Putter (Distelvink) bij Noordhorn

Schouwerzijl en Leekstermeer – honderden vlinders!

Honderden vlinders tijdens de laatste twee fietstochten die ik heb gemaakt, vooral vandaag en dan in het bijzonder Klein Koolwitje, Geaderd Witje, Atalanta, Kleine Vos en een paar keer een bruin zandoogje. Maar ook een paar prachtige Putters (distelvinken) en een Roodborsttapuit bij het Leekstermeer afgelopen dinsdag.

De vlinders lijken weer helemaal terug van weggeweest op sommige plekken. Ondanks de ‘juni-dip’ (een uniek verschijnsel in Nederland naar het schijnt). Lang niet alle soorten zie je veel natuurlijk. Het waren vooral de witjes die ik overal en nergens, inclusief in onze eigen tuin, tegenkom.

Roodborsttapuit bij het Leekstermeer (Onlanden)

Dinsdag had ik een prachtige, lange, fietstocht gemaakt via ondermeer de Roderwolderdijk. Hier was ik nog nooit eerder langs gefietst. Ook daar kwam ik veel putters tegen maar geen foto’s van kunnen maken. De ‘oogst’ qua foto’s van deze rit viel helaas verder een beetje tegen.

Wel kwam ik er een prachtige roodborsttapuit tegen die als volleerd model mij alle gelegenheid gaf een groot aantal foto’s van ‘m te maken! Bij Roderwolde trof ik nog een Witte Kwikstaart aan die eveneens aan het poseren sloeg. Soms tref je het opeens wél met de vogels!

Schouwerzijl (via Hekkum)

Vandaag een iets kortere route gefietst via Hekkum naar Schouwerzijl. Zoals gezegd onderweg heel veel vlinders gezien. De route ging langs het Van Starkenborghkanaal, het Reitdiep en Winschoterdiep.

Veel waterkant dus en daar is altijd leven; naast de vlinders grote libelles, aalscholvers, eenden, zwanen en rietzangers. Maar ze lieten zich niet echt goed zien vandaag.

(Geaderd Witje)

Ik had de hoop op een paar mooie foto’s van vogels al opgegeven maar vlakbij Noordhorn zat een koppeltje Putters langs de weg. Ik hoorde ze al tekeer gaan en hoopte dat ik er een paar op de foto kon krijgen. Hoewel de meeste weg vlogen toen ik over de weg aan kwam fietsen was er één die van geen wijken wilde weten en onverstoord doorging met eten.

Foto’s vlinders, putters, roodborsttapuit

Klik op een afbeelding voor een foto in groot formaat.

Deel dit bericht: