Spoorbrug en Tafelbrug van Starkenborghkanaal Zuidhorn

Bruggen bouwen, waterbeheer, kanalen en rivieren. Nederland is er mee vergroeid. We zijn een land dat nu eenmaal het nodige water te verwerken en beheren heeft! Ook in Groningen, waar het Van Starkenborghkanaal (bij Zuidhorn is het eigenlijk het verbrede Hoendiep, de straten zijn ook zo genoemd) een belangrijke vaarroute is voor het scheepvaartverkeer.

De afgelopen jaren is men druk bezig het kanaal te verbeteren zodat de vaarweg Lemmer-Delfzijl geupgrade is voor grotere schepen. Het is de bedoeling dat er schepen doorheen kunnen varen met een lading van vier containers hoog. Indrukwekkend vaarverkeer maar uiteraard ook indrukwekkend stukje engineering dat nodig is voor het bouwen van deze bruggen.

Spoorbrug Zuidhorn Van Starkenborghkanaal

Een groot aantal bedrijven en overheden en instellingen is betrokken bij dergelijke projecten en het is dan toch een knap staaltje werk ook op het gebied van planning en coördinatie! Daar mogen veel ICT-managers en projectleiders wel een voorbeeld aan nemen. Als je nagaat dat in de ICT, ook een technische beroepsgroep, toch meer dan de helft van de projecten mislukken, .. je kunt je niet voorstellen wat de consequenties zijn als dat in weg- en waterbouw zou gebeuren! Bedrijven als BSB Staalbouw, Oosterhof Holman, ProRail, Max Bögl e.a. hebben hier een monsterklus geklaard door de twee bruggen die er nu zijn op te leveren.

Fotoverslag

De afgelopen tijd heb ik regelmatig foto’s van het gebeuren gemaakt, inclusief de voorbereidingen. Ik beperk mij hier tot wat sfeerfoto’s en een kleine selectie van “brugfoto’s”. Op de website Zuidhorn.nu heb ik nagenoeg alles geplaatst en op 500Px is ook een gallerie met foto’s beschikbaar. Beide met een eigen invalshoek.

De Spoorbrug werd op de wal gebouwd door hoofdaannemer Max Bögl en vervolgens ‘overgevaren’. Een spectaculair gezicht. De Tafelbrug werd gebouwd door BSB Staalbouw en vervolgens naar Zuidhorn ‘gevaren’. Binnenkort zullen beide bruggen in gebruik worden genomen. Er wordt nog hard gewerkt door de bouwers aan het afronden van het project.

> Verslag www.Zuidhorn.Nu (tijdlijn)

Klik op de foto’s voor groter formaat.

 

Deel dit bericht: