Het Friese Dokkum kennen de meeste mensen in Nederland van Bonifatius, Sonnema Beerenburg en de Elfstedentocht. Dokkum is namelijk het “keerpunt” van de Elfstedentocht. Het laaste stempeltje van de tocht wordt daar gegeven en vervolgens keert men om, richting de finish in Leeuwarden.
Dokkum is echter meer dan dat. Het is een prachtige, kleine, stad met bijna 13.000 inwoners. Het is een zeer aantrekkelijk stadje voor bijvoorbeeld een weekendje weg! Er is genoeg te zien en te beleven en alles is op loopafstand.
Een bankje in de vorm van een ‘Friese Doorloper’ of ‘houtje’
Vandaag besloot ik dus, met het concert van Vanesa Harbek nog in de benen (letterlijk, want bijna de hele avond staan) niet op de fiets er op uit te gaan maar de bromfiets te pakken en ‘een rondje Friesland’ te doen. Na een blik op Google Maps viel de keuze op Dokkum, een plaats waar ik al zeker 25 jaar niet meer was geweest.
Een mooie rit door het Friese platteland, langs ondermeer Dokkumer Nieuwe Zijlen, Ingwierum (Engwierum), Ie (Ee) en Mitselwier (Metslawier). Daarna via Damwald, Kollumerzwaag, Buitenpost en Gerkesklooster weer terug gereden.
(Kaart: Google Maps, route hierboven bij benadering gereden)
Volgens de dagteller heb ik 85 kilometer gereden. Google Maps geeft de ‘fietsroute’ aan maar dat klopt niet helemaal qua route en afstand. Met een bromfiets mag je nu eenmaal niet overal op de fietspaden rijden.
Grachten in Dokkum
Het voordeel van een bromfiets, scooter of fiets, is dat je geen ‘parkeerprobleem’ hebt. En dus in een dergelijke stad met gemak vlak bij het centrum kunt parkeren met je vervoermiddel. Vervolgens ben ik te voet in het centrum gaan wandelen.
In Dokkum vind je overal grachten waaraan de oude huizen en panden, veelal met winkeltjes er in, staan.
Sint-Bonifatiuskerk
Rond 1298 kreeg Dokkum na Stavoren, Harlingen en IJlst als vierde stad van Friesland stadsrechten. Die datum staat niet helemaal vast; men heeft het afgeleid uit een brief in dat jaar geschreven die mede-ondertekend werd door “het stadsbestuur van Dokkum”. Waaruit blijkt dat Dokkum op dat moment stadsrechten heeft.
Het speelde in een aantal oorlogen in het verleden een belangrijke rol, mede vanwege de open verbinding met de zee uiteraard, en was van groot strategisch belang. Het stadje bestaat al heel lang, men houdt het jaar 754 n.Chr. aan als stichtingsjaar omdat het toen voor het eerst in de geschiedenis werd genoemd in verband met Bonifatius (zie verder: Wikipedia).
Qua sfeer heeft het oude centrum van Dokkum veel weg van Bolsward, dat we vorig jaar tijdens onze vakantie bezochten. Bolsward is echter veel ouder.
De Sint-Bonifatiuskerk is een rooms-katholieke kerk in de binnenstad van Dokkum. Het is een rijksmonument en werd gebouwd in 1871.
“In de bijbehorende Bonifatiuskapel is onder het beeld van Bonifatius een reliekschrijn te vinden, waarin een gedeelte van de schedel van de – in Dokkum vermoorde – Bonifatius wordt bewaard.” (Visit Friesland).
Ik heb de kerk en de bijbehorende kapel niet bezocht, alleen een foto van het exterieur gemaakt en doorgewandeld. Want er is zó veel te zien in Dokkum en mijn tijd was slechts beperkt.
Stadhuis Dokkum
Het Stadhuis van Dokkum (foto bovenaan) is gebouwd in de periode 1607-1610. Een schitterend gebouw gelegen aan het water, in het oude centrum. Door de jaren heen is het een paar keer verbouwd en uitgebreid. Het gebouw is een rijksmonument.
Molens in Dokkum
Dokkum heeft ook een paar prachtige, grote, molens. Molen Zeldenrust (gebouwd in 1862) zie je al van verre. De molen was open, ik ben er eventjes in geweest maar alleen op de begane grond. Niet ver er vandaan staat Molen De Hoop.
De Waag van Dokkum
Net als veel andere steden had ook Dokkum een ‘waag’.
“De Waag van Dokkum werd in 1754 gebouwd als boterwaag en verving een eerder bouwwerk uit 1593. In het gebouw was aan de zuidkant ook de militaire wacht gehuisvest. Aan de noordkant (waar het wapen van Dokkum op de gevel staat) was oorspronkelijk de boterwaag. Op de gevelsteen staat de tekst “Weegt en Waakt”, dit zegt wat over de oorspronkelijke dubbele functie van de Waag als weeg- en waakgebouw. Op de zuidgevel staat het wapen van Friesland tussen twee leeuwen.” (Wikipedia)
In de Waag is tegenwoordig horeca gevestigd, onder de naam ‘De Waegh’.
Foto’s Dokkum
Klik op een foto voor groot formaat.