerken, waar zo de hondehokken tot (tijdelijke) cel werden gebombardeerd. Zie verder “Hûnegat in Friesland

De Smokkelaars van de Schans

In de trilogie “De Smokkelaars van de Schans”, die zich grotendeels afspeelt in Anjum en bij de schans van Oostmahorn, komt deze -als ik mij goed herinner- namelijk voor. Een serie boeken die ik in mijn jeugd meerdere malen heb gelezen. Net als mijn Opa overigens! Die hield ook wel van een goed verhaal.

De boeken spelen in de tijd van de Franse overheersing en gaat over een aantal (jonge)mannen uit Anjum die de Franse bezetter te slim af (willen) zijn.

Enfin, vandaag ging ik die kant op. Eigenlijk een beetje op de bonnefooi met de camera’s bij me. De rit ging via Zoutkamp richting Lauwersmeergebied.

Vierhuizen

Ik kwam als eerste stop langs Vierhuizen (Vaaierhoezen in ’t Gronings). Een klein plaatsje in de buurt van Ulrum. Er staat een mooie molen (Korenmolen De Onderneming) en een werkelijk schitterend kerkje.

De kerk van Vierhuizen is een oorspronkelijk in de 12e of de 13e eeuw gebouwde kerk, gelegen op een wierde in Vierhuizen in de Nederlandse provincie Groningen – zie verder Wikipedia.

Anjum, Oostmahorn

Van daar uit ging ik richting Anjum – ik moest die kerk nu toch een keer op de foto zetten immers? Naast de kerk van Anjum is ook de molen het bekijken waard. Helaas te weinig tijd om er in te gaan, hoewel de molen open was. Bij de molen geparkeerd en van daar naar de kerk gelopen. Prachtig, oud en indrukwekkend gebouw. Aangezien Oostmahorn in de boeken ook veel voorkomt wou ik daar ook kijken maar de tijd werd krap en ik zat in een nogal toeristische hoek van ’t dorp blijkbaar. Veel auto’s met caravans en campers, ik was er snel klaar mee.

Wel nog een foto gemaakt van ’t voormalige Versterkerstation van de PTT. Dit in 1950 gebouwde pand, in de stijl van een Deens boerenhuis, verbond de Nederlandse telefoonlijn met 240 kilometer telefoonkabel met Deense eiland Rømø. In 1962 was dat kennelijk al overbodig, want toen werd het versterkerstation al weer gesloten.

Deel dit bericht: