Zaagmuldersweg, Groningen

Sint-Franciscuskerk, Groningen (Zaagmuldersweg)

Ik moest wegens een opgebroken weg een stukje omrijden en kwam langs de Sint-Franciscuskerk aan de Zaagmuldersweg in Groningen. De Medion-camera lag in de auto dus snel even gestopt om een paar plaatjes te maken. In de veronderstelling dat over deze kerk vast wel interessante informatie voorhanden zou zijn. En dat bleek zo te zijn: iets over kerkelijke architectuur uit de 20e eeuw!

De Sint-Franciscuskerk is een Rooms-Katholieke kerk waarvan de eerste steenlegging plaatsvond op 2e kerstdag, 1932. De Roomse Parochie in de nieuwe wijk (Oosterpark) was in 1930 gesticht. In januari 1934 was de bouw klaar.

Architect
De architect was Hendrik Christiaan van de Leur (1898-1994). Hij was timmerman, maar naast zijn baan als timmerman studeerde hij voor architect en werd vervolgens een student en medewerker van Paul Bellot (Dom Bellot).

Bellot was een Franse Monnik uit een Architectenfamilie. Bellot was in het klooster gegaan maar moest ‘noodgedwongen’ weer aan de slag als architect om dat er uit geldgebrek geen architecten konden worden ingehuurd door de kerk. Hij was beschikbaar en heeft in de loop der jaren heel wat kerken ontworpen, ook in Nederland. Bellot was beïnvloed, voor zijn Nederlandse bouwwerken, door onder andere H.P. Berlage, P.J.H. Cuypers en Jan Stuyt.

Zaagmuldersweg, Groningen

Architect van de Leur ontwierp verschillende kerken, kapellen en andere religieuze gebouwen samen met Bellot. Vanaf 1970 hield van de Leur zich alleen nog maar met ‘profane’ gebouwen bezig.

Deel dit bericht: