Rondje Regio – Middag-Humsterland

Het Middag-Humsterland grenst pal aan onze woonplaats (Noordhorn) en er zijn in het landschap diverse mooie fietsroutes aangelegd. Eén van de oudste fietsroutes genomen vandaag (vanavond) en wel vanaf Noordhorn richting Oldehove, vervolgens afslaan richting Den Ham. Daar kom je langs de Piloersemaborg en kun je naar Den Ham fietsen of via (stukje verder) een fietspad door de weilanden weer richting Noordhorn. We deden het laatste.

Het gebeurt niet zo vaak maar op dit fotofietstochtje was De Vrouw ook mee. Sterker nog, zij stelde voor een stukje te rijden. Voor mij moet een fietstocht wel een doel hebben, dus gingen de camera’s mee natuurlijk. Vandaar dat ik haar ook even vastgelegd heb terwijl ze net even lekker zat te genieten van ’t uitzicht.

Piloersemaborg

Ooit was de borg nog in handen van de familie De Mepsche. Een beruchte naam in deze streken, maar dat was een andere “de Mepsche”, namelijk Rudolf de Mepsche – een beruchte “homohater” die mensen op aanklacht van sodomie liet ombrengen (en zo hun bezittingen inlijfde,…). Dat gedrag had hij kennelijk niet van een vreemde, één van zijn voorvaderen was een beruchte “ketterjager” – Johan de Mepsche – en stond aan de kant van de Spanjaarden. En die had een neef, ook Johan geheten, die eigenaar was van de Piloersemaborg. Grote verschil: Johan de Mepsche van de Piloersemaborg was protestants. Dat lag dus niet helemaal lekker allemaal binnen de familie. Enfin, leuk voor de historici onder ons, zoek maar even op Google naar meer informatie!

De foto’s zijn gemaakt met zowel de Olympus + Zuiko als de Panasonic.
Klik op een foto voor groter formaat/slideshow.

 

Deel dit bericht: